8.5.2017 klo 13:15
Uutinen

Macronin voitto on myös yrittäjyyden voitto

– Macronin voitto oli myös voitto yrittäjyyteen, markkinatalouteen ja eurooppalaiseen yhteistyöhön uskoville, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Eri puolilla Eurooppaa ja maailmaa on otettu tyytyväisenä vastaan Emmanuel Macronin, 39, valinta Ranskan presidentiksi. Euro vahvistui hieman ja Tokion pörssi piristyi valinnan selvittyä.

Macronin valinta rauhoittaa mieliä ja markkinoita, jotka ovat olleet levottomia Brexitin ja USA:n presidentinvaalien jälkeen. Nyt Ranska sanoi selvän ei-sanan irtaantumiselle EU:sta.

– Macronin voitto oli toivon tuulahdus Eurooppaan. Se oli voitto Ranskalle ja voitto Euroopalle, Mikael Pentikäinen toteaa.

– On merkillepantavaa, että Macron on esittänyt mm. suuria reformeja Ranskan työmarkkinoille. Toivon, että hänen ajattelunsa kannustaa myös Suomessa uudistamaan työmarkkinoita, Pentikäinen sanoo.

Hän muistuttaa, että meillä Suomessa on aivan samanlaisia reformitarpeita kuin Ranskassa.

– On tärkeä ymmärtää, että ääriliikkeiden parasta vastustamista on luoda työtä ja toimeentuloa. Työtä syntyy vain, kun yrityksillä on mahdollisuus menestyä, kehittyä ja työllistää, Pentikäinen painottaa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan Macronilla on edessään valtava urakka. Häneen kohdistuu isoja odotuksia – kuten Obamaan aikanaan.

– Vaikka Ranskan presidentillä on paljon valtaa, häneltä ei pidä odottaa mahdottomia. Toivottavasti saamme kuitenkin nähdä isoja askelia parempaan, Pentikäinen sanoo.

EU:lle vahva viesti uudistumisen tarpeesta

Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala on tyytyväinen siihen, että Macron on selvästi sitoutunut EU:n rakentamiseen ja uudistamiseen. Hänen tavoitteenaan on yhdistää esteitä poistamalla, ei niitä luomalla.

– Tämä on erittäin tärkeää aikana, jolloin EU on kovien paineiden alla ja irtaantumispyrkimyksiä on ollut näkyvissä jo jonkin aikaa, Neimala sanoo.

Hänen mukaansa Macronin valinta jatkaa ja vahvistaa Hollannin vaaleissa nähtyä ilmiötä: Kansalaiset ovat alkaneet nähdä, että eristäytyminen ei ole oikea tie parempaan huomiseen.

– Joka tapauksessa EU on saanut vahvan viestin uudistumistarpeesta. EU:n on pystyttävä luomaan itsensä uudelleen. EU-kansalaisten ja yrittäjien on voitava kokea unioni omakseen. Se edellyttää yrittämisen edellytysten parantamista, sääntelyn järkeistämistä ja keskittymistä niihin asioihin, joilla on todella merkitystä, Antti Neimala painottaa.

toimitus@yrittajat.fi