YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Maadoittamaton ja maadoitettu pistorasia
17.10.2022 klo 07:30
Uutinen

Maadoittamattomat pistorasiat jäivät historiaan

Elokuun lopulla julkaistussa uudessa sähköturvallisuusstandardissa kielletään maadoittamattomien pistorasioiden lisäämisen vanhoihinkin rakennuksiin. Uudisrakennuksiin niitä ei ole saanut asentaa enää 25 vuoteen, eli vuoden 1997 jälkeen.

Leijonanosa Suomessa käytössä olevista pistorasioista on jo entuudestaan suojamaadoitettuja eli niin sanottuja suko-pistorasioita. Ne on helppo tunnistaa niiden sivuilla olevista metallisista maadoitusosista. Vanhemmissa, siis käytännössä ennen 1990-lukua valmistuneissa kiinteistöissä on kuitenkin yhä edelleen käytössä merkittävissä määrin maadoittamattomia pistorasioita.

Vuoden 2023 alusta lähtien vanhoihinkaan rakennuksiin ei enää saa asentaa uusia maadoittamattomia pistorasioita, joskin rikkoutuneen pistorasian tilalle saa niissä asentaa jatkossakin vastaavan pistorasian.

Varsin pitkä siirtymäaika

Määräys perustuu elokuussa julkaistuun SFS 6000 -sähköturvallisuusstandardin päivitykseen. Standardi ohjaa tekemistä merkittävissä määrin, sillä kaikki enintään tuhannen voltin sähköasennukset pitää toteuttaa kyseisen standardin mukaisesti. Sähköturvallisuusstandardissa maadoittamattomien pistorasioiden käytöstä on haluttu luopua vaiheittain. Näin on myös tehty, sillä tässä asiassa siirtymäaika on kestänyt pian jo 30 vuotta.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton tekninen johtaja Esa Tiainen suosittelee, että maadoittamattomat, nollaluokan peruseristetyt sähkölaitteet kannattaa uusia muiden remonttien yhteydessä, sillä ne eivät ole läheskään yhtä turvallisia kuin maadoitetut.

– Maadoittamattoman sähkölaitteen vikaantuessa voi syntyä sähköiskun vaara, mutta ehjässä laitteessa tätä vaaraa ei ole, Esa Tiainen kiteyttää.

Hän toimi standardin ylläpidosta vastaavan Sesko ry:n komitean puheenjohtajana. Edellä mainittu SFS 6000 -standardi uusitaan viiden vuoden välein, ja siinä tehtävien muutosten ja tekniikan kehitystä seuraavien lisäysten tavoitteena on eritoten sähköturvallisuuden parantaminen.

Kuva: STUL RY

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 20.9.2022