YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pixhill
27.9.2024 klo 11:41
Uutinen

Näiden tuotteiden ja palvelujen alv on nousemassa – ”Jatkossa Suomi on yksi EU:n kovimpia verottajia sekä kulutuksen että työn osalta”

Alennettuja arvonlisäverokantoja ollaan muuttamassa vuodenvaihteessa.

Petteri Orpon hallitus esittää muutoksia alennettuihin arvonlisäverokantoihin. Hallitus jätti esityksensä eduskunnalle torstaina. Jos esitys hyväksytään, monen tuotteen ja palvelun arvonlisävero nousee 10 prosentista 14 prosenttiin.

Esitetty uusi korkeampi arvonlisävero koskisi esimerkiksi lääkkeitä, kirjoja, liikuntapalveluita ja matkalippuja. Sen sijaan sanoma- ja aikakauslehdet pysyisivät edelleen alennetun 10 prosentin arvonlisäveron piirissä. Hygieniatuotteiden eli kuukautis- ja inkontinenssisuojien sekä lasten vaippojen arvonlisävero laskisi 25,5 prosentista 14 prosenttiin. 

Suomi Euroopan kärkeä

– Nyt ehdotetut alennettujen kantojen muutokset yhdessä syyskuun alussa voimaan tulleen yleisen arvonlisäverokannan korotuksen kanssa tarkoittavat sitä, että jatkossa sekä yleinen verokanta (25,5 %) että alennettu verokanta (14 %) pääsevät mitalisijoille, kun katsotaan EU:n korkeimpia arvonlisäverokantoja, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Jukka-Pekka Hellman sanoo.

– Vaikka lähtökohtaisesti välillisen verotuksen kiristäminen on työllisyyden ja kasvun kannalta vähemmän haitallista kuin työn ja yrittämisen verotuksen kiristäminen, jatkossa Suomi on yksi EU:n kovimpia verottajia sekä kulutuksen että työn osalta, kun näköpiirissä ei ole kaivattua verotuksen painopisteen siirtoa, jossa välillisen verotuksen kiristämisen vastapainona työn verotusta merkittävästi kevennettäisiin, Hellman jatkaa.

Hellmanin mukaan alennettujen kantojen korotus voi vaikuttaa negatiivisesti erityisesti yksinyrittäjien ja pienten yritysten toimintaan, joiden verotus kiristyy ensi vuonna myös arvonlisäveron alarajahuojennuksen poistumisen myötä, vaikka vähäisen toiminnan rajan korotus sitä osittain kompensoi.

– Siltä osin kuin kuukautissuojien, inkontinenssisuojien ja lasten vaippojen arvonlisäveron kevennys siirtyy hintoihin, ehdotetuilla muutoksilla voi olla jonkin verran sukupuolten välistä tasa-arvoa lisäävä vaikutus.

Näin verottaja ohjeistaa

Verohallinnon tiedotteen mukaan arvonlisäveroprosentti määräytyy sen mukaan, onko tavara toimitettu asiakkaalle tai palvelu suoritettu ennen vai jälkeen 1.1.2025. Kuitenkin jos tavaran tai palvelun myynnistä on saatu ennakkomaksu ennen arvonlisäverokannan muutosta, ennakkomaksuun sovellettava verokanta määräytyy vuoden 2024 verokannan mukaan. 

− Jos esimerkiksi varaa ja maksaa joulukuussa lipun vuoden 2025 konserttiin, lipusta peritään vielä 10 prosentin arvonlisävero. Jos maksu tapahtuu vasta tammikuussa, vero on 14 prosenttia, Verohallinnon johtava asiantuntija Mika Jokinen kertoo tiedotteessa.

Sama sääntö pätee myös palveluihin: arvonlisäveron määrä riippuu palvelun suoritusajankohdasta, ei esimerkiksi sopimuksentekohetkestä tai laskun maksamisen ajankohdasta.  

− Jos esimerkiksi yhdistys tekee joulukuussa Suomessa bussimatkan, joka laskutetaan tammikuussa, palvelu katsotaan suoritetuksi vuoden 2024 puolella ja matkaan sovelletaan tällöin 10 prosentin arvonlisäverokantaa, Jokinen selventää.   

Jatkuvaluonteisiin palveluihin, esimerkiksi kuukausittain maksettaviin kuntosalijäsenyyksiin, muutos vaikuttaa siten, että tammikuusta lähtien jäsenyysmaksusta peritään 14 prosentin arvonlisävero. Jos jäsenyysmaksuja maksaa etukäteen joulukuussa, niiden arvonlisäveroprosentti on 10.

Esimerkkejä hallituksen esityksen alv-kannoista

14 % (nyt 10 %)
kirjat
lääkkeet
liikuntapalvelut
henkilökuljetukset
pääsymaksut kulttuuri-, viihde- ja urheilutilaisuuksiin
majoituspalvelut

14 % (nyt 25,5 %)
kuukautis- ja inkontinenssisuojat
lasten vaipat

10 % (nyt 10 %)
sanoma- ja aikakauslehdet

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus