YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

26.11.2021 klo 14:36
Uutinen

Maailmalta maalle

Miljoonan hevosen Iso-Britannian ja hevosalan reilut tutkimusresurssit taakseen jättänyt Equidea Oy:n perustaja ja   toimitusjohtaja, eläinlääkäri ja epidemiologi Laura Laakso ei kadu kotimaahan paluuta eikä yrityksen perustamista maaseudun rauhaan hetkeäkään. 

– Rauhasta ei tosin tällä hetkellä voi puhua, sillä kaivinkone jyllää ympärillä päivät pitkät, mutta muutoin meno täällä maalla on leppoisaa, naurahtaa Laakso.

Pohjois-Sipoon Paippisiin asettuneen Laakson pihamaalle rakentuvat parhaillaan klinikkatilat hevosille ja pieneläimille. Eläinlääkintää tarjoavassa yrityksessä eletään muutoinkin laajennusten aikaa, joten rauha lienee yrittäjien keskuudessa suhteellinen käsite. 

Laakso perusti yrityksensä Paippisiin yhdessä äitinsä Paula Salosen kanssa heti eläinlääkäriksi valmistuttuaan vuonna 2003. Praktiikkatyön lisäksi kalenteri täyttyi tutkimustyöstä, konsultoinnista, alan liiketoiminnan ja kehittämisen johtamisesta isoilla klinikoilla, hevosten täysihoidosta, ratsutus- ja valmennustoiminnasta ja vaikka mistä. 

– Ura vei moneen suuntaan. Voi kai sanoa, että harrastan työntekoa, mutta minkäs teet, kun ala on niin kiinnostava kaikkinensa enkä voi sanoa ei, jos eläin tarvitsee hoitoa, Laakso toteaa.  

Oppia ja kokemusta haettiin välillä alan “mekasta” Iso-Britanniasta, jossa hevosten määrä ja sitä kautta tutkimuksen, rahoituksen ja asiantuntemuksen määrä on aivan eri luokkaa kuin Suomessa.

Houkuttelevista resursseista huolimatta Laaksoa veti kuitenkin takaisin  kotimaahan toive perheen ja yrittäjyyden yhdistämisestä. Sen toteuttaminen kanaalin toisella puolen olisi ollut huomattavasti vaikeampaa. Työ ja koti samalla tontilla, idyllisessä maalaismaisemassa ja eläinten ympäröimänä muodostivat puitteet, jotka Laakso halusi lapsilleen tarjota.

Yrityksen sijainti kaukana ihmisvilinästä ei sekään yrittäjää huolettanut, koska pieneläimiä löytyy asukasluvultaan Helsingin Kallion kokoisesta Sipoosta miltei joka taloudesta. Kehyskunnan asukasluku on lisäksi kasvamaan päin.

Huomionarvoista myös, että Paippinen sijaitsee Suomen hevosrikkaimman alueen keskellä ja monen pääkaupunkiseutulaisen hevonen asustaa lähialueilla. Lähimpiin hevosklinikoihin kertyy Equidean pihasta matkaa viitisenkymmentä kilometriä, pieneläinpuolella toki vähemmän.  

Alalle tyypillinen erikoistuminen antaa sekin hieman liikkumavaraa yrittäjän sijaintipäätökselle. Tiettyä palvelua tullaan hakemaan matkojenkin takaa.

– Ontuminen, ortopedia ja epidemialogiset kartoitukset, siinä meidän valttikortit, ja klinikan laajentuessa myös erityisosaamisen tarjonta laajenee, iloitsee Laakso.

Tällä hetkellä epidemioiden selvittelyyn ja hoitoon erikoistuneita eläinlääkäreitä ei Laakson lisäksi löydy maastamme kuin muutama.  

Häiriötekijät minimissään

Selkeänä vetovoimatekijänä toimii Laakson mukaan myös maaseudun rauha.

– Kipeä eläin arvostaa varmasti stressitekijöiden, kuten raskaan liikenteen aiheuttaman metelin puuttumista klinikalle saapuessaan. Kun eläin on rauhallinen, on hoito huomattavasti helpompaa itse kullekin, Laakso toteaa.

Myönteiseen asiakaskokemukseen voidaan vaikuttaa lisäksi ääntä, toimintoja ja kohtaamisia ohjaavin materiaalein ja elementein.

–  Vanhoissa tai vuokratiloissa niiden hyödyntäminen olisi vaikeampaa, ja taajamassa alueen infrastruktuuri sanelisi vielä lähtökohdat, Laakso kiteyttää. Uusi klinikka on sen sijaan suunniteltu varta vasten tarkoitustaan varten.

Asiakkaiden ja kyselyiden kasvava määrä syrjäisestä sijainnista huolimatta onkin rohkaissut yrittäjiä eteenpäin. Klinikkainvestointiin antoi tukensa myös maaseudun elinvoimaisuuteen tähtäävä ELY-keskus.  

– Tuella oli merkittävä rooli, koska hanke on tämänkokoiselle yritykselle iso. Taloudellisen puolen lisäksi korvaamaton oli myös tuen henkinen puoli; hanke kävi omien laskelmien lisäksi läpi julkisen puolen arvion ja sai siihen siunauksensa. Hanke oli heidänkin mukaan maltillinen ja järkevä, ja sen toteaminen toimi signaalina myös muille rahoittajille. Se helpotti  riskin sietoa kummasti, Laakso tiivistää.

HYMY Uusimaa II -hanke edistää sekä uuden yritystoiminnan syntymistä maaseudulle että jo toimivien maaseudun yritysten kehittymistä.

Teksti: Heli Heikkilä

Kuvat: Julia Sjöman