YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Mitä virkaa? -juttusarja: Porvoon ilmastotavoitteiden toteutumiseen tarvitaan meitä kaikkia
Porvoon kestävän kehityksen asiantuntija Sanna Päivärinta tukee kestävän kehityksen toteutumista taloudellisesta, sosiaalisesta, kulttuurisesta ja ympäristön näkökulmasta.
Teksti ja kuvat: Merja Forsman / Itäväylä Viestintä Oy
Voisinpa kurkata tulevaisuuteen, Porvoon kestävän kehityksen asiantuntija Sanna Päivärinta haaveilee.
– Teknologia on tuomassa niin monia innostavia mahdollisuuksia, että olisi mielenkiintoista nähdä, miten ne tulevat vaikuttamaan elämäämme. Miten liikumme ja elämme 20 vuoden päästä? Käytämmeköhän Kyläkyyti-tyylisiä palveluja? Entä droneja kuljetukseen?
Kestävän kehityksen asiantuntijan työssä pääsee seuraamaan laajasti, mitä Suomessa ja kansainvälisesti tapahtuu.
Työ, joka tuntuu merkitykselliseltä
Mutta mitä kestävän kehityksen asiantuntija siis tekee työkseen?
– Tuen ja koordinoin kestävän kehityksen projekteja, edustan kaupunkia eri kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa ja toimin yhteyshenkilönä eri tahojen suuntaan, Päivärinta listaa
Kestävä kehitys yhdistetään usein ilmastonäkökulmaan, mutta Päivärinta haluaa korostaa, että kyseessä on ympäristön ja ilmaston lisäksi taloudellisesta, sosiaalisesta ja kulttuurisesta kestävyydestä.
– Kun edistämme kestävää kehitystä, huomioimme päätöksenteossa laajemmin näitä kaikkia vaikutuksia. Kaikkien niiden pitää olla tasapainossa.
Ja toki Päivärinta vastaa myös kaupungin strategian mukaisten ilmastotavoitteiden toteutumisen edistämisestä, seurannasta ja raportoinnista. Porvoon kaupunki pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä.
– Haluan painottaa, että kaikilla Porvoon toimialoilla ja yksiköissä tehdään ilmastotyötä. Pyrin kantamaan korteni kekoon ja pysymään ajan tasalla siitä, mitä eri yksiköissä tehdään.
Käytännössä Päivärinta tekee viestintää, istuu kokouksissa, osallistuu webinaareihin pysyäkseen ajan tasalla maailman asioista, verkostoituu, etsii hyviä ideoita maailmalta ja seuraa Porvoon edistymistä.
– Suunnittelulle jää vähemmän aikaa kuin toivoisin, mutta koen työni merkitykselliseksi. Tällä hetkellä teen koronapandemian vuoksi töitä lähinnä kotona kökötellen, mikä on tietysti ympäristöteko, Päivärinta naurahtaa.
Porvoon kaupunki jakaa Tuen Ilmastotekojen Porvoota -tunnustuksen, jonka voi saada paikallinen yritys, yhteisö tai organisaatio omasta toiminnastaan ympäristön tai ilmaston hyväksi. – Kyseessä ei tarvitse olla miljoonaluokan investointi, vaan pienetkin teot riittävät. Pointtina on, että pienetkin teot ratkaisevat, Sanna Päivärinta sanoo. Kuva: Mika Laine
Porvoolainen henkeen ja vereen
Elääkö kestävän kehityksen asiantuntija, kuten toivoisi muiden elävän?
– Kukaan meistä ei ole täydellinen, eikä pidä ollakaan. Kiinnitän valintoihin huomiota ja yritän parhaani. Minulle on tärkeää elää mahdollisimman ympäristömyönteisesti, mutta samaan aikaan ymmärrän hyvin, että ihmisten elämäntilanteet ja kotitaloudet ovat erilaisia. Se mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle, enkä missään nimessä katso alaspäin niitä, joille kestävät valinnat eivät ole tärkeitä. Me kaikki teemme omat valintamme.
Päivärinta asuu Porvoon maaseudulla kahden lapsensa ja puolisonsa kanssa. Vapaa-ajalla hän tekee pihahommia, lenkkeilee ja pyöräilee.
Koulutukseltaan Päivärinta on väitellyt meteorologi.
– Silloinkin, kun opiskelin Helsingissä, olin kirjoilla Porvoossa. En pystynyt vaihtamaan kotikuntaa edes muutamaksi vuodeksi, niin tärkeä paikka Porvoo on minulle, Päivärinta paljastaa.
