Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Maatalouden datasadosta kaikki hyöty irti

Jyväskyläläisen DataSpace Europe Oy:n datanvälityspalvelu mahdollistaa EU:n datastrategian mukaisen tiedon yhdistämisen koko ruokaketjun välillä. Tiedon tehokkaammalla hyödyntämisellä tavoitellaan arvonlisää ja parempaa neuvotteluasemaa kotimaiselle alkutuotannolle.

Reilua datataloutta edistävän innovaation taustalla on maatalouden yhteensopimattomat järjestelmät, jotka eivät keskustele keskenään, eivätkä anna viljelijälle riittävän hyödyllistä tietoa.

-Aiemmassa työssäni täsmäviljelyn asiantuntijana tuli vasten kasvoja se, kuinka käärmeissään maatalousyrittäjät olivat irrallisista järjestelmistä. Kaikkiin järjestelmiin syötettiin tiedot erikseen, taustoittaa DataSpace Europe Oy:n tuotejohtaja Jyrki Hyyrönmäki.

Sama ongelma tuli vastaan kaikkialla ja Hyyrönmäen mielessä iti ajatuksenpoikanen tasapuolisesta dataekosysteemistä. Vyyhti lähti purkautumaan valtion omistaman ICT-yhtiö Cinian IT-arkkitehtien kanssa.

-Heitin niille senior-tasoisille tekijöille kysymyksen, että pystyisikö tätä ongelmaa ratkaisemaan jonkinlaisella dataväylällä. Asiaan perehtymisen jälkeen totesivat, että kyllä tämä on tehtävissä.

Dataväylän ensimmäistä versiota työstettiin vuoden 2018 tienoilla, jolloin datatalouden ympärillä käytiin keskustelua isossa ringissä. Käänteentekevää oli, kun Euroopan komissio julkaisi Euroopan datastrategian vuonna 2020.

-Siihen asti oltiin oltu omillamme, mutta strategian myötä tuli EU-sääntelyä ja mukaan tuli EU-tason toimijoita, Hyyrönmäki kertoo.

EU:n datastrategian tavoitteena on luoda datan sisämarkkinat ja datan vapaa liikkuminen. Uudella datan jakamisen hallintotavalla tavoitellaan kasvua ja uusia mahdollisuuksia. Strategiaan sisältyvän datanhallinta-asetuksen tavoitteita on muun muassa, että julkisen sektorin hallussa oleva tietoa saadaan uudelleen käytettäväksi ja asetus luo puitteet datanvälityspalveluille, jolloin datan hyödyntäminen ei jää vain harvojen valittujen käsiin.

-Yht’ äkkiä olimme aivan asian ytimessä, koska olimme edenneet yhteiseurooppalaisen data-avaruuden referenssi-arkkitehtuurin mukaisesti. Luomamme idea kasvoi EU:n datastrategian mukaiseksi järjestelmäksi ja puuhastelumme muuttui liiketoiminnan mahdollistavaksi tekemiseksi, Hyyrönmäki hehkuttaa.

-Jälkikäteen kuulimme, että järjestelmäämme oli benchmarkattu strategiatyössä, minkä takia palvelumme oli 100%:sesti yhteensopiva datastrategian hengen kanssa.

Tuotteistuksen edetessä ja näkymän kirkastuessa todettiin, että Cinia ei ole sopivin palveluntarjoaja dataväyläpalvelulle, ja lähdettiin rakentamaan uutta yhteisyritystä palvelun ympärille. Tritom-datanvälityspalvelun lanseerannut DataSpace Europe Oy perustettiin kesällä 2022.

Tiedon tuottajille valta tiedon käsittelyssä

Tieto määritellään nykyisin talouden tärkeimmäksi raaka-aineeksi, jonka hyödyntämisessä on paljon parannettavaa. Hyyrönmäki kertoo, että datatalouden murrosta on verrattu www:n kehittämiseen.

-Olemme ensimmäisten joukossa Euroopassa tuomassa vallan datan tuottajille. Samantyylisiä järjestelmiä on vain Belgiassa ja Ranskassa.

Jatkossa esimerkiksi lypsyrobotin, traktorin tai puimurin omistaja voi vaatia laitevalmistajaa järjestämään kaistat niin, että laitteelta saatava data menee sinne, minne omistaja haluaa. Sekalaisten integraatioiden välttämiseksi tarjotaan datanvälityspalvelua, jonka avulla tieto voidaan luvittaa ja reitittää eri sovellusten välillä. Tavoitteena on, että jatkossa maatalousyrittäjät osaavat arvostaa datasatoaan entistä paremmin, ja liiketoiminnalle kriittinen tieto saataisiin hyödynnettyä.

-Tällä hetkellä käynnissä on ymmärryttämisjakso kaikkien toimijoiden osalta, koska nyt meillä on ensimmäistä kertaa käytettävissä työkalut ja datan hyödyntämistä tukeva lainsäädäntö, Hyyrönmäki kuvailee.

Uudenlaisella tiedon mallintamisella voidaan jatkossa todentaa ja todistaa asioita entistä todenmukaisemmin. Tämän kesän tavoitteena on tehdä töitä kädet savessa ja aikaansaada monipuolisia case-esimerkkejä maatilojen datasatojen tehokkaammasta hyödyntämisestä.

-Tietoa ei pidä antaa ilmaiseksi pois ja mielenkiinto datatalouteen herää aivan varmasti, kun aletaan saada esimerkkejä millaisia tuloksia datan tarkastelulla on saavutettu, Hyyrömäki visioi.

DataSpacen Tritom-datanvälityspalvelu on esillä Agri Venture Finland 2023 -tapahtumassa JAMKin biotalousinstituutissa Tarvaalassa kesäkuun alussa.

AgriVenture 2023 -tapahtuman tavoitteena on yhdistää kestävä ruoantuotanto, älymaatalous ja rahoitus: lisätä tietoisuutta, tarjota verkostoitumismahdollisuuksia, sekä luoda yrityksille tilaisuuksia yhteistyöhön ja kasvuun – eli vauhdittaa kestävien teknologioiden käyttöönottoa koko ruokaketjussa.