Millainen sähkösopimus nyt kannattaa hankkia?
Asiantuntijan mukaan alle 100 megawattituntia vuodessa kuluttaville yrityksille soveltuu parhaiten yhteishankintasopimus. Kuva: Getty Images
21.7.2023 klo 11:36
Uutinen

Millainen sähkösopimus yrityksen kannattaisi nyt valita? Asiantuntija neuvoo ja varoittaa: ”Yritys voi joutua maksumieheksi”

Tuntisähkö vai jokin muu vaihtoehto? Asiantuntija kertoo, millaiselle yritykselle niin sanottu yhteishankintasopimus sopii parhaiten.

Viime talven suuret vaihtelut pörssisähkön hinnassa ovat saaneet yrittäjät pohtimaan tulevan syksyn ja talven sähkösopimuksia.

Energiaratkaisujen parissa toimivan yrittäjän mukaan monelle yritykselle on epäselvää, miten nyt kannattaa toimia.

– Yhteydenottoja on tullut runsaasti. Monelle yrittäjälle tämä näyttää olevan hämmentävää aikaa. Kysytyin kysymys on, millainen sähkösopimus nyt kannattaa tehdä, Plussa Suomi Oy:n toimitusjohtaja Niklas Westerlund sanoo.

Vaihtoehtoja on, mutta niitä kannattaa Westerlundin mukaan harkita tarkasti.

– Tuntihinnan kohdalla moni pelkää, mitä tuleva talvi tuo tullessaan.

Sähköhintojen ennustettavuus on Westerlundin mukaan vaikeutunut entisestään viime aikoina, kun uusiutuvan energian osuus on lisääntynyt. Uusiutuvalla energialla tarkoitetaan tuuli-, vesi- ja aurinkovoimaa.

– Spot-hinnoissa voi olla valtavia eroja eri päivien ja vuorokaudenaikojen välillä sen mukaan, miten paljon tuulee tai sataa. Myös aurinkoenergian määrä vaihtelee merkittävästi.

Spot-hinta soveltuu Westerlundin mukaan parhaiten niille yrityksille, joilla on mahdollisuus siirtää kapasiteettia vuorokauden edullisimmille tunneille.

– Valtaosa ei pysty, jolloin ne yritykset ovat täysin säiden armoilla.

Tärkeä muistutus yhteishankintasopimuksesta

Yrittäjän kannalta energiayhtiön tarjoama kiinteä sähkösopimus ei ole välttämättä tällä hetkellä houkutteleva vaihtoehto.

– Niiden kohdalla haasteena on, että energiayhtiöt yrittävät myydä keskihintaa, joka on kompromissi. Sen takia kiinteät hinnat eivät ole kovin kilpailukykyisiä.

Ratkaiseva rooli on niin sanotulla profiilikustannuksella. Profiilikustannuksen määrittelee se, miten yritysasiakas kuluttaa sähköä suhteessa sähkön tuntihintaan. Tuntihinta voi vaihdella huomattavasti yhden vuorokauden aikana.

Westerlundin mukaan alle 100 megawattituntia vuodessa kuluttaville yrityksille soveltuu parhaiten yhteishankintasopimus, niin sanottu salkkutuote, jossa sähkön hinta on suojattu vähintään kolmeksi vuodeksi eteenpäin.

– Yrityksen kannalta tärkeää on, että profiilikustannus on yrityskohtainen. Jos profiilikustannus on keskiarvo kaikilta salkkusopimuksessa mukana olevilta yrityksiltä, yksittäinen yritys voi joutua maksumieheksi muiden yritysten profiileista.

Erityisen kannattavaksi yhteishankintasopimus on Westerlundin mukaan alle 100 megawattia vuodessa kuluttavalle yritykselle.

Yhteishankintasopimuksista nousi kohu aikaisemmin tänä vuonna Fortumin Yritys Aktiivi -sopimuksen kohdalla. Olemme kertoneet kyseisen sopimuksen aiheuttamista ongelmista muun muassa täällä. Westerlundin mukaan yrittäjän kannattaa varmistaa, milloin salkkusopimuksessa oleva sähkö on ostettu.

– Joissakin sopimuksissa voi olla ajan mukanaan tuomia rasitteita. Asiakkaan maksama sähkö on voitu hankkia esimerkiksi muutama vuosi sitten, kun hinnat olivat selvästi korkeammalla tasolla. Siksi yhteishankintasopimuksen valitsevan on hyvä pyytää tietoa siitä, mikä salkun hintataso on tällä hetkellä. Kaiken kaikkiaan yritysten päättäjiltä vaaditaan enemmän osaamista ja ymmärrystä sähkömarkkinoista kuin aikaisemmin.

”Tuntihinnalla voi jäädä voitolle”

Westerlundin mukaan tuntisähkössä pysyvä yrittäjäkin voi tehdä oikean ratkaisun.

– Hintakehitystä on mahdoton ennustaa. Tuntihinta voi olla hyvä vaihtoehto, jos pystyy elämään rajunkin hintavaihtelun kanssa. Tuntihinnalla voi jäädä voitolle, mutta yrittäjä ei useinkaan halua elää pelon kanssa. Talvella voi tulla kuukausia, jolloin pörssisähkön hinta on moninkertainen. Etenkin tuotantoon käytettynä se voi olla liian kriittistä liiketoiminnan kannalta.

Tällä hetkellä salkkusopimusten hinnat ovat edullisella tasolla, mutta hinnoissa on nousupaineita.

– Viimeksi kun tarkistin, hinnat pyörivät 5–6 sentissä kilowattitunnilta. Markkinoilla ennakoidaan, että sopimusten hinnat nousevat kahdeksan sentin tienoille. Nyt voi siis mahdollisesti hyötyä korotuspaineesta. Keskihinnan voi nyt saada noin seitsemään senttiin seuraaville kolmelle vuodelle.

Tämä tarkoittaisi Westerlundin mukaan sitä, että yhteishankintasopimuksella sähköenergia olisi kymmeniä prosentteja edullisempi normaaleihin tällä hetkellä myynnissä oleviin kiinteähintaisiin sähkösopimuksiin verrattuna.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen