24.4.2018 klo 10:26
Uutinen

Mansikanviljelijältä peukku hallituksen suunnitelmille: ”Yksikään yrittäjä ei halua irtisanoa hyvää työntekijää”

Mansikanviljelijä Yrjö Rossin mielestä julkisuudessa on haluttu antaa väärä kuva hallituksen tavoitteista liittyen henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamiseen.

Hallitus ehdotti kehysriihessään työsopimuslain muuttamista niin, että yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä kevennettäisiin alle 20 työntekijän yrityksissä. Hallituksen tavoitteena on työllistämiskynnyksen alentaminen.

Esitys on saanut osakseen kovaa kritiikkiä työntekijäpuolelta. Yrittäjät sen sijaan kannattavat.

Espoolainen mansikanviljelijä Yrjö Rossi on harmissaan siitä, että julkisuudessa pääministeri Juha Sipilän (kesk) näkemykset on esitetty väärässä valossa.

– Otsikot kertovat, miten ”Sipilä puolusteli hallituksen toimia työntekijöiden aseman heikentämisestä”. Juttu on käännetty ihan päälaelleen kun olisi pitänyt sanoa, että hallitus yrittää oikeasti saada aikaan uusia työpaikkoja. Tuollaisilla otsikoilla käännetään ihmiset asiaa vastaan, Rossi miettii.

”Kukaan ei halua irtisanoa hyvää työntekijää”

Yrittäjänä pitkään toiminut Rossi pitää hallituksen toimia myönteisinä ja kannatettavina.

– En tiedä yhtäkään yrittäjää tuttavapiirissä, joka laittaisi hyvän työntekijän pois muuten kuin tuotannollisista syistä. Siksikin tässä luodaan ihan väärää mielikuvaa.

Rossi lisää, että hän ymmärtää työntekijän irtisanomisen silloin, jos tämä ei yksinkertaisesti sovellu kyseiseen työhön.

– Ei siinä tilanteessa voi olla muuta syytä kuin päättää työsopimus.

Mansikanviljelijä pitää haitallisena sitä, että ay-liike kulkee ”puoluepoliittisessa talutusnuorassa”.

– Politiikassa jämähdetään helposti menneisyyteen ja uudistukset, jotka lisäisivät työllisyyttä ja verotuloja, ammutaan alas.

Rossi työllistää etupäässä määräaikaisia työntekijöitä, koska kyse on kausiluontoisesta liiketoiminnasta.

Saksan esimerkki kannustaa

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkulan mukaan hallituksen esitys on linjassa Suomen kilpailijamaiden kuten Saksan hyväksi todetun esimerkin kanssa.

– Saksassa on tehty aikaisemmin vastaavanlainen uudistus ja sen on todettu helpottavan työllistämistä. Pitää muistaa, että henkilöperusteinen irtisanomiskynnys on Suomessa korkeampi kuin kilpailijamaissa.

Makkula lisää, että Saksassa on tehty muitakin toimenpiteitä, joilla on pystytty vähentämään työttömyyttä.

– Yksi sellainen on työpaikkakohtaisen sopimisen lisääminen. Sillä on ollut merkittäviä työllisyysvaikutuksia.

Kuva: Yrjö Rossin kotialbumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi