4.8.2018 klo 07:50
Uutinen

Miljoonia viherruukkuja eri kerroksissa – tältä näyttää lähes täysautomatisoitu älypuutarha, joka teki sopimuksen teknologiajätin kanssa

Lapinjärveläinen Robben pikku puutarha löi hynttyyt yhteen japanilaisen it-jätin Fujitsun kanssa. Yrittäjät.fi tutustui lähes täysautomatisoituun älypuutarhaan.

Keskellä Uudenmaan itäosien peltoja seisoo suuri teollisuushalli, joka kätkee seiniensä suojaan huipputeknologialla varustetun älypuutarhan.

Robben pikku puutarhan toimitusjohtaja Robert Jordas keskustelee innostuneen japanilaisdelegaation kanssa. He ovat lapinjärveläispuutarhan yhteistyökumppaneita, teknologiajätti Fujitsulta.

Perjantai 3.8. oli merkkipäivä sekä Jordasille että japanilaisille. Vuoden kestänyt vertikaaliviljelmän rakennushanke päättyi ensimmäiseen sadonkorjuujuhlaan arvovaltaisessa seurassa.

– Tämä on itselleni henkilökohtaisesti suuri päivä, mutta myös koko yritykselle. Näitä asioita ei tapahdu usein, ei pienelle puutarhalle japanilaisen it-jätin kanssa, Jordas totesi juhlapuheessaan.

Robben pikku puutarha tuottaa vuosittain jopa neljä miljoonaa viherruukkua salaatteja ja yrttejä, useassa eri kerroksessa.

Viljelmä Suomesta, teknologia Japanista

Mutta miten lapinjärveläinen Jordas pääsi tähän pisteeseen, skoolaamaan japanilaisten kanssa?

On palattava ajassa taaksepäin.

– Eri yrityksistä koostunut japanilaisryhmä haki Suomesta yhteistyökumppania vertikaaliviljelyteknologiaan. Ryhmä oli yhteydessä Helsingin yliopistoon ja Luonnonvarakeskukseen (Luke). Luke tiesi, että olin aloittanut vertikaaliviljelmän rakentamisen, Jordas muistelee.

Jordas päätyi Japaniin tutustumismatkalle. Lopulta Robben pikku puutarha ja Fujitsu päätyivät yhteistyöhön. Syntyi kahden miljoonan euron arvoinen yhteistyösopimus.

Suunnitteluvaihe kesti parisen vuotta.

– Japanilaisetkin olivat sitä mieltä, että viljelmän rakentaminen ja kasvattaminen olisi tehtävä suomalaisin voimin. Teknologia tulisi sitten Japanista.

”Muutama puutarhuri ja työntekijä valvomassa”

Ensimmäinen viljelmä valmistui jo aiemmin, mutta nyt automatisaatio on viety huippuunsa uudella Fujitsu-linjalla. Valaistuksesta, kastelusta ja kasvihuoneen sisäisestä logistiikasta lähtien.

– Niin pitkälle kuin vain järkevästi sen pystyy viemään. Tarkoittaa sitä, että olemme pyrkineet tekemään täysautomaattisen puutarhan. Kuulostaa siltä, että kaikki on täysin automaattista, mutta on hetkiä, jolloin paikalla on oltava muutama puutarhuri ja työntekijä valvomassa, Jordas selvittää.

Softapuolella japanilaisjätti analysoi kasvihuoneesta kerättyä dataa.

– Pystymme vertaamaan viljelytuloksia ja kerättyä tietoa eri ajanjaksojen välissä. Se on ihan uusi asia. Ei maailmallakaan ole juurikaan tämän mittakaavan projekteja.

– Voimme seurata kasvun nopeutta, veden liikkumista lehdissä, kasvin lehtien lämpötilaa, käytettyä vesimäärää ja energiaa, Jordas luettelee.

”Fokus on viennissä”

Pitkällä tähtäimellä Jordas uskoo koneoppimisen kasvavaan rooliin puutarha-alalla.

– Ei vielä olla missään nimessä siinä pisteessä, että koneet tekisivät isoja päätöksiä, mutta sitä hetkeä lähestymme koko ajan.

Robben pikku puutarha tulee jatkossa lanseeraamaan uusia tuotteita.

– Paikallisesti, varsinkin Helsingin alueella, on hyvä kysyntä, mutta fokus on tietenkin viennissä.

– Kukka- tai muuta taimituotantoa emme ole testanneet [näissä olosuhteissa]. Niistä meillä ei ole tarpeeksi tietoa. Lupaamme vain sellaisia tuotteita, joita osaamme viljellä, Jordas toteaa.

Teksti ja kuvat

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi