YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Santeri Urhonen Omatarhuri Oy
11.10.2022 klo 07:30
Uutinen

Muista mokailla! Ainakin koulussa

Suhtautuminen yrittäjyyttä ja yrittäjyyskasvatusta kohtaan on kehittynyt yhteiskunnassa koko ajan myönteisempään suuntaan. Parin vuoden takaisessa, Suomen lukiolaisten liiton kyselyssä jo lähes puolet (47 %) kaikista Suomen lukiolaisista toivoi lisää yrittäjyyskasvatusta lukioihin. Ja ammatillisella puolelle yrittäjyyteen liittyvän tiedon tarve on vähintään yhtä suuri, sillä hyvin monella on edessään tie yrittäjäksi.

Mutta mitä sitten oikein on yrittäjyyskasvatus vuonna 2022?

Aiemmin sen ajateltiin liittyvän ennen kaikkea yrityksen taloudenhallinnan opettamiseen, ja opiskelu oli usein hyvin teoreettista. Yrittäjyysasennetta ja -taitoja tulee kuitenkin mielestäni harjoitella nimenomaan käytännössä. Nykypäivänä yrittäjyyskasvatuksen perimmäisenä tavoitteena on, että nuori tunnistaa omia vahvuuksiaan ja kasvattaa luottamusta osaamiseensa. Olennaista on tekemällä oppiminen, erehtyminen ja uudelleen yrittäminen. Yrittäjyyskasvatus lisää monipuolisesti työelämätaitoja ja vahvistaa itseluottamusta ja rohkeutta. Kynnys lähteä yrittäjäksi myöhemmin madaltuu. Yrittäjyys- ja työelämätaitojen oppiminen vaatii siis mokailua!

Case Santeri Urhonen

– Opiskelun yhteydessä tulisi saada riittävän paljon mahdollisuuksia tehdä virheitä ja oppia niistä turvallisessa ympäristössä, kertoo Santeri Urhonen viherrakentamiseen ja vihersuunnitteluun keskittyvästä Omatarhuri Oy:stä.

Urhonen perusti yrityksensä jo opiskeluaikana Tampereen AhlmanEdussa. Kyseisen oppilaitoksen yrittäjyysopinnoissa oli ja on käytössä Nuori Yrittäjyys ry:n tuottama Vuosi yrittäjänä -ohjelma, jonka lisäksi pedagoginen osuuskunta Luonnoste toimii oppilaitoksen tiloissa. Yhdessä nämä luovat toimivan koulutuspolun yrittäjyydelle. Santeri Urhonen vastaa tänä päivänä viherrakentamisesta monessa kohteessa, kuten esimerkiksi kattopuutarhoista Finlaysonin alueella. Yrittäjyys on Urhosen mukaan jatkuvaa kantapään kautta oppimista.

– Virheitä tulee, ja kuuluukin tulla, Urhonen vahvistaa.

Tulevaisuuden työpolku on toisenlainen kuin nykyään

Yrittäjyyskasvatuksen tarve liittyy myös työelämän muutokseen. Tulevaisuuden työpolut ovat erittäin monimuotoisia ja palkkatyön ohella tehdään joko sivu- tai päätoimista yrittäjyyttä. Tulevaisuudessa työllistyminen saattaa vaatia entistä enemmän yrittäjyystaitoja, esimerkiksi kevytyrittäjyyden kautta. Myös oman osaamisen myyminen edellyttää yrittäjämäisiä taitoja.

Haastan kaikki yrittäjät, koulut ja järjestöt edistämään tulevaisuuden työelämätaitoja ja yrittäjyyskasvatusta sekä tekemään aktiivista yhteistyötä tulevan työelämän rakentamiseen! Nuori Yrittäjyys ry tarjoaa maksuttomat ja käytännönläheiset oppimisohjelmat aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluun asti. Yrittäjyyden ja työelämätaitojen oppiminen tulisi aloittaa mahdollisimman nuorena!

Tekstin on kirjoittanut Nuori Yrittäjyys ry:n Pirkanmaan aluepäällikkö, YTM Harri Paltila. Hän on sitä mieltä, että Lillan Hotellin perustaminen ja pyörittäminen normaaleine alkuvaikeuksineen ja sitten koronan kielissä opetti enemmän kuin kaikki vuodet yliopistossa. Lasten, nuorten ja nuorten aikuisten jeesaamisen hän kertoo kokevansa sydämen asiana. Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 20.9.2022

Kuva: Mikko Vares