19.7.2017 klo 16:16
Uutinen

Maksatko sinäkin jo näin? Näppäilyä harrastaa yhä harvempi

Lähimaksu on yleistynyt nopeasti myös ikäihmisten keskuudessa. Samalla keskimääräisen korttiostoksen arvo on laskenut alle 30 euroon.

Finanssiala ry:n tuoreet tiedot kertovat, että lähimaksu on yleistynyt Suomessa nopeasti. Käteinen on jäämässä yhä pienempään rooliin etenkin pienissä ostoksissa.

Lähimaksulla tehtiin korttiostoksia viime vuonna kaikkiaan 162 miljoonaa kappaletta. Vuonna 2015 niitä kertyi vain noin 30 miljoonaa. Tiedot selviävät Suomen Pankin kokoamista maksuliikennetilastoista.

– Summaltaan pieniäkin ostoksia on kätevä maksaa kortilla, kun se vaatii vain kortin heilautuksen maksupäätteen päällä. Lähimaksu on tässä mielessä käteistä kätevämpi, Finanssiala ry:n kehityspäällikkö Pirjo Ilola kommentoi.

Lähimaksulla maksetaan keskimäärin kahdeksan euron arvoisia ostoksia. Suurin sallittu lähimaksuostos on 25 euroa.

Lähimaksun yleistymisellä on ollut vaikutusta myös suomalaisten kulutuskäyttäytymiseen. Lähimaksun yleistyttyä keskimääräisen korttiostoksen arvo on laskenut kahdessa vuodessa 31,95 eurosta 29 euroon.

Kesäkuussa tehdyn tutkimuksen perusteella lähimaksaminen on suosituinta 18-24-vuotiaiden keskuudessa. Vastanneista yli puolet kertoi käyttävänsä lähimaksua päivittäin. Tutkimukseen vastanneista 75–79-vuotiaista yli puolet kertoi käyttävänsä lähimaksua vähintään viikoittain.

Tutkimukseen haastateltiin 2500 eri puolella Suomea asuvaa 15-79-vuotiasta. Haastatteluista vastasi IROResearch.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen©@yrittajat.fi