30.3.2018 klo 10:24
Uutinen

Maksupäätteet hintavertailussa: iZettle, Nets vai Verifone?

Mobiililaitteen kanssa käytettävät maksupäätteet ovat varteenotettava valinta etenkin yksinyrittäjälle. Vertailimme iZettlen, Netsin ja Verifonen maksupäätteet.

Yhä useampi yksinyrittäjä valitsee maksupäätteeksi älypuhelimen tai tabletin kanssa toimivan laitteen. Mobiilimaksupäätteiden määrän ennustetaan kasvavan selvästi seuraavien kahden vuoden aikana.

Mutta miten ne eroavat toisistaan? Vertailu paljastaa merkittäviä hintaeroja eri laitetoimittajien välillä. Hintoja kannattaa kuitenkin vertailla tarkasti, sillä ensisilmäyksellä kalliimpi vaihtoehto voikin olla edullisempi, jos myyntiä on paljon.

Pienimuotoiseen myyntiin suunnattu iZettle on hinnoiteltu selkeästi. Palvelun käytöstä ei peritä lainkaan avausmaksua eikä kiinteää kuukausimaksua.

Nets sitouttaa 36 kuukaudeksi

Siinä missä iZettle on yksinkertaisesti hinnoiteltu, Nets (entinen Luottokunta) myy tuotettaan selvästi monimutkaisemmalla hinnoittelumallilla.

Erilaisten kiinteiden kustannusten ja Nets Plus -maksupalvelun sitoutumispakon myötä yrittäjän maksut Netsille nousevat ensimmäisten kolmen vuoden aikana noin 2000 euroon. Nets Plus -palvelun sopimus tehdään kolmeksi vuodeksi.

Netsin etuna ovat kuitenkin edullisemmat myyntikohtaiset välityspalkkiot. Siinä missä iZettle perii tapahtumista 1,95 prosentin palkkion, Netsin palkkio on edullisimmillaan 0,31 prosenttia. Näin ollen Nets on kiinteistä kuluistaan huolimatta kannattava valinta yrittäjälle, joka tekee kauppaa säännöllisesti.

Nets tarjoaa myös edullisempaa Nets Payta, jossa maksupäätteen vuokra on edullisempi (29 euroa) ja vastaavasti korttiprovisio suurempi kuin normaalipalvelussa. Myös Pay-pakettiin sitoudutaan 36 kuukaudeksi.

Netsin asiantuntija muistuttaa, että sen hinnoittelu ei ole täysin vertailukelpoinen kilpailijoiden halvimpien palveluiden kanssa.

– Kuukausimaksumme sisältää aina vaihtolaitepalvelun sekä asiakastuen, myös iltaisin, kaupallinen johtaja Sami Toivonen sanoo.

Langaton vai langallinen?

Yrittäjän kannalta oleellinen valintaperuste voi olla maksupäätteen liikuteltavuus. IZettle sopii langattomuutensa ansiosta hyvin esimerkiksi satunnaiseen myyntiin. Netsin ja Verifonen edullisimmat maksupäätteet eivät ole langattomia.

Verifone on hinnoittelumalliltaan lähellä Netsiä. Yrittäjä maksaa maksupäätteestä avausmaksun ja laitteen ominaisuuksien mukaan määräytyvän kuukausimaksun. Maksuista perittävät palkkiot määräytyvät käytettyjen korttien mukaan.

Isoja eroja palkkioissa

Verifone Finlandin markkinointijohtaja Henrik Henrikssonin mukaan kannettavat maksupäätteet ovat suosiossa ravintoloissa ja messuilla, muuten yrittäjät suosivat kiinteitä malleja.

– Jos yrittäjällä ei ole tarvetta ottaa maksua vastaan myyntitiskin ulkopuolella, kiinteä on suositumpi vaihtoehto.

Henriksson neuvoo yksinyrittäjiä harkitsemaan tarkoin, millaiselle kassajärjestelmälle on eniten käyttöä.

– Pitää pohtia, tarvitseeko raskasta kassajärjestelmää vai riittääkö yksinkertaisempi kassa ja siihen liitettävä maksupääte.

Henriksson muistuttaa, että välityspalkkiolla voi usein olla yrittäjälle suurempi merkitys kuin kiinteällä kuukausimaksulla.

– Jos korttisopimus on kallis, maksupäätteen kiinteä kustannus voi jäädä marginaaliseksi. Esimerkiksi debit-korttisopimusten hintahaitari Suomessa on 0,3 prosentista 2,95 prosenttiin. Pienyrittäjän toimeentulon kannalta sillä on iso merkitys.

Kaikissa uusissa maksupäätteissä on lähimaksuominaisuus.

– Jos törmää ostoksilla päätteeseen, jossa lähimaksua ei ole, sellainen laite alkaa olla melko vanha tai sitten käytössä on vanha ohjelmisto. Yleensä vanhankin päätteen lähimaksuominaisuuden saa toimimaan ohjelmistopäivityksellä.

Jatkossa lähimaksamisen suosion arvellaan kasvavan entisestään, kun mobiilimaksaminen yleistyy. Apple Pay on jo käytössä Suomessa ja perässä tulee muun muassa Samsungin oma maksupalvelu.

Hintavertailu

iZettle

Perushinta ilman alv: 68,47 euroa

Avausmaksu: Ei

Kuukausimaksu: Ei

Ominaisuudet: Langaton, tukee lähimaksamista

Välityspalkkio myynneistä: 1,95 prosenttia (kaikille korteille)

Muut kulut: –

Nets

Avausmaksu: 85 euroa

Kuukausimaksu: Kortinlukijasta peritään 39,50 – 53 euron kk-maksu (ilman alv).

Välityspalkkio myynneistä: 0,31 prosenttia 0,75 euron ylärajalla (EU-alueen debit-kortit), 1,25 prosenttia (EU:n ulkopuoliset kuluttajien debit-kortit), 1,45 prosenttia (EU:n ulkopuoliset yritysten debit-kortit), 0,90 prosenttia (kuluttajien luottokortit), 1,10 prosenttia (yritysten luottokortit), 1,65 prosenttia (EU:n ulkopuoliset luottokortit).

Muut kulut: Nets Plus -maksupalvelusta peritään 60 euron avausmaksu. Sopimus tehdään kolmeksi vuodeksi.

Nets Pay

Avausmaksu: 60 euroa

Kuukausimaksu: 29 euroa

Välityspalkkio myynneistä: Visa- ja Mastercard-maksut 1,5 prosenttia.

Muut kulut: Toimitusmaksu 15 euroa

Verifone

Avausmaksu: 55 euroa

Kuukausimaksu: Alkaen 19,90 euroa (pöytämallinen laajakaistamaksupääte), akku- ja verkkovirtakäyttöinen maksupääte 24,90 euroa / kk, pelkästään akkukäyttöinen maksupääte 29,90 euroa / kk.

Välityspalkkio myynneistä: Kauppias voi valita, mitä korttisopimusta käyttää. Palkkio alkaen 0,3 prosenttia (EU-alueen debit-kortit), credit-korttien palkkio alkaen 0,6 prosenttia.

Muut kulut: Ei

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi