YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Mikko Alatalo on kolmen yrityksen mies
Mikko Alatalo juonsi Tampereella järjestetyn yrittäjägaalan viime lauantaina. Kuva: Emil Bobyrev
27.10.2022 klo 11:10
Uutinen

Mikko Alatalo on kolmen yrityksen mies: ”Isästäni tarttui työn eetos”

Suosittu laulaja-lauluntekijä huomasi jo nuorena, että yrityksen perustaminen on paras tapa tehdä töitä monipuolisesti.

Mikko Alatalo on ollut viime aikoina erityisen kiireinen, sillä hänen 70-vuotissyntymäpäiväänsä juhlistava kiertue on ollut käynnissä pitkin vuotta. Se huipentuu Savoy-teatteriin ensi vuoden helmikuussa. Alatalo on julkisuudessa kertonut, että kyseessä on todennäköisesti hänen viimeinen konserttisalikiertueensa. Kiertueen aloittaminen siirtyi vuodella koronan takia.

– Tässä on ollut runsauden pula sen suhteen, mitkä kaikkiaan 700 levytyksestäni valitsen kahden tunnin konserttiin, Alatalo hymyilee.

Lauluntekijän kiireitä on lisännyt myös Vain elämää -ohjelman myötä vilkastunut keikkakysyntä.

– Se räjäytti pankin. Puhelin on soinut koko ajan, kun kysellään ensi kesän keikoille.

”Oli hankala olla muiden palkkalistoilla”

Alatalo on pitkän linjan yrittäjä, sillä hän perusti Pispala Sound Oy:n 40 vuotta sitten. Jo sitä ennen hän oli aloittanut pioneerina sittemmin legendaariseksi nousseen manserock-genren yhdessä hyvän ystävänsä Juicen kanssa. 70-luvun alussa suomenkielistä rockia ei juurikaan vielä levytetty.

– Perustin yrityksen kun totesin, että on hankala olla muiden palkkalistoilla. Halusin tehdä monipuolisesti eri töitä. Musiikin lisäksi tein oman firman kautta toimittajan töitä ja tv-alan hommia. Pääasiallinen syy yrityksen perustamiseen oli kuitenkin se, että minulla oli velvollisuus hoitaa keikkatyöntekijöiden palkat ja palkkojen sivukulut.

Tuohon aikaan sivukulujen maksaminen ei ollut musiikkialalla kaikille tuttua. Alatalo muistaa erään tapauksen, jossa bändin rumpali kyseli palkanmaksusta.

– Rumpali kysyi, paljonko tänään tulee rahaa. Vastasin, että tärkeintä on, mitä tämä homma maksaa minulle bruttona, kun verotkin pitää maksaa. Muusikot eivät sitä tajunneet. Rumpali sanoi, ettei veroja tarvitse maksaa, koska eivät he kuitenkaan elä yli 50-vuotiaaksi, hehän ovat rock’n roll, Alatalo muistelee huvittuneena.

Isoilla kiertueilla Alatalo työllisti 80-luvulla parhaimmillaan 14 henkilöä.

Kolmen yrityksen mies

Alatalon perheessä yrittäjyys on ollut aina läsnä, sillä hänen isänsä toimi maaseudulla pienyrittäjänä. Äiti oli ompelualan yrittäjä.

– Isästä minuun tarttui työn eetos. Hän opetti, että kun tekee töitä, tulee hyötyä paitsi yrittäjälle itselleen, myös muille. Tärkeä ajatus oli, että pystyn tarjoamaan töitä soittajille ja levittämään sitä hyvää, mitä olin itse saanut, kun yleisö tulee kuuntelemaan hittibiisejä. Kerran erään soittajan vaimo tuli sanomaan minulle, että paras kiitos hänelle oli, kun hänen miehensä sai olla minulla töissä.

“Kerran erään soittajan vaimo tuli sanomaan minulle, että paras kiitos hänelle oli, kun hänen miehensä sai olla minulla töissä.”

Mikko Alatalo

Alatalolla on ollut myös toinen yritys, Juicen ja niin ikään tamperelaisen muusikon Harri Rinteen kanssa perustettu ALR-Music Oy. Yritys sai alkunsa, kun kolmikko sai tarpeekseen siitä, että kustannusyhtiö vei 30 prosenttia radiosoiton tuloista.

– Siitähän levy-yhtiömiehet suuttuivat. He ihmettelivät, eikö meillä ole yhtään talkoohenkeä.

Myöhemmin Juice irtaantui yrityksestä perustettuaan oman firman. Rinne ja Alatalo myivät omistamansa kustannusoikeudet 15 vuotta sitten. Sen jälkeen tehtyjen kappaleiden oikeudet ovat edelleen omassa omistuksessa.

Kolmas yritys, Busola, hoiti alun perin Alatalon levymyyntiä, mutta 90-luvulta lähtien sitä on käytetty levyjen tuottamiseen.

– Nyt laitan yrityksen naftaliiniin, koska levytuotantoa ei ole enää kovin paljon. Ehkä teen vielä jäähyväislevyn.

Pauli Reinikainen