YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrittäjä Simo Larmon Birkkalan tila valittiin Vuoden 2023 maaseutuyritykseksi. Tila sijaitsee Saloon kuuluvalla Suomusjärvellä. Kuva: Vesa-Matti Väärä
11.10.2023 klo 16:32
Uutinen

Luomuspelttitila valittiin vuoden maaseutuyritykseksi – ”Vienti on meille äärimmäisen tärkeää”

Yrittäjä Simo Larmon Birkkalan tila kauppaa luomuspelttiä ulkomaille, ja viennin osuus liikevaihdosta on noussut valtavasti viime vuosina.

Kun hollantilaiset tai israelilaiset nauttivat luomuspeltistä valmistettua puuroa tai sämpylöitä, niiden vilja voi hyvinkin olla peräisin suomusjärveläiseltä tilalta.

Vuoden 2023 maaseutuyritykseksi keskiviikkona valittu Suomen suurin spelttitila Birkkala on satsannut viime vuosina vahvasti vientiin.

– Moni valittaa, että vienti on hankalaa ja että siinä onnistuminen on pitkä tie. Kun aloitimme, pommitimme eri maiden maahantuojia sähköposteilla ja saimme nopeasti todella suuren vientiasiakkaan, yrittäjä Simo Larmo kertoo.

Samalla metodilla Larmo on saanut ripeästi yhteistyökumppaniksi monia muitakin maahantuojia muun muassa Norjasta ja Tanskasta.

Salon Suomusjärvellä sijaitsevalla Birkkalan tilalla viljellään luomuspelttiä ja jatkojalostetaan spelttituotteita. Suomessa asiakkaina ovat vähittäiskauppa, elintarviketeollisuus ja ravintolat.

Vienti tuli mukaan kuvioihin vuonna 2018, ja se muodostaa tilan liikevaihdosta jo noin 20 prosenttia. Larmo pyrkii lisäämään vientiä entisestään. 

– Vienti ja sen kehittäminen on meille äärimmäisen tärkeää. Marraskuussa lähdemme Ruotsiin B2B-luomumessuille luomaan yhteyksiä uusiin maahantuojiin.

“Kokeilemme joka viikko jotakin uutta”

Menestyksen resepti on Larmon mukaan jatkuva ja rohkea kehitystyö.

– Sellaista viikkoa ei ole, ettemmekö kokeilisi jotakin uutta liittyen resepteihin, tuotteisiin, markkinointiin tai myyntiin. Osa kokeiluista menee mönkään, mutta noin joka kymmenes onnistuu.

Esimerkki onnistumisesta oli, kun Birkkalan tila alkoi kaupata spelttituotteita Amazonin verkkokaupassa.

Birkkalan tilan omaa speltin viljelyä täydentää monien luomusopimusviljelijöiden tuotanto. Spelttituotteet tehdään pääosin tilan omissa tuotantotiloissa, ja jauhot jauhetaan omalla kivimyllyllä.

Larmoa kiehtoo tilan pitäjänä se, ettei speltti ole mikään bulkkituote. Yrittäjänä hän saa tyydytystä myös siitä, että saa kehittää myyntiä ja tehdä suoraan kauppaa muun muassa teollisuuden ja vähittäiskaupan kanssa.

– Yrittäjyys lähtee minulla selkäytimestä.

Larmon mukaan oma roolinsa luomutilan menestyksessä on myös sillä, että luonnonmukaisuus on ollut pitkään kasvava trendi niin Suomessa kuin maailmallakin.

Sukutilalla pitkä historia

Birkkalan tila on ollut Larmon suvun hallussa jo vuodesta 1872. Aikaisemmin tilalla viljeltiin muun muassa vehnää, ohraa ja kauraa. Larmon vanhemmat alkoivat viljellä luomuspelttiä vuonna 1993, ja Simo Larmo tarttui tilan ohjaksiin vuonna 2014.

Larmo edustaa viidettä sukupolvea, joka tilaa pyörittää. Sukutilan pitkällä historialla on hänelle suuri merkitys.

– Tunnen olevani osa suurempaa aikajanaa.

Vaimo Riina Larmo toimii laatupäällikkönä ja vastaa sosiaalisen median kehittämisestä. Palkkalistoilla on myös kolme muuta työntekijää.

Simo Larmon haaveena on, että sukutila siirtyisi tulevaisuudessa jälleen seuraavan sukupolven haltuun, kun perheen 9- ja 5-vuotiaat tyttäret varttuvat aikuisiksi.

Hyvä brändi ja laatu

Suomen Yrittäjät ry ja Suomen Kylät ry valitsivat Vuoden maaseutuyrityksen 2023. Ne etsivät innovatiivista, maaseudulta maailmalle ponnistavaa kasvuyritystä, jonka juuret sijaitsevat maaseudulla.

Voittajalle asetettiin kriteeriksi myös se, että yritys tukee lähialueensa elinvoimaa ja näkyvyyttä nostamalla esiin maaseudun identiteettiä ja juurevuutta.

Valintaraadin mukaan Birkkalan tilan perheyrittäjät Simo ja Riina Larmo työskentelevät tiiminsä kanssa rohkealla kasvuotteella, katse kehittämisessä ja kansainvälistymisessä.

Raati totesi, että laatu, hyvä brändi ja lopputuottajien palveleminen ovat Birkkalan tilalla sydämenasia.

Birkkalan tila

Liikevaihto: 663 000 euroa
Henkilöstö: 5
Perustettu: 2014

Kunniamaininnat Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen

Kunniamaininnat kisassa saivat Lännentila Pohjois-Pohjanmaalta Lumijoelta ja Jätkä-Juho Oy Kainuun Hyrynsalmelta.

Lännentila oli perinteinen mansikkatila, josta on tullut tapahtumakeskus, ilmiö ja yksi Suomen parhaimmista TikTok-yrityksistä. Nuorilla yrittäjillä on hyvä dynamiikka ja taitavat some-markkinoinnin taidot.

Lännentilan isännäksi nousi vuonna 2016 Klaus Karjula. Tilaa alettiin pian pyörittämään kolmen veljeksen voimin. Tänä päivänä Lännentilasta on rakentunut ilmiö, joka on nostanut lähiruuan ja Lumijoen ihmisten huulille.

Vuonna 2020 perustettu Jätkä-Juho Oy on näyttänyt esimerkkiä, miten pienestä ideasta voi tulla menestyvä yritys myös maaseudulla kauempana kaupungeista. Jätkä-Juho Oy alkoi tuottaa jätkänkynttilöitä joulutorille sekä erilaisiin tapahtumiin.

Klapisäkkien ja linnunpönttöjen lisäksi yritys toimittaa nykyään kauppoihin brikettiä, maahantuo verkkosäkkejä, teroittaa harvesterin ketjuja sekä tietenkin tekee jätkänkynttilöitä. Kaiken lomassa Jätkä-Juhon porukka on auttanut alueen ikäihmisiä pihatöissä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen