28.6.2022 klo 14:55
Uutinen

Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi – ”Uusi näkökulma yrittäjyyteen ja elinkeinotoimintaan”

– Uskomme, että hän pystyy avaamaan osuustoiminnan kuvaa moderniin suuntaan, Pellervon hallituksen puheenjohtaja Petri Pitkänen toteaa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustajana työskentelevä Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi.

Työ- ja elinkeinoministeriössä hänen vastuullaan ovat olleet erityisesti yrittäjyyteen, innovaatioihin ja aluekehitykseen liittyvät sisällöt. Tätä ennen Kokko toimi viisi vuotta Suomen Yrittäjien kenttäjohtajana.

Hän aloittaa tehtävässään syyskuun alussa.

– Pellervo on mahdollisuuksien tilassa ja nyt voi lähteä rakentamaan uutta. Minua on kiinnostanut yrittäjyys ja elinkeinotoiminta ja tämä on uusi näkökulma siihen. Lisäksi tämä on uusi vastuullinen rooli, Kokko sanoo.

Kokko aloitti elinkeinoministeri Lintilän avustajana tammikuussa 2022.

– Olen kiitollinen vuosista Suomen Yrittäjissä. Oli hienoa tehdä yhteistyötä luottamushenkilöiden ja muun organisaation väen kanssa. Ihmisiä tulee toki ikävä, mutta varmasti kohtaamme vielä, ja yhteistyö jatkuu yhteistä tavoitetta kohti, Kokko toteaa.

Uusia näkökulmia

Pellervon näkökulmasta Mari Kokon kiinnostavimmat aiemmat tehtävät liittyvät kahteen järjestöön eli Suomen Yrittäjiin ja STTK:hon. Ensin mainitussa hän on vastannut muun muassa järjestön sisäisestä yhteistyöstä, palveluiden kehittämisestä ja jäsenhankinnasta sekä vaalikampanjoiden suunnittelusta. Kokko on myös johtanut Suomen Yrittäjien järjestö-, asiakaspalvelu-, kunta- ja maakuntavaikuttamisen tiimejä.

Toimihenkilökeskusjärjestössä hän on puolestaan ollut alue- ja elinkeinopoliittisena asiantuntijana, jossa vaikuttamistyön kohteena oli ensisijaisesti kansallinen ja alueellinen päätöksenteko.

– Mari tuo Pellervoon varmasti kiinnostavia uusia näkökulmia. Hänellä on erinomainen tausta ja verkostot järjestömme tulevaisuutta ajatellen. Uskomme, että hän pystyy avaamaan osuustoiminnan kuvaa moderniin suuntaan, Pellervon hallituksen puheenjohtaja Petri Pitkänen toteaa.

Osuustoiminnan haasteena huono tunnettuus

Kokon tehtäviin tulee kuulumaan myös Pellervo Median johtaminen, jossa kustannetaan neljää erilaista aikakauslehteä. Pellervo on osatoimijana tai -omistajana myös PTT:ssä eli Pellervon taloudellisessa tutkimuskeskuksessa, PI-johtamiskoulussa, TNS Kantar Agrissa sekä kehitysyhteistyöjärjestö FFD:ssä.

Kokon mukaan osuustoiminnan roolia ja merkitystä ei riittävän hyvin tunnisteta yhteiskunnassa tällä hetkellä.

– Yrittäjyyden muutos on osuustoiminnalle mahdollisuus, sillä se on yksi väylä toteuttaa yrittäjyyttä. Myös huoltovarmuuden kannalta osuustoiminnalliset yritykset ovat keskeisiä toimijoita, Kokko sanoo.

Kokko on toiminut myös Viestintätoimisto Ellun Kanoissa asiakkuusjohtajana, jonka vastuulla oli sekä yksityisen että julkisen sektorin asiakkaita. Lisäksi hän on ollut pääministeri Mari Kiviniemen erityisavustajana, europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäen avustajana, Suomen Keskustan viestintävastaavana, Keskustanaisten pääsihteerinä ja Suomen Ylioppilaskuntien liiton varapuheenjohtajana.

Valtaosa suomalaisista on jäseninä osuuskunnassa

Pellervo on keskusjärjestö, jonka ajaa jäsenomisteisten yritysten asioita. Suomalaisista aikuisista yli 90 prosenttia on mukana omistamassa ainakin yhtä osuustoiminnallista yritystä eli on jäsenenä jossakin osuuskunnassa, -kaupassa, -pankissa tai keskinäisessä vakuutusyhtiössä.

Näiden yritysten hallussa on merkittävä kansallisvarallisuus, jonka osalta ei ole uhkaa ulkomaille siirtymisestä. Osuustoiminta on vastaus tytäryhtiötaloudelle, ja sen merkitys yhteiskunnan hyvinvoinnin lisäämisessä on perinteisesti ollut suuri etenkin taloudellisesti vaikeina aikoina.

Osuustoiminnan haasteena on viime vuosikymmeninä ollut huono tunnettuus. Pellervon tietojen mukaan kolme viidestä suomalaisesta tuntee yritysmuotoa huonosti tai ei ollenkaan. Pellervon tavoitteena onkin lisätä osuustoimintaan liittyvää opetusta niin peruskoulussa kuin ylemmillä asteilla.

Osuustoiminnassa kyse yritysmuodosta, jossa omistus jakautuu tasaisesti ja jonka toiminnan tavoitteena on tuottaa jäsenilleen pitkäkestoista hyötyä esimerkiksi kuluttajina, vakuutuksenottajina, pankkiasioissa, maataloustuottajina tai ammatinharjoittajina. Myös vesiosuuskunnat ja tietoliikenteen osuuskunnat ovat Suomessa tavallisia.

Toimitus
Toimitus