YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

26.4.2017 klo 11:20
Uutinen

Miljoonat Sammon osakkeet aiotaan mitätöidä – joukossa tuhansien yritysten omistamia osakkeita

Sampo haluaa mitätöidä yli kuusi miljoonaa vanhaa paperiosaketta yhtiökokouksessaan torstaina 27. huhtikuuta. Osakkeiden joukossa on tuhansien yritysten omistamia osakkeita. Sammon osakkeenomistaja on tehnyt poliisille tutkintapyynnön siitä, että yhtiö salaa osakasluettelon.

Vakuutusyhtiö Sammon osakkeenomistaja Pekka Lämsä ja Sammon hallitus esittävät yhtiökokoukselle, että yhtiön yhteiselle arvo-osuustilille merkityt osakkeet mitätöidään.

Tällä yhteistilillä on vielä yli kuusi miljoonaa osaketta. Nykykurssilla mitaten niiden arvo on noin 280 miljoonaa euroa.

– Tapahtuu suuri vääryys, jos osakkeet mitätöidään. Kyseessä on silloin Suomen pörssihistorian suurin ryöstö, sanoo tunnettu sijoittaja Taito Tuunanen.

Tuunasen sijoitusyhtiö Hälläväliä Oy on tehnyt esityksen, jonka mukaan osakkeiden mitätöinnistä voitaisiin tehdä päätös vasta 1.2.2020. Sitä ennen yhtiön pitää aktiivisesti koettaa tavoittaa kaikki ne osakkeenomistajat, jotka eivät ole siirtäneet omistustaan sähköiseen arvo-osuusjärjestelmään.

Tuunasen mukaan Sampo on halunnut tietoisesti halunnut hoitaa tämän osakeoperaation nopeasti ja ilman suurta tiedotuskampanjaa.

– Sampo hyödyntää vuoden 2006 osakeyhtiölain päivitystä, joka mahdollistaa lunastamattomien arvo-osuuksien siirtämisen yhtiön haltuun 10 vuoden kuluttua, sijoittaja Taito Tuunanen kertoo.

75 000 kirjettä – mutta ei yrityksille

Sampo lähetti viime marraskuun alussa kirjeen noin 75 000 suomalaiselle yksityishenkilölle. Heidät on merkitty Sammon paperisen osakekirjan omistajiksi, mutta he eivät olleet vielä siirtäneet osakkeitaan nimiinsä sähköiseen arvo-osuusjärjestelmään, vaan ne ovat yhtiön yhteistilillä.

Vakuutusyhtiön lähettämän kirjeen jälkeen yhteistilillä olevien osakkeiden määrä on pudonnut Sammon mukaan lähes miljoonalla osakkeella.

Sammon muistutuskirjeet ovat menneet vain yksityisille vakuutuksenottajille, ei yrityksille ja muille yhteisöille.

– Niitä yrityksiä ja yhteisöjä on käsittääkseni kymmeniä tuhansia, sanoo Tuunanen. Sammon mukaan kyse on tuhansista yrityksistä.

Sampo perusteli kirjeen lähettämistä vain yksityishenkilöille sillä, että yhteisöt ovat kirjanpitovelvollisia, ja niiden kuuluu kirjata osakeomistuksensa.

Tuunasen mukaan asia ei ole niin yksinkertainen. Hän väittää, että kaikki yritykset eivät ole koskaan edes saaneet osakekirjoja, jotka niille vakuutuksenottajina kuuluivat, eikä niiden perään ole myöhemmin tiedetty kysellä.

Salainen osakevarasto

Tuunasen mukaan Sammolla on osakevarasto, jossa on säästöpankeista aikoinaan palautuneita paperisia osakkeita.

Sampo myönsi Talouselämä-lehdelle, että sillä on hallussaan vähäinen määrä näitä palautettuja osakkeita ja niistä vuoden 1997 tilannetta vastaava osakasrekisteri.

Sammon viestinnästä painotettiin Yrittäjäsanomille keskiviikkoaamuna, että näiden osakkeiden omistajia on lähestytty kirjeellä viimeksi marraskuussa 2016. Omistajien oltua yhtiöön yhteyksissä satoja osakekirjoja on Sammon viestinnän mukaan lähetetty omistajilleen.

Tutkintapyyntö poliisille

Taloussanomat kertoi tiistaina iltapäivällä, että Sammon osakkeenomistaja on tehnyt poliisille tutkintapyynnön. Osakkeenomistaja haluaa selvittää, että onko Sampo toiminut osakeyhtiölain vastaisesti salatessaan osakasluettelon.

Sampo on Taloussanomien mukaan kieltäytynyt useaan otteeseen luovuttamasta pyydettyä Sammon vanhojen paperiosakkeiden yhteistilin osake- ja osakasluetteloa. Osakeyhtiölain mukaan osake- ja osakasluettelot ovat julkisia asiakirjoja. Sammon tulkinnan mukaan Sammolla ei ole oikeutta eikä velvollisuutta julkaista kyseistä luetteloa, koska se sisältää henkilötietoja.

Sijoittaja Taito Tuunanen on tietoinen poliisille tehdystä tutkintapyynnöstä, mutta hän ei ole osallinen siihen. Tuunasen mukaan Sampo on toiminut tarkoitushakuisesti osakeyhtiölain vastaisesti salatessaan luettelot.

Sammosta kerrottiin Yrittäjäsanomille keskiviikkoaamuna, että poliisi ei ole ollut yhtiöön yhteydessä.

”Mutta on hyvä, jos asiaa tutkitaan”, yhtiöstä linjataan.

Nyt on todella kiire kirjata osakkeet

Osakkeet pitää kirjata arvo-osuustilille 27.4.2017 klo 14 mennessä, jolloin Sammon yhtiökokous alkaa Helsingin Messukeskuksessa. Kun osakkeet on kirjattu arvo-osuustilille, osakkeenomistaja voi saada takautuvasti osinkoja kolmelta vuodelta.

Lisätietoa löytyy osoitteesta www.sampo.com/fi/osake/toimintaohjeet/

Sampo listautui pörssiin 1988. Sammon asiakasomistajat saivat vuosina 1986 – 1987 tämän jutun kuvassa olevan kaltaisia paperisia osakekirjoja.

Tyypillisin tavallisille vakuutuksenottajille jaettu määrä oli kaksi osaketta, mikä vastaa osakesplittausten jälkeen noin neljääkymmentä nykyistä Sammon osaketta. Tämänhetkisillä osakekurssilla niiden arvo on noin 1800 euroa.

Sammon suurin osakkeenomistaja on valtion täysin omistama sijoitusyhtiö Solidium. Taito Tuunanen hämmästelee sitä, että yhtiö on asettunut Sammon hallituksen puolelle.

– Olen esittänyt Solidiumin toimitusjohtajalle, että he pitäisivät vielä ylimääräisen hallituksen kokouksen ja muuttaisivat kantaansa. Solidiumin hallitus toimii nyt Sammon käskyläisenä, vaikka asian pitäisi olla juuri toisinpäin, Tuunanen sanoo.

– Teen vielä kaikkeni, jotta saamme lisäaikaa, eikä osakkeita mitätöidä nyt yhtiökokouksessa, sanoo sijoittaja Taito Tuunanen.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi