YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Jari Penttinen, Heli Alatalo ja Matti Juusola (kuva: Miika Manninen Photography)
26.4.2023 klo 20:18
Uutinen

5 hyvinvoinnin peruspilaria, joista on hyötyä jokaiselle yrittäjälle

Hyvinvoiva yrittäjä luo perustan menestyvälle yritykselle, mutta ”yrittäjä ei laske tunteja”. Mitä keinoja tässä yhtälössä on, jotta jaksaa paremmin? Kaksi yrittäjää ja kriisityöntekijä vastaavat.

”Kyllä yrittäjän on tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta ihan samoista syistä kuin muidenkin ihmisten. Itse olen kantapään kautta oppinut ja päätynyt muun muassa lopettamaan päätetyöskentelyn kotona, vetämään selkeämmin rajat työnteolle ja opetellut sanomaan ei”, kertoo yrittäjä Jari Penttinen.

Penttinen on ammatiltaan kirvesmies ja insinööri. Hän toimii toisena yrittäjänä Ivalon Rakennus ja LVI oy:ssa.  

Tero Ojaniemi tuli mukaan yritykseen vuonna 2017. Siitä lähtien on LVI-alan kokemusta kertynyt kädestä pitäen. Pääasiassa olemme tehneet saneeraus- ja korjaustöitä, mutta mahtuu mukaan myös uudispuolta ja infrarakentamista”, Penttinen kertoo.

Yrittäjän päivät täyttyvät helposti monenlaisilla tehtävillä, muuttujilla ja rutiineilla eikä kaikkea aina ehdi suorittaa loppuun. Rästiin jääneitä töitä saattaa tehdä iltamyöhään.

Joskus tällaista elämäntapaa ihaillaan.

”Ratkaisuna kuulee turhan usein kaikenlaisia poppakonsteja. Lehtienkin palstoilta saa lukea tarinoita päivien jatkamisesta yömyöhään, ja että yksin tehdään useamman ihmisen työt. Joskus sillä jopa vähän pullistellaan ja annetaan ymmärtää, että tämmöinen toimintamalli on kestävällä pohjalla”, hän pohtii.

Penttinen kuittaa tällaiset ”helpot ratkaisut” urbaanina legendana. Jos yrittäjä työskentelee kellon ympäri ja pitää sitä kestävänä tapana, on tilanne todennäköisesti päässyt lipsumaan liian pitkälle.

”Kun töitä on paljon ja yhtälöön lisätään työvoiman resursointi, tulevaisuuden ennakointi, riskien hallinta ja monet muut muuttujat, ei näitä voi kuitata vain ’päivää jatkamalla’”, hän toteaa ja jatkaa:

”Totuus lienee kuitenkin se, että suuri osa yrittäjistä ja työntekijöistä tietää, mitä on pitkien päivien tekeminen.” 

Palautumisen tärkeys unohtuu helposti

”Vaikka yrittäjät ovat usein intohimotyössään ja nauttivat valitsemastaan urasta, voi positiivinenkin vire kääntyä lopulta stressiksi, kun ei vauhdissa ymmärretä palautumisen tärkeyttä”, pohtii yrittäjä ja valmentaja Heli Alatalo.

Alatalon Soma Style -yritys tarjoaa konsultointia, työyhteisö- ja ryhmävalmennuksia sekä alihankintaa muun muassa luonto-oppaana. Hän on omien sanojensa mukaan ”luonnosta nauttiva kittiläläinen äiti”. 

”Monesti etenkin me mikroyrittäjät olemme yritys itse. Jos emme huolehdi omasta hyvinvoinnista, ei yrityskään jaksa pidemmän päälle. Se yhtälö on lopulta mahdoton”, Alatalo muistuttaa.

”Yrittäjä ei laske tunteja eikä välttämättä koe tarvitsevansa rajoittaa ajankäyttöä työn ja vapaa-ajan välillä. Tämä on ok, jos välillä muistaa pysähtyä miettimään, onko meno työn suhteen sellaista, joka vastaa omaa arvomaailmaa. Yrittäjänä ajattelee usein, että asiat pitää hoitaa itse, vaikka oman jaksamisen kannalta kannattavampaa olisi ulkoistaa asioita.”

”Työnimussa ja jopa sumussa kaikki energia voi mennä selviytymiseen ja työntekijöistä huolehtimiseen. Yrittäjän omaan jaksamiseen panostaminen on suora investointi yritykselle”, Alatalo kertoo.

Alatalo on yksi yrittäjille suunnatun Pikku paussi, parempi mieli -hyvinvointiseminaarin puhujista. Tilaisuus järjestetään toukokuun lopussa Sodankylässä. 

”Olemme luonnostaan sosiaalisia, joten auttamalla tuotamme ja saamme hyvää mieltä”

Matti Juusola työskentelee suunnittelijana ja kriisityöntekijänä Yrittäjän kriisikeskus -hankkeessa Rovaniemellä. Hän toteuttaa yrittäjille suunnattuja hyvinvointikoulutuksia ja vertaisryhmätoimintaa sekä työpajoja ja muita tilaisuuksia.

