YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kannanotto: Luonnonvara-alan koulutuksen rahoitusleikkaukset estettävä – huoltovarmuuden tavoite vaatii hallitukselta tekoja, ei leikkauksia
Hallitus on antanut lakiesityksen koskien luonnonvara-alan koulutusten rahoituksen leikkaamista. Kritisoimme esitystä, joka sotii hallituksen omia tavoitteita vastaan kriittisten alojen ja huoltovarmuuden osaamistarpeiden turvaamisesta.
Esitys iskee erityisesti Ylä-Savon ammattiopiston YSAO:n koulutuksiin. Koulutusten siirtäminen halvempaan kustannuskoriin ja sitä myöten rahoituksen putoaminen noin 30 prosentilla, tulee toteutuessaan vaikeuttamaan merkittävästi osaavan työvoiman saatavuutta ruoka-alalla ja alkutuotannossa.
Vielä on mahdollista korjata lakiesityksensä virhe, joka liittynee kustannusraportointiin. Ne eivät anna oikeaa kuvaa tilakustannuksista, sillä luva-alan tarvitsemat oppimisympäristöt (navetat, lampolat, hevostallit) ovat kalliimpia ja pinta-alaltaan suurempia kuin muilla koulutusaloilla. Lakiesityksessä nämä kustannukset on rinnastettu matkailu–media- ja turvallisuusalan vastaaviin. On helppo ymmärtää, että koulutuksen infra on näissä koulutuksissa täysin erilainen kuin luvassa, joissa koulutus tapahtuu opetusmaatiloilla- ja hevostiloilla. Koulutusyksiköt ovat opiskelijamäärältään keskimääräistä pienempiä ja niitä tarvitaan ainoastaan luva-koulutusta varten. Kustannukset ovat täten merkittävästi kustannusraportteja suuremmat ja tämä on jäänyt lainsäätäjältä huomioimatta.
Oppilaitoksille rahoituksen leikkaus tarkoittaisi kovaa kulukuuria. Ne eivät voi kompensoida rahoituksen vähenemistä muutoin kuin karsimalla tulevaisuudessa koulutuksen volyymiä tai pahimmassa tapauksessa lopettaa alan koulutuksen. Samoin uudet investoinnit tai korjausinvestoinnit koulutusinfraan vähenevät automaattisesti ja tämä vaikuttaa suoraan alan kiinnostavuuteen ja oppilaitoksista valmistuvien määrään.
Olemme huolissamme, sillä Ylä-Savo ja Kuopio ovat Suomen merkittävimmät maidon ja lihan tuottaja-alueet. Nykyisiä tilallisia lopettaa ja koulutusta tarvitaan, jotta maataloutta ylipäänsä on jatkossa olemassa. Suomi ja erityisesti Itä-Suomi ovat ilmastonmuutoksen vuoksi voittajia maatalouden näkökulmasta, joten tulevaisuudessa sen merkitys kasvaa entisestään. Luva-alat kannattelevat koko ruokasektoria. Painotamme myös, että onnistunut luva-opetus ei voi tapahtua pelkästään yrityksissä. Perustaidot on pakko opettaa oppilaitoksissa. Maatalouden perustutkinto onkin hyvä pohja moneen maaseudun ammattiin tai yrittäjyyteen ja Suomessa se onkin jo lähtökohtaisesti hyvä yrittäjäkoulutus.
Huoltovarmuuden tavoite tarvitsee käytännön tekoja. Alkutuotanto on Pohjois-Savon kuntien tärkeä elinkeino ja tätä perustaa ei missään nimessä pidä heikentää alan koulutusleikkauksilla. Luva-alojen tutkinnot pitää palauttaa tulevassa asetuksessa niihin kustannusryhmiin, missä ne tällä hetkellä ovat.
Savon Yrittäjät ry Maaseutuyrittäjyyden yhteistyöryhmä:
- Kalevi Hilli, Savon Yrittäjät puheenjohtaja, Iisalmi
- Petteri Virranta, Siilinjärvi
- Yrjö Ronkainen, Varpaisjärvi
- Tomi Rönkkö, Kiuruvesi
- Matti Lappalainen, Kiuruvesi
- Antti Niskanen, Iisalmi
- Petri Suihkonen, Suonenjoki
- Pekka Vehviläinen, Siilinjärvi
- Mika Hartikainen, Pielavesi
- Tarmo Voutilainen, Iisalmi
- Eeva Mertanen, Kuopio
- Paula Aikio-Tallgren, ryhmän sihteeri