YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

– Haluamme tavoittaa erityisesti nuorempaa sukupolvea ja madaltaa kynnystä lähteä marjastamaan ja sienestämään, Satokausi Median yrittäjä ja toimitusjohtaja Samuli Karjula sanoo. Kuva: Satokausi Media
11.7.2025 klo 14:51
Uutinen

Mobiilisovellus auttaa löytämään parhaat marja-apajat – ”On järjetöntä viedä tieto lakkapaikasta mukanaan hautaan”

Tämä teksti on konekäännetty.

Satokausi Median yrittäjä Samuli Karjula kertoo, että viime vuonna lanseeratun mobiilisovelluksen kartat kattavat nyt myös lakka- ja vadelmapaikat ympäri Suomea.

Perisuomalainen tapa on ikuisuuksien ajan ollut, että marjastajat ja sienestäjät varjelevat tietoa parhaista mättäistä kuin valtionsalaisuutta. Kun on kerran hyvän marja- tai sienipaikan löytänyt, apajan sijainti pidetään visusti omana tietona tai se paljastetaan korkeintaan omalle jälkikasvulle.

Kulttuuria on murtamassa Satokausi Media -yritys, jonka mobiilisovelluksen avulla kuka vain voi löytää hyviä marja- ja sienipaikkoja. Yritys lanseerasi vuosi sitten mobiilisovelluksen pilotin, joka auttaa löytämään karttojen avulla mustikoita, puolukoita ja herkkutatteja.

Tämän vuoden heinäkuun alussa sovellukseen lisättiin myös lakka- ja vadelmapaikkojen kartat.

Mobiilisovelluksesta uutisoi muun muassa Länsiväylä.

Satokausi Media -yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Samuli Karjula kertoo Yrittajat.fi:lle, että vuorokauden sisällä siitä, kun lakka- ja vadelmapaikkojen kartat lanseerattiin, mobiilisovellus sai tuhansia uusia tilaajia.

– On järjetöntä viedä tieto lakkapaikasta mukanaan hautaan. Näin kuitenkin ihmiset yleensä toimivat, hän sanoo.

Nuoret erityisenä kohderyhmänä

Monelle voi tulla yllätyksenä, että lakkoja voi löytää myös pääkaupunkiseudulta. Lakan kausi on heinäkuun puolivälistä elokuulle, ja vadelmakausi kestää heinäkuusta syyskuuhun.

Sovellus toimii tällä hetkellä kaikkialla Suomessa paitsi Ahvenanmaalla. Yrityksen tavoite on, että ihmiset ympäri Suomea alkavat käyttää mobiilisovellusta.

– Haluamme tavoittaa erityisesti nuorempaa sukupolvea ja madaltaa kynnystä lähteä marjastamaan ja sienestämään, Karjula sanoo.

Hän havainnollistaa kertomalla esimerkin mahdollisesta kohderyhmän edustajasta.

– Mobiilisovelluksesta on hyötyä ihmiselle, joka on vaikka muuttanut aikoja sitten Pohjanmaalta pääkaupunkiseudulle eikä tunne uudella paikkakunnalla marja- ja sienipaikkoja. Hän on turhaan etsinyt kymmenen vuoden ajan mustikoita Nuuksion kansallispuistosta.

Lääkettä turhautumiseen

Karttasovellus tarjoaa lääkettä kaikkien marjastajien ja sienestäjien turhautumiseen.

– Kun etsit marjoja ja sieniä etkä löydä, ennen pitkää käännyt takaisin, kun et jaksa enää etsiä. Tulet metsässä harjun kohdalle ja mietit, jaksatko kivuta sen yli. Et välttämättä, jos et tiedä, että sieltä löytyy marjoja tai sieniä. Karttasovellus tarjoaa valtavan määrän uusia apajia, Karjula sanoo.

Toimitusjohtaja on itsekin testannut sovellusta. Hän etsi marjoja tutuista paikoista tuloksetta.

– Minulle oli suuri yllätys, että sovelluksen avulla löysin uusia paljon parempia paikkoja muutamien satojen metrien päästä.

Jos suuri joukko ihmisiä käyttää karttasovellusta yhtä aikaa, onko riski, että kaikki ryntäävät samaan paikkaan ja viimeksi paikalle saapuneelle jää luu käteen?

– En pidä tätä riskinä, sillä joka vuosi 90 prosenttia kaikista Suomen metsien marjoista jää poimimatta. Suurempi ongelma on, ettei ihminen tiedä, mihin mennä seuraavaksi etsimään, jos tuttu marja- tai sienipaikka on jo tyhjä.

Monelle voi tulla yllätyksenä, että lakkoja voi löytää myös pääkaupunkiseudulta. Lakan kausi on heinäkuun puolivälistä elokuulle. Kuva: Adobe Stock

Mustikat ilmaisia, muut marjat maksullisia

Sovelluksen voi ladata käyttöönsä ilmaiseksi, ja ilmaisversiolla pääsee näkemään mustikan kasvupaikat.

Maksullisia sen sijaan ovat puolukoiden, herkkutattien, lakkojen ja vadelmien karttapaikat, joista selviävät todennäköiset esiintymisalueet.

– Sovelluksen tekeminen maksoi yrityksellemme aika paljon. Tämä ei ole mikään EU-hanke, johon olisimme saaneet rahoitusta, Karjula perustelee.

– Jos pääset sovelluksen avulla keräämään ämpärillisen mustikoita tai pari kiloa sieniä, sovellus maksaa itsensä takaisin, hän lisää.

Syksyksi suppilovahveron tai kantarellin kartta?

Karttasovelluksen ovat kehittäneet biologi Jaakko Junikka sekä Satokausikalenterin perustajat Samuli ja Johannes Karjula.

Vuonna 2014 julkaistu Satokausikalenteri on tavaramerkki, joka on saavuttanut suuren suosion. Satokausi-tuotteisiin kuuluu vuosittain ilmestyviä paperikalentereita, mobiilisovelluksia ja kirjoja.

Yritys on jo vuosien ajan tarjonnut tietoa ja vinkkejä, kuinka vihanneksia, kasviksia, marjoja ja hedelmiä voi hyödyntää ruokavaliossa entistä monipuolisemmin.

Mobiilisovellus on yksi osa Satokausi Median liikeideaa, jossa pyritään lisäämään suomalaisten kasvisten syöntiä.

Kuinka sovellus löytää marjat ja sienet? Taustalla ovat biologi Jaakko Junikan tutkimukset, jotka hyödyntävät muun muassa avointa paikkatietoaineistoa, biologista tietoa ja metsävaratietoja. Ennusteet pohjautuvat myös kenttäkäynteihin ja kyselyihin.

Samuli Karjulan mukaan Satokausi Media jatkaa sovelluksen kehittämistä.

– Syksyksi olisi hyvä saada herkkutattien lisäksi mukaan jokin toinen sienilaji, kuten suppilovahvero tai kantarelli, hän visioi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Milla Rautiainen