11.6.2020 klo 07:02
Uutinen

Lyhennetty yt-prosessi pelasti yrityksen korona-ahdingossa – Yrittäjägallup: 42 prosentille hyötyä yt-muutoksesta

”Yt-prosessin lyhentäminen oli pelastus, koska kauppa loppui kuin seinään”, kertoo tukkuyrittäjä Kimmo Heinonen. Yrittäjägallupin mukaan 42 prosenttia työnantajayrittäjistä on hyötynyt väliaikaisesta lakimuutoksesta.

Yrittäjägallupin mukaan 65 prosenttia työnantajayrittäjistä toivoo, että koronakriisin takia lyhennetyistä yt-neuvotteluprosessista ja lomautusilmoitusajasta tulisi pysyvä. Vain 13 prosenttia työnantajayrittäjistä vastustaa ajatusta. Kantar kysyi Suomen Yrittäjien pyynnöstä yrittäjiltä kokemuksia siitä, miten koronakriisin vuoksi määräajaksi lyhennetyt yt-neuvotteluprosessi ja lomautusilmoitusajat ovat vaikuttaneet. Molempia lyhennettiin määräajaksi viiteen päivään.

– Lomautusmekanismi ehkäisee irtisanomisia, joten sen vuoksi järjestelmää on syytä kehittää nykyistä ketterämmäksi, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

Työnantajayrittäjistä 42 prosenttia kertoo, että lakimuutoksesta on ollut hyötyä yritykselle. 46 prosentin mielestä ei ole ollut ja 12 prosenttia ei osaa sanoa.

Yksinyrittäjistäkin 27 prosenttia kannattaa sitä, että muutokset säädettäisiin pysyviksi. Viidennes vastaajista uskoo yrityksensä selviävän kriisistä, 19 prosenttia ei ollut varma. Vastaajista 29 prosenttia pitää mahdollisena, että yritys jopa kaatuu.

– Kriisin aikana on nähty, että mahdollisuus toteuttaa lomautus nopeasti on ollut sekä yritysten että työntekijöiden etu. Näin on vältetty irtisanomisia. Lyhyemmästä lomautusajasta on syytä tehdä pysyvä lakimuutos, Makkula sanoo.

Työntekijöistä halutaan pitää kiinni siilinjärveläisyrityksessä

Siilinjärveläinen ergonomiatuotteita valmistava mikroyritys Ergorest Oy on sinnitellyt koronaviikkojen yli. Myynti on kuitenkin tippunut niin hurjasti, että kaksi työntekijää on jouduttu lomauttamaan. Huhtikuussa myynti laski 42 prosenttia edellisvuodesta ja toukokuussa pudotus oli jopa 70 prosenttia viime vuodesta.

Ergorestin yrittäjä Anne Höltän mukaan lomautusilmoitusajan väliaikaisesta lyhentämisestä koronakriisin aikana on ollut yritykselle hyötyä. Yt-laki ei koske mikroyritystä, vaan sitä sovelletaan yrityksissä, joissa on säännöllisesti vähintään 20 työntekijää.

– Työntekijät pitivät kesälomia huhti-toukokuussa ja annoin samalla lomautuslaput heille. Kesäkuun loppuun asti on lomautukset enkä usko, että he tulevat vielä heinäkuussa töihin. Tilausten pitäisi yhtäkkiä nousta normaalitasolle, eikä se ole realistista. Katsomme tilanteen kesäkuun puolessa välissä.

Vuonna 1978 perustetussa yrityksessä työntekijät ovat kuin osa yritystä. Toinen työntekijä on ollut Ergorestissä yli 30 vuotta töissä.

– Lomautusilmoituksen antamisen lyhentäminen viiteen päivään on ollut hyvä. Höllennys tuo joustavuutta, mikä auttaa reagoimaan yrityksen suhdannetilanteisiin nopeammin. Lomautuksen pidempi kesto on helpompi kuin se, että antaa koko ajan lippulappuja. Tarvittaessa kutsumme aiemmin töihin, Hölttä kertoo.

Yrityksen myynnistä menee 99 prosenttia vientiin. Isoimmat vientimaat ovat Ranska ja Iso-Britannia. Ergorestin asiakkaat ovat jälleenmyyjiä. Ergorest sai Business Finlandin kehittämisrahaa alkukartoitukseen. Yritys tähtää e-sport-liiketoimintaan.

Höltällä on huoli työntekijöistä, kun ei tiedä, kauanko koronan aiheuttama kysynnän hiljeneminen kestää.

– On tullut mieleen sekin, että jos tämä jatkuu, eivätkä työntekijät jaksakaan odottaa ja löytävät toisen työpaikan. Heidän mukanaan lähtisi melkoinen määrä tietotaitoa pois talosta.

Anne Hölttä uskoo vahvasti, että yritys selviää.

– Olemme yli 40 vuotta vanha yritys, ja meillä on omat tilat. Viimeisinä viikkoina on tullut pieniä signaaleja kysynnän heräämisestä. Pärjäämme kesän yli ihan heittämällä puskurien avulla.

Tukkutalo Heinosella korona johti 25 henkilön lomautuksiin – Lyhennetty prosessi oli pelastus

Tukkutalo Heinonen on elintarviketukku ja ruoan valmistaja. Pohjalaisyrityksen asiakkaissa on muun muassa ruokaloita ja vähittäiskauppoja. Yrityksen myynnistä lähti reilu puolet heti, kun koulut suljettiin ja ravintoloiden kysyntä rajoitusten takia hiipui. Seinäjoella ja Jyväskylässä toimiva yritys työllistää 50 henkeä. Toimitusjohtaja Kimmo Heinosen mukaan puolet työntekijöistä on lomautettu mutta ketään ei ole jouduttu irtisanomaan.

Lomautusilmoitusajan ja yt-neuvotteluprosessin väliaikainen lyhentäminen vaikutti jopa yrityksen selviytymiseen.

– Yt-prosessin lyhentäminen oli melkeinpä pelastus, koska työ ja kauppa loppuivat kuin seinään. Ei sellaista tilannetta olisi osannut koskaan kuvitella. Joustavampi prosessi pelasti monta asiaa – myös yritystoiminnan jatkon.

Yrittäjä Heinonen kiittelee henkilökuntaa joustamisesta.

– Kaikki olisimme halunneet tehdä asiat vieläkin joustavammin ja välittömästi.

– Muutoksen säätäminen pysyväksi helpottaisi työllistämistä. Liiallinen byrokratia estää kasvuhaluja ja työn teettämistä monissa yrityksissä. Kokemuksestani sanon, että työtä ennen koronaa olisi varmasti ollut tarjolla useammalle työntekijälle, jos olisi ollut mahdollisuus joustoihin.

Toisen polven yrittäjä Kimmo Heinosen mukaan ihmisten pitäisi antaa sopia pelisäännöt keskenään työpaikalla.

– Ihmiset haluavat tehdä töitä ja yrittäjä haluaa teettää töitä. Välissä on molempien esteenä useasti byrokratia monine koukeroineen, joka tuntuu älyttömän hullulta.

Yrittäjägallup-kyselyyn vastasi 1008 pk-yrityksen edustajaa. Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Tiedote kerättiin toukokuun loppupuolella.

Jutun pääkuvassa Kimmo Heinonen, sisältösivun kuvassa Anne Hölttä, kuva: SavonXpress

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi