YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

25.3.2017 klo 08:10
Uutinen

Löydä sopiva tekijä kesän töihin – Viisi vinkkiä rekrytointiin

Parhaillaan eletään kesätyöntekijöiden työllistämisen aikaa. Rekrytoinnin asiantuntija Taina Lehtola kertoo, kuinka onnistua oikean tekijän etsinnässä.

Vielä ei ole liian myöhäistä etsiä kesätyöntekijöitä, kertoo turkulaisen rekrytointiyritys Legioonan toimitusjohtaja ja HR-asiantuntija Taina Lehtola.

– Isommat yritykset rekrytoivat kesätyöntekijöitä jo tammi-helmikuussa. Mitä pienemmäksi yritykset menevät, sitä myöhemmin ne hakevat kesätyöntekijöitä. Keskimäärin maalis–huhtikuu on niille hakuaikaa.

Parin hiljaisen vuoden jälkeen vaikuttaisi siltä, että kesätyömarkkinat ovat tänä vuonna vilkastumassa. Mutta miten yrittäjä löytää sopivia tekijöitä kesäksi?

– Kyllä näkisin, että hyvässä työnhakuprosessissa on yhä perinteiset elementit: henkilökohtainen kontakti ja huolella laaditut hakuasiakirjat.

Työntekijät voivat Lehtolan mukaan löytyä esimerkiksi Molin työpaikkailmoituksella, somekanavissa kyselemällä tai rekrytointifirmaa käyttämällä.

Hyvässä työpaikkailmoituksessa on riittävästi faktatietoa työtehtävästä, sen vaatimuksista ja kestosta, työajasta sekä yrityksestä ja sen sijainnista. Myös selvät hakuohjeet ovat tärkeät.

– Kunhan perusasiat löytyvät, huumoriakin saa olla ja se voi hyvinkin houkutella nuoria, mutta mielellään vain jos työpaikalla oikeasti on leppoisa ilmapiiri ja siellä viljellään huumoria.

Osa pienistä yrityksistä saattaa myös välttää hakuilmoituksia, sillä hakemuksia voi tulla vino pino, eikä yrittäjällä aina ole aikaa käydä niitä läpi.

Omissa sosiaalisen median kanavissa ilmoittaminen voi jo pienentää hakijamäärää. Lehtolan mukaan myös yhteydenotto oppilaitoksiin ja niiden tarjoamiin rekrytointipalveluihin on toimiva keino saada yhteys töitä etsiviin nuoriin.

Motivaatio on avaintekijä

Saaduista hakemuksista kannattaa Lehtolan mukaan etsiä motivaatiota.

– Miten paljon työnhakija on nähnyt vaivaa? Onko hän miettinyt hakemusta ja tekstiä, vai onko se roiskaistu sataan eri paikkaan?

Hakemusten perusteella työhaastatteluun kannattaa valita 4–7 tekijää.

– Siinä ehtii jo nähdä variaatiota ja vaihtoehtoja, Lehtola kertoo.

Hänen mukaansa hyvän työntekijän merkkejä ovat reippaus, motivaatio ja työn arvostus, joka ilmenee siten, että hakija on kiinnostunut tekemään muitakin kuin oman alansa töitä ja näkee työssä kuin työssä oppimisen mahdollisuuden.

On myös mahdollista, että palkattu työntekijä saattaa perua tulonsa.

– Se ei ole tosin kovin yleistä. Kesätyöntekijöille voi olla vaikea tilanne, kun on jokin ykköstoive, jonne pääsystä kuulee vasta kuukauden päästä ja nyt jo tarjotaan työtä.

Touko–kesäkuussa voi vielä Lehtolan mukaan saada hankittua hyvän tekijän avuksi kesän kiireisiin.

Viisi vinkkiä kesätyöntekijän rekrytointiin

1. Kanava

Mieti, kuinka paljon hakemuksia kykenet käymään läpi. Valitse ilmoituskanava sen pohjalta.

2. Työpaikkailmoitus

Laadi ilmoitus, jonka perusteella hakija voi peilata sopivuuttaan työhön.

3. Työhakemukset

Etsi ahkeran ja motivoituneen tekijän merkkejä.

4. Haastattelu

Hakijoista 4–7 kannattaa kutsua haastatteluun.

5. Tee valinta

Ilmoita valinnasta paikan saajalle ja kiitä heitä, jotkajäivät ilman paikkaa.

Kuva: Vesa-Matti Väärä

Teksti: Silja Eisto

silja.eisto@yrittajat.fi