YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Muista äänestäessä: Yrittäjät luovat työtä ja talouskasvua
Seuraavan hallituksen pitää ymmärtää, että Suomen talous kasvaa vain yritysten luoman kasvun kautta.
Näin tiivistää Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen yrittäjäjärjestön vaalitavoitteet.
Eduskuntavaalit on yrittäjäjärjestölle sama kuin olympialaiset huippu-urheilijoille, tärkein ponnistus neljään vuoteen. Yrittäjissä vaaleihin on valmistauduttu huolellisesti.
– Kannustamme ihmisiä miettimään äänestyspäätöstä tehdessään, mitä he itse Suomelta haluavat. Työtä? Hyvinvointia? Palveluita? Turvallisuutta? Muun muassa näitä luovat yrittäjät. Tai niitä vähintään rahoitetaan verotuloilla, jotka yrittäjät ja heidän työntekijänsä valtion ja kuntien kassaan tuovat, Mikael Pentikäinen kertoo.
Vaalien jälkeen muodostettavan hallituksen on tehtävä uudistuksia, jotka kannustavat yrittäjiä kasvattamaan yrityksiään, investoimaan ja työllistämään.
– Se on tärkeää kaikille, sillä ilman yritysten tuomaa tulovirtaa ja kasvua sinnikkäästi rakennetun hyvinvointivaltiomme perusta murentuu.
Työpaikat syntyvät pk-yrityksiin
Yksityisen sektorin työpaikat ovat koko 2000-luvun syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Vaikka tuoreessa Pk-yritysbarometrissa suhdanneodotusten kasvukäyrä taittui, pienyrityksissä on edelleen mahdollisuuksia uusiin työpaikkoihin.
– Työllistämisen mahdollistaminen on vaaleissa valittavien päättäjien tärkeimpiä tehtäviä. Matala työllisyysaste on suurin hyvinvoinnin uhka ja köyhyyden syy, Pentikäinen sanoo.
– Kun työllisyysastetta halutaan nostaa, paikallista sopimista on lisättävä. Sen myötä yrityksillä on paremmat mahdollisuudet löytää henkilökunnan kanssa ratkaisuja, jotka auttavat yrityksiä kasvamaan ja työllistämään enemmän.
Verotus ratkaisevassa asemassa
Yritysverotuksen pitää kannustaa kasvuun.
– Yrittäjävähennys pitää säilyttää, arvonlisäveron alarajaa nostaa liukuva alarajahuojennus säilyttäen ja uudistaa listaamattomien yritysten voitonjaon verotusta, Pentikäinen listaa. – Tärkeää on myös parantaa yrittäjän sosiaaliturvaa, keventää sääntelyä ja torjua ilmasto-muutosta.
Teksti: Eeva Ketvel
Yrittäjille mahdollisuus perhevapaisiin
Vaikka vaaleihin on vielä hetki aikaa, yksi on varmaa: vaalien jälkeen valittavan hallituksen on käytännössä pakko toteuttaa perhevapaauudistus. Nyt lopettava hallituskin sitä yritti, ja Suomen Yrittäjät oli vahvasti mukana valmistelussa, mutta uudistus kaatui poliittisiin erimielisyyksiin. Seuraavan hallituksen on pakko päästä sopuun, jos naisten työllisyyttä oikeasti aiotaan parantaa.
– Yksi ryhmä kaipaa uudistuksessa erityistä huomiota: yrittäjävanhemmat. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Suomen Yrittäjien syksyllä 2016 tekemään Yrittäjän sosiaaliturvakyselyyn vastanneista yrittäjävanhemmista vain 54 prosenttia ilmoitti pitäneensä lapsensa syntymän tai adoption yhteydessä perhevapaata. Äideistä vapaata oli kyennyt pitämään kuusi kymmenestä ja isistä vajaa puolet.
– Vaikka yrittäjillä on oikeus vanhempainpäivärahoihin, he eivät pysty pitämään perhevapaita. Tämä ei ole tasa-arvoista, Pentikäinen korostaa.
– Nykyinen perhe-etuusjärjestelmä ei siis kannusta yrittäjiä kasvattamaan perhettään.
Järjestelmää pitää joustavoittaa niin, että myös yrittäjä voi pitää perhevapaita eikä niiden kustannukset lankea kohtuuttomalla tavalla naisvaltaisten alojen työnantajille.
– Päivärahapäivät pitää voida jakaa useampaan jaksoon ja nykyistä pidemmälle ajanjaksolle, Pentikäinen konkretisoi.
Suomi tarvitsee:
1. Kannustavan verojärjestelmän: Verotuksen on tuettava yrittäjyyttä, yrittäjän riskinottoa ja yrityksen kasvattamista.
2. Rohkeita rakenneuudistuksia: Työmarkkinauudistuksia on tehtävä määrätietoisesti.
3. Tukea yrittäjien hyvinvointiin: Sosiaaliturvan on kannustettava yrittäjyyteen ja työntekoon.
4. Vähemmän yrityssääntelyä: Sääntelykustannuksia on vähennettävä 25 % vuoteen 2025 mennessä.
5. Enemmän kansainvälisyyttä: Ulkomaisen työvoiman palkkaamista on helpotettava. Vahvempi Business Finland -verkosto tukee yritysten kasvua.
6. Osaavaa työvoimaa: Elinikäinen oppiminen pidentää työuria ja varmistaa työvoiman saannin.
7. Yrittäjälle uuden mahdollisuuden: On purettava esteitä, joita yrittäjä kohtaa, jos takana on konkurssi tai maksuhäiriömerkintä.
8. Ilmastonmuutoksen torjumista: Keskeisiä keinoja ovat päästökauppa, verotus, uusi teknologia ja kiertotalous.
9. Enemmän maahanmuuttajayrittäjyyttä: Tarvitaan joustavuutta, jotta maahanmuuttajat pääsevät nopeammin kiinni työhön ja yhteiskuntaan