”Kriisityöntekijöinä tarjoamme yrittäjille ja heidän lähipiirilleen suunnattua ammatillista keskustelutukea erilaisiin elämänhaasteisiin, luottamuksellisesti ja veloituksetta. Tukea annetaan Mieli ry:n kriisiauttamisen periaatteiden mukaisesti”, Juusola kertoo.

Hankkeen tavoitteena on luoda verkostomainen kriisiauttamisen malli, joka huomioi yrittäjien erityiset tarpeet ja toiveet. Malli on valmistuttuaan tarkoitus jalkauttaa Mieli ry:n kaikkien Suomen kriisikeskusten käyttöön.

Juusola listaa viisi hyvinvoinnin peruspilaria, joista on hyötyä jokaiselle yrittäjälle:

  1. Mielen hyvinvointi

”Mielen hyvinvoinnin perusasiat koostuvat seuraavista asioista: uni ja lepo, ravinto ja ruokailu, ihmissuhteet ja tunteet, liikkuminen ja kehon kuuntelu sekä vapaa-aika ja luovuus.”

  1. Rutiinit

”Kun ajatus ei luista ja organisointi vaikeutuu, kannattaa vakiotehtävät ja hyvinvoinnin perusasiat sijoittaa päivä- tai viikko-ohjelmaan, mikä vähentää tuntuvasti kuormitusta. Rutiinit muodostuvat ärsykkeestä, toiminnasta ja palkinnosta. Ne syntyvät itsestään, kun ärsykkeenä on ajankohta, jolloin tehtävä on hoidettava.”

“Tehtävä toistettuna samalla tavalla vakioaikaan vähentää sen aiheuttamaa henkistä kuormitusta. Palkintona on hyvä mieli, joka johtuu ajoissa ja helposti hoidetusta toimesta. Rutiinien muodostuminen vie yllättävän vähän aikaa ja toistoja.”

  1. Oma aika rauhoittumiselle

”Kiireisen ja stressaavan työpäivän jälkeen mieli käy kovilla kierroksilla.  Silloin meistä kukaan ei ole parhaimmillaan aloittamaan hektistä perheiltaa. Pahimmillaan työstressi vaihtuu perhestressiksi, eikä mieli saa hetkenkään lepoa päivän aikana.” 

“Mahdollisuuksien mukaan on paikallaan keskittyä työpäivän jälkeen hetkeksi johonkin itselle hyvää mieltä sekä oloa tuottavaan asiaan. Pienen paussin jälkeen on valmiimpi kuulemaan kotiväen huolet ja murheet. Ylivireyden aikaansaavan stressihormonin vaikutus kehossa laimenee noin 20 minuutissa edellyttäen, että uutta stressitekijää ei ilmaannu sinä aikana.”

  1. Yrittäjä ei ole aina töissä

”Usein kuulee sanottavan, että yrittäjä on aina töissä.  Tämähän ei pidä paikkaansa.  Toki yrittäjä on suurimman osan ajastaan käytettävissä, mutta työaikansa yrittäjä määrittää itse.  Yrittäjällä on vapaus ottaa pieni paussi myös työpäivän keskellä.  Käytä tätä yrittäjyyden tuomaa vapautta hyväksesi ja jatka työtäsi lepohetken virkistämänä.”

  1. Omien arvojen mukaiset valinnat 

”Kun jokin asia ei ota sujuakseen, voi olla paikallaan pysähtyä pohtimaan, mitä asioita pitää tärkeänä ja mistä asioista ei haluaisi luopua.  Nämä ovat juuri ne asiat, jotka rakentavat omaa hyvinvointia.  Omat periaatteelliset arvot ovat hyvä peruste arjen valinnoille.  Kun toimimme arvojemme mukaisesti, toiminta on kannustavaa ja tuottaa mielihyvää.”

Kun hyvinvointi on koetuksella, muista nämä

  • Akuuteissa tilanteissa aina yleisestä hälytysnumerosta 112 tai mene suoraan päivystykseen.
  • Hyödynnä paikallisia sote-palveluja.
  • Valtakunnallinen kriisipuhelin 09 25 25 011 on aina avoinna ja palvelee myös vierailla kielillä. Lisätiedot: www.mieli.fi
  • Apunasi ovat paikalliset kriisikeskukset (verkostossa 22 kriisikeskusta ympäri Suomen).
  • Turvapoiju: Kaivokatu 5, Kemi. Ajanvaraus puh. 040 544 1750, kriisikeskus@turvapoiju.fi
  • Lapin ensi- ja turvakodin kriisikeskus: Ruokasenkatu 2 A 4. krs, Rovaniemi. Ajanvaraus ja neuvonta klo 8–18, puh. 040 533 7508
  • RIKU-rikosuhripäivystys: auttava puhelin 116 006
  • Tukinet-chatit: www.tukinet.net
  • Yrittäjän kriisikeskus: Ruokasenkatu 2 A 4. krs, Rovaniemi. Puh. 040 505 48 02, matti.juusola@yrittajankriisikeskus.fi. Nettiajanvaraukseen pääset tästä.