Ennen nykyistä työtään hän toimi seitsemän vuoden ajan Ilmatieteen laitoksella tutkijana ja 1,5 vuotta Porvoon kaupungilla ympäristönsuojelutarkastajana, kunnes noin 2,5 vuotta sitten kestävän kehityksen asiantuntijan paikka tuli hakuun.
– Hain ja onneksi sain paikan, Päivärinta kiittelee.
Autot vielä pitkään osa yhteiskuntaa
Haastavinta kestävän kehityksen asiantuntijan työssä on Päivärinnan mukaan ihmisten tietoisuuden lisääminen ja se, miten tehdä viestintää, joka tavoittaa kaikki asukkaat.
– Miten saisin tavoitettua asukkaat oikeanlaisella tavalla? Vaikka kirjoittaisimme someen, Porvoon nettisivuille ja lehtiin, emme tavoita kaikkia. Haluaisin viestiä, mitä kestävät elämäntavat ovat.
Päivärinnan mukaan kestävien elämäntapojen ei tarvitse tarkoittaa luopumista ja kalliita valintoja, vaan ne voivat olla pieniä tekoja, jotka vaikuttavat positiivisesti talouteen ja lisäävät hyvinvointia.
– Ei tarvitse hankkia sähköautoa tai luopua autosta kokonaan. Niin saa tehdä, mutta ei ole pakko. Jokainen voi kuitenkin miettiä, miten omaa toimintaa voisi muuttaa kestävämmäksi. Totuus on, että kaupungin osuus kunnan päästöitä on vain noin 10 %. Jos haluamme saavuttaa hiilineutraalin tavoitteen, tarvitsemme siihen kaikkia.
Päivärinnan mukaan kaupungin tehtävänä on luoda asukkaille mahdollisuuksia tehdä kestäviä valintoja, mutta lopulta asukkaat tekevät valinnat itse.
– Kun me Porvoossa haluamme esimerkiksi kehittää keskustaa ja edistää pyöräilyä, se ei tarkoita sitä, ettei Porvoossa voisi enää autoilla. Eihän kaikki voi kävellä ja pyöräillä, tietenkään. Mutta mitä useampi pyöräilee lyhyitä matkoja, sitä enemmän saamme keskustaan tilaa niille autoille, jotka tarvitsevat tätä kaupunkitilaa. Samalla ilmanlaatu ja meteli vähenevät, ja sitten on tietysti ne fyysiset ja henkiset hyvinvointitavoitteet.
– Emme halua Porvoosta autoja pois. Autot tulevat olemaan osa yhteiskunta vielä pitkään, jollei jopa ikuisesti, Päivärinta korostaa.
– Me emme tee valintoja asukkaiden puolesta. Päätökset tehdään kotitalouksissa, ja niin sen pitää ollakin.
Yrittäjät rakentavat kestävää Porvoota
Porvoon kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumiseen tarvitaan meitä kaikkia, myös yrittäjiä, Päivärinta muistuttaa. Ilman yrityksiä, jotka tarjoavat kestäviä palveluja ja tuotteita, kaupunki ei saavuta tiukkoja tavoitteitaan.
– Yritykset, jotka tarjoavat kestäviä elämäntapoja tukevia tuotteita ja palveluja, ovat avainasemassa.
Yrityksen vastuullisuus on myös yrityksen etu, nimittäin useiden eri tutkimusten mukaan vastuulliset yritykset pärjäävät ja tuottavat paremmin – ja esimerkiksi vihreä sijoittaminen on alkanut kiinnostaa sijoittajia yhä enemmän.
– Näen kestävät valinnat mahdollisuutena. Kestävä kehitys sen kaikkine puolineen luo valtavasti liiketoimintapotentiaalia.
Päivärinta kannustaakin yrityksiä pohtimaan, mitä omassa toiminnassa voisi muuttaa kestävämpään suuntaan.
– Ympäristö- ja ilmastotekojen ei tarvitse olla suuria investointeja, vaan monet teot ovat itsessään kustannustehokkaita ja sellaisia, että ne maksavat itsensä takaisin.
Porvoon Yrittäjien ja Itäväylän yhdessä tuottamassa juttusarjassa esitellään yrittämiseen ja yrittäjyyteen Porvoossa sidoksissa olevia kaupungin viranhaltijoita. Sarja jatkuu syksyllä.