10.9.2018 klo 09:32
Uutinen

Maatilojen suoramyynti kasvattaa suosiotaan – nyt munia myydään jopa yötä päivää

Kananmunat ovat maatilojen suosituimpia myyntituotteita. Yli puolet munia tuottavista tiloista harjoitti suoramyyntiä.

Viime vuonna Suomen kotieläintiloista 13 prosenttia, eli noin 1 500 tilaa harjoitti suoramyyntiä. Määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Suosituimpia suoramyyntituotteita ovat kananmunat: viime vuonna 53 prosenttia kananmunia tuottavista tiloista harjoitti suoramyyntiä.

Espoon Tapiolassa sijaitsevaan Kaisan Café -kahvilaan saapuu kerran viikossa kuljetus, joka tuo 2 000 kananmunaa kahvilan ovelle. Kaisan Cafén yrittäjä Miko Söderholm ostaa kaikki leivonnaisiin käytettävät munat suoraan tilalta.

– Käytämme kotimaisia tuotteita niin paljon kuin mahdollista. Haluamme tukea suomalaisia maatiloja. Saamme salolaiselta toimittajalta kananmunat autokyydillä ilman välikäsiä tai kuljetusmaksuja, tyytyväinen Söderholm sanoo.

Loimaalainen munatuottaja Juuso Hulmi on tehnyt maatilayrittäjänä suoramyyntiä jo kymmenen vuoden ajan.

– Sain idean alun perin, kun olin harjoittelussa Ruotsissa. Siellä kanalan ovi oli auki 24 tuntia vuorokaudessa, munia sai tulla hakemaan koska tahansa ja rahat jätettiin seinässä olevaan reikään. Päätimme pystyttää samanlaisen suoramyyntipisteen, hän sanoo.

Kanakumppanit-yrityksen toinen omistaja Hulmi kertoo, että tilalla on 45 000 munituskanaa. Tila tuottaa siis noin 40 000 munaa päivässä. Niistä noin pari-kolme prosenttia myydään suoraan tilalta.

Sijainti vaikuttaa suosioon

Kananmuna on helppo pakata myyntikuntoon, sillä se tarvitsee vain kennon.

– Varastointi heikentää kananmunan laatua. Tilalta haettu muna taas voi olla munittu samana päivänä, jolloin se vaikuttaa makuun. Kuluttajien mukaan hyvä maku vetää puoleensa, Hulmi sanoo.

Hulmin mukaan suoramyynti on tilalle kannattava tapa tehdä bisnestä, sillä muun muassa pakkaamon ja rahdin katteet jäävät pois.

Kanakumppanien 24h-myyntipiste on toiminut Hulmin mukaan hyvin, satunnaisia rosvoja lukuun ottamatta. Rahoja ei ole viety, mutta kananmunia välillä.

– Olemme koittaneet parantaa tilannetta kameroiden avulla, Hulmi sanoo.

Hänen mukaansa suoramyynnin kannattavuuteen vaikuttaa suoraan tilan sijainti.

– Meillä on onneksi hyvä sijainti: olemme ison tien varressa, Hulmi kertoo.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Maa- ja metsätalousministeriö