27.3.2017 klo 11:43
Uutinen

Matkailu- ja ravintola-alalla näyttää valoisalta

Viime vuonna matkailu- ja ravintola-alan yritysten liikevaihto kasvoi 4,9 prosenttia. Kasvu oli vankkaa erityisesti vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Majoitusalan yritysten liikevaihto kasvoi hieman ravintoloita rivakammin. Viime vuonna niiden liikevaihto kasvoi 5,7 prosenttia.

Kotimaan yöpymiset kasvoivat 2,6 prosenttia monen hiljaisen vuoden jälkeen. Ulkomaisista asiakkaista puolestaan eniten liikkeellä olivat venäläiset, ruotsalaiset, saksalaiset ja isobritannialaiset.

– Suomen hyvä matkailuvuosi näkyi selvästi matkailu- ja ravintola-alan palvelujen kysynnässä. Piristynyt yksityinen kulutus ja matala inflaatio paransivat myös kotimaista ostovoimaa, arvioi MaRan pääekonomisti Ari Peltoniemi.

Ravintola-alan liikevaihto nousi 4,7 prosenttia. Erityisen vahvaa kasvu oli pikaruokasektorilla.

Ravintoloiden alkoholimyynti jatkoi puolestaan laskua ja hupeni vuoden aikana yli kaksi prosenttia. Alkoholin matkustajatuonti kasvoi viime vuonna Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen matkustajatuontitutkimuksen mukaan viisi prosenttia sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna.

Matkailu- ja ravintola-alojen liikevaihdon kasvu on vaikuttanut jatkuvan myös alkuvuodesta. Ala odottaa kasvun kiihtyvän kesää kohti.

Ravintola-alalle ennustetaan noin kuuden prosentin ja majoitusalalle noin kahdeksan prosentin liikevaihdon kasvua vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

– Suomi on saanut juhlavuotenaan ansaitusti tunnustusta upeana matkakohteena useissa kansainvälisissä matkailujulkaisuissa. Kuluttajien hyvä luottamus piristää kotimaista kysyntää myös kuluvana vuonna, tiivistää MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

toimitus@yrittajat.fi