30.11.2017 klo 18:02
Uutinen

Mitä tekemistä ”maailman helpoimmalla” mallinnusohjelmalla on Esko Ahon kanssa?

Koulutusteknologian startup 3DBear on kerännyt yli miljoonan euron rahoituksen. 3DBear on ohjelmisto ja verkkoalusta 3D-tulostuksen ja lisätyn todellisuuden hyödyntämiseksi opetuksessa.

Yritys julkisti miljoonasijoituksen kasvuyritystapahtuma Slushin alla. Startupiin sijoittivat muun muassa Venture Capital -rahasto Rethink Education VC New Yorkista ja Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj. Lisäksi yhtiön nykyisiä sijoittajia oli mukana rahoituskierroksella.

– Tämä rahoitus mahdollistaa meille tuotekehityksen skaalaamisen sekä kansainvälistymisen isommilla resursseilla. On ollut huikeaa huomata, miten hyvin suomalaisten opettajien kanssa kehitetty koulutusteknologia ja pedagogiset ratkaisut toimivat esimerkiksi Yhdysvalloissa, toteaa 3DBearin toimitusjohtaja Kristo Lehtonen.

Rahoituskierroksen yhteydessä 3DBearin uutena neuvonantajana aloittaa entinen pääministeri ja Nokian entinen johtokunnan jäsen Esko Aho. Hän tulee auttamaan 3DBearia kansainvälistymisessä.

– Olemme ylpeitä, että olemme saaneet hänen tasoisensa henkilön neuvonantajaksi. Hänen mukaan saamisensa auttaa meitä isosti kansainvälistymisessä, Lehtonen iloitsee.

Kaikkien opejen ulottuvilla

Kristo Lehtonen, Pekka Salokannel, Olli Niskanen ja Jussi Kajala perustivat yrityksen elokuussa 2016. Nyt uuden rahoituskierroksen turvin 3DBear palkkaa kymmenhenkiseen tiimiinsä kuusi uutta tekijää t&k:hon, myyntiin ja pedagogiseen tiimiin.

Yrityksen ohjelmisto ja verkkoalusta on käytössä yli 100 suomalaisessa koulussa ja esikoulussa. Ohjelmisto sisältää pelejä esikouluikäisistä lukioikäisiin asti. Se on saatavilla kaikkialla Yhdysvalloissa Junior Library Guildin kautta.

3DBear AR on oppimissovellus, jonka avulla käyttäjät voivat luoda todelliseen ympäristöön virtuaalisia 3D-malleja. Sovelluksen voi liittää 3DBearin 3D-tulostimeen.

– Yksi esimerkki on drone, jonka voi tulostaa 3D-tulostimella. Lapset voivat ohjelmoida sitä Scratch-kielellä (lasten ohjelmointikieli). Siihen tarvittava elektroniikka maksaa 25 dollaria per kappale, Lehtonen kertoo.

Paras tapa oppia on itse tekeminen, maker-kulttuuri.

— Mieti lapsen kokemusta, kun se drone lähtee ensimmäisen kerran lentoon luokkahuoneessa.

– Pyrimme tekemään oppimissovelluksemme niin helpoiksi käyttää, että kaikki opettajat pystyvät hyödyntämään näitä koulutuksessa.

Yhdessä muovijätettä vähentämässä – open source kierrätin kaikkien ulottuville

Yritys on julkistanut Ammattikorkeakoulu Arcadan kanssa 3D-tulostettavan muovin kierrättimen. Konsepti on vapaasti kaikkien kuluttajien, kirjastojen tai oppilaitosten käytettävissä.

Muovijätteen määrä on maailmanlaajuinen ympäristöongelma. On arvioitu, että noin kahdeksan miljoonaa tonnia muovijätettä päätyy valtameriin joka vuosi.

Kierrätysteknologian avulla soveltuvia eriä kodin muovijätettä tai käyttämättömiksi jääneitä leluja voi muuttaa vaikkapa 3D-tulostetuiksi nukeiksi, rakennuspalikoiksi tai hyötyesineiksi.

– Kuka tahansa voi valmistaa open source -kierrättimen itse ja tehdä esimerkiksi vanhoista muovileluista uusia, Lehtonen kertoo.

Miten kierrätin käytännössä toimii?

Jyrsitty jätemuovi ohjataan metalliseen pursottimeen, jossa se lämmitetään. Muovisulan läpimittaa mitataan optisella sensorilla laadun varmistamiseksi. Parhaimmillaan kierrätysmuovi on täysin uuden veroista.

Kuva: Markku Ojala

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at yrittajat.fi