12.5.2017 klo 14:06
Uutinen

Mommilantien montuissa voi kohta uida

Lammin Yrittäjien ponnistelut Mommilantien kohentamiseksi ovat kohdanneet seinän Ely-keskuksen muodossa. Välillä keskitytään kuitenkin mukavampiin asioihin. Laidunkauden avauksen suunnittelu on jo hyvässä mallissa.

Lammin Yrittäjät on viime syksystä saakka pommittanut Ely-keskusta Mommilantien päälystevauroista. Vauriot sen kun pahenevat, mutta Ely-keskuksesta ei heru vastauksia puhelinsoitoista ja sähköposteista huolimatta.

– Olemme olleet useamman kerran yhteydessä puhelimitse Elyyn, mutta tiedonsaanti on ollut kovin nihkeää. Nyt olemme sitten yrittäneet saada sähköisesti asiaamme eteenpäin. Mutta sekään ei ole tuottanut vastauksia. Ainakaan vielä. Lisäksi olemme tehneet aloitteen Lammin liikenneympyrän siistimisestä Elyyn. Siitäkin tuli vastaanottokuittaus kolmisen kuukautta sitten, mutta mitään ei ole tapahtunut, tuskailee Lammin Yrittäjien puheenjohtaja Päivi Kankaanmäki.

Mommilantie on Vääksyntien, Evontien ja Ronnintien tavoin maantie, jonka hoitaminen kuuluu Liikennevirastolle. Mommilantie kuuluu hoitoluokkaan TIb. Ely-keskuksen sivuilla todetaan, että liikennettä vaarantavat ja selvästi haittaavat vauriot, kuten reiät, halkeamat ja routaheitot korjataan paikkaamalla. Liikennettä vaarantavia reikiä ei sallita ja ajomukavuutta oleellisesti haittaavat vauriot korjataan 1–2 viikon kuluessa

Pahimmat vauriot Lammilla ovat taajama-alueella, joten ilmeisesti reiät eivät Liikenneviraston määritelmien mukaan vaaranna liikennettä. Ajomukavuudelle vaurioista on tällä hetkellä runsaasti haittaa, kun tie alkaa vähitellen muistuttaa kynnöspeltoa koko keskustaajaman mitalta.

Valtakunnallinen linjaus on, että vilkasliikenteisten teiden pintakunto turvataan ja muualla kunto heikkenee. Nykykunnon säilyttämiseksi rahoitus on riittämätön ja pidemmällä aikavälillä tilanne kestämätön, todetaan Ely-keskuksen nettisivustolla. (Liikenne, kunnossapito, päällysteet.)

Vaikka yhteydenotot ja tiedustelut eivät ole tuottaneet toivottuja tuloksia, ei Lammin Yrittäjissä lannistuta. Lammin Yrittäjät toivoo, että mahdollisimman moni Mommilantien huonoon kuntoon kyllästynyt laittaisi palautetta Ely-keskukselle esimerkiksi Ely-keskuksen sivuilta löytyvän palautelomakkeen kautta. Pääset lomakkeeseen klikkaamalla tästä >>>

– Toivotaan, että joukkovoima toimisi, Päivi Kankaanmäki toteaa.

Sillä välin Lammin Yrittäjät valmistautuvat Laidunkauden avaukseen, jota vietetään perinteiseen tapaan 27.5. klo 13–15.

– Paikalle tulossa muun muassa kolmannen sektorin myyjiä ja toivomme taas kaikkien keskustan yrittäjien tulevan mukaan järjestämään lammilaisille mukavaa päivää erilaisin tempauksin, tarjouksin ja ohjelmanumeroin, usuttaa Kankaanmäki.

– Pian tulee jakoon myös paperinen Lammin puhelinluettelo. Se saadaan painosta ulos viikolla 21. Sitä jonkun verran päivitetty, joten tiedot pitäisi nyt olla tätä päivää. Tulevista tapahtumista voi paljastaa sen verran, että Lammin Yrittäjät on päättänyt järjestää Yrittäjäiltamat marraskuussa. Ilmoittelemme siitä heti, kun ajankohta tarkentuu.

Susanna Mattila
susanna.mattila@lammille.fi