Kainuussa pelätään yrittäjien eläköitymisen seurauksia
Kainuussa pelätään yrittäjien eläköitymisen seurauksia. Suomen Yrittäjien viimeisimmän pk-yritysbarometrin mukaan puolet kainuulaisista yrityksistä ilmoittaa luopuvansa yritystoiminnasta seuraavan kymmenen vuoden kuluessa. Kuvituskuva. Kuva: Getty Images

Matti Auno, 77, tekee hotellissaan kaiken itse, mutta nyt tunnit ovat täynnä – ”Jos ostajaa ei löydy, annan Pelastusarmeijalle”

Kainuussa ollaan huolissaan yrittäjien ikääntymisestä. Yksinyrittäjä Matti Auno uskoo löytävänsä uuden ostajan hotellilleen.

– Kun yksityisyrittäjänä on toiminut 55 vuotta, tunnit ovat täynnä.

Kajaanissa Vanha Kulkuri -hotellia pyörittävä Matti Auno, 77, on aloittanut työpäivänsä varhain. Haastatteluhetkellä hän on siivoamassa huoneita.

Aunolla oli aikanaan yksi työntekijä, mutta nykyisin hän tekee kaiken itse. Hän perusti hotellitoiminnan vuonna 1983. Nyt olisi aika myydä, mutta ostajaa ei ole vielä löytynyt.

– Kaksi varteenotettavaa ehdokasta on. Sitten on sellaisia kyselijöitä, joilla ei ole mitään mahdollisuuksia ostaa. Sellaisia renkaanpotkijoita.

Auno aikoo jaksaa yrittäjänä tämän vuoden loppuun.

– Jos ostajaa tai hyvää vuokralaista ei löydy, annan toiminnan Pelastusarmeijalle.

Iso huoli lähipalveluista

Kainuussa pelätään yrittäjien eläköitymisen seurauksia. Suomen Yrittäjien viimeisimmän pk-yritysbarometrin mukaan puolet kainuulaisista yrityksistä ilmoittaa luopuvansa yritystoiminnasta seuraavan kymmenen vuoden kuluessa. Tämä tarkoittaa 1500 yritystä.

Kahden seuraavan vuoden aikana yritystoiminnan luopumista kertoo harkitsevansa jopa 30 prosenttia alueen yrittäjistä.

– Kainuuseen perustetaan noin 300 yritystä vuosittain. Ongelmana on, että suurin osa niistä on metsäyhtymiä, kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiöitä ja sivutoimista yrittäjyyttä. Tänne syntyy todella vähän uusia päätoimisia yrityksiä, Kainuun Yrittäjien toimitusjohtaja Anu Tervonen sanoo.

Ongelmana on yrittäjien ikääntyminen. Se seuraa Kainuun väestörakenteen yleistä harmaantumista.

– Ikääntymisen seuraukset kiihtyvät. Kainuun alueella on todella paljon iäkkäitä yrittäjiä, jotka ovat jo saavuttaneet eläkeiän. Nyt täällä on suuri huoli siitä, miten lähipalvelut turvataan, jos jatkajia ei löydy eikä uusia yrityksiä perusteta.

Yritysten lopettamisilla pelätään olevan vakavia seurauksia etenkin palvelualalla. Kun yritykset lopettavat, palveluiden määrä vähenee ja Kainuun vetovoimaisuus heikentyy.

– Nyt pitäisi saada uusia innovaatioita ja hyödyntää esimerkiksi vihreää siirtymää. Voi olla, että kainuulainen luonteenlaatu on sellainen, ettei yrityksissä lähdetä helposti hakemaan riskiä ja kasvua uusilta aloilta, Tervonen miettii.

Verottajan toiminta ihmetyttää

Matti Aunolla riittää edelleen uskoa uuden omistajan löytymiseen. Hän tietää, ettei ostopäätöksiä tehdä hätiköiden. Yritys on hänen mukaansa kiinnostava, koska se on velaton ja tarjoaa toimeentulon seuraavallekin yrittäjälle.

Yksi asia häntä on yrittäjäuralla ihmetyttänyt.

– Verohallinto näyttää olevan hyvä kirjeenvaihtokaveri. Sieltä väitettiin, että minulla on melkein 9000 euroa ennakonpidätystilityksiä maksamatta. Tositteista kuitenkin selvisi, että kaikki on maksettu ajallaan. Tällainen on outoa terrorismia yrittäjää kohtaan.

Auno on koko yrittäjäuransa ajan hoitanut myös kirjanpidon itse.

– Siten tiedän tarkkaan, missä mennään.

Eläkepäivänsä Auno aikoo viettää Kalajoella, missä sijaitsee hänen yli 20 vuotta sitten rakentamansa talo.

– Siellä on polttopuita loppuiäksi. Jossain vaiheessa tulee se vaihe eteen, että pitää pyytää Kalajoen kaupungilta joku nätti nainen kantamaan puut sisään ja kylvettämään.

Hyvin onnistuneelle hankkeelle haetaan jatkoa

Kainuun Yrittäjät on juuri hakenut jatkoa päättyneelle omistajanvaihdoshankkeelle, josta on saatu hyviä kokemuksia. Tavoitteena on saada 420 000 euron rahoitus kolmelle vuodelle.

– Kaikki Kainuun kunnat ovat sitoutuneet hankkeeseen. Edellinen hanke päättyi viime syksynä. Sen aikana toteutettiin yli 30 omistajanvaihdosta. Osa on vielä vaiheessa, koska prosessit voivat olla pitkiä.

Tervosen mukaan hankkeen tavoitteena on saada aikaan yritysten kasvua tukevia ja siihen kannustavia tukipalveluita. Yrittäjien pk-barometrin mukaan kainuulaisilla yrityksillä on Suomen alhaisin kasvuhalukkuus.

Ponnisteluista huolimatta kaikille yrityksille ei löydy ostajaa.

– Valtaosalla pienistä elinkeinonharhoittajista on haastava tilanne löytää ostajaa, koska yrityksen toiminta toiminta perustuu pitkälti yrittäjän omaan osaamiseen. On usein helpompaa perustaa kokonaan uusi yritys, varsinkin palvelualalle.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen