13.1.2017 klo 08:12
Uutinen

Nelipyörän uusien tilojen avajaisia juhlitaan viikonvaihteessa

Nelipyörä Hämeenlinna ja Hämeen Tehoauto löytyvät nyt samasta osoitteesta Tiiriöstä. Kultakeskuksen tilojen muuttaminen autokaupaksi oli haasteellinen projekti.

Kaksi perinteikästä hämeenlinnalaista autotaloa, Nelipyörä ja Hämeen Tehoauto viettävät uusien tilojensa avajaisia tänä viikonloppuna Tiiriössä. Osuuskauppa Hämeenmaa osti Hämeen Tehoauton vuosi sitten ja heti kauppojen synnyttyä oli selvää, että autotalot tuodaan saman katon alle. Uudet tilat ovat Kultakeskuksen entiset. Remontti alkoi 2016 helmi-, maaliskuun vaihteessa. Autotalon johtaja Ilkka Isotalon mukaan investointi on 7 miljoonan euron suuruinen.

– Kun tilat on rakennettu täysin toisenlaiseen käyttöön, on niiden muuttamisessa omat haasteensa. Tilat ovat olleet Hämeenmaan taseessa pitkään varattuna autokaupalle, mutta taloudellinen tilanne löi hiukan jarrua hankkeelle. Kun kaupat Hämeen Tehoautosta syntyivät, toimi se sysäyksenä hankkeen liikkeelle saamisessa, hän kertoo.

Isotalon mukaan paikka sopii autokaupalle hyvin, sillä vieressä on yksi Suomen vilkkaimmista ABC-ketjun liikenneasemista sekä Tiiriö, joka on paikkakunnalla merkittävä kaupallinen keskittymä. Uusien tilojen myötä autokauppaa tehdään nykyaikaisissa, toimivissa tiloissa. Kaikki toiminnot saatiin uusiin tiloihin saman katon alle.

Nelipyörä on ensimmäinen autoliike Hämeenlinnassa, joka tarjoaa myös katsastuspalveluja. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä mahdollisuuteen katsastaa auto huolto- tai korjaamokäynnin yhteydessä.

Hämeen Tehoauton kaupan myötä Nelipyörällä on nyt Toyotan lisäksi Skodan ja Mazdan edustus. Näillä merkeillä on tarkoitus saavutta 25 prosentin osuus Hämeenlinnan uusien autojen myynneistä. Vuositasolla tämä tarkoittaa noin 500 uutta ja 2000 käytettyä autoa.

Isotalon mukaan autoalalla eletään hienoista piristymisen aikaa. Autoveropäätöksiä saatiin odottaa pitkään, mikä aiheutti hienoista patoutumista markkinoille. Nähtävästi sen johdosta uusia autoja rekisteröitiin viime vuonna lähes 10 prosenttia enemmän kuin vuonna 2015. Uusia henkilöautoja ensirekisteröintiin 118 991.

– 2000-luvun puolivälissä uusia autoja rekisteröitiin 135 000 ja toissavuonna ensirekisteröintejä tapahtui 103 000, joten vaikuttaa siltä, että auton hankkimista on hieman lykätty.

Isotalon mukaan hybridiautot kiinnostavat kansalaisia niiden vähäkulutuksisuuden ja pienempien päästöjen ja sitä kautta huokeamman verotuksen vuoksi. Toyotalla on useista malleista olemassa hybridiversio, minkä vuoksi noin 40 prosenttia myydyistä autoista on Toyotalla hybridejä. Vaihtoehtoisten käyttövoimien ensirekisteröintimäärä kasvoi 75 prosentilla ladattavien bensahybridien suosiosta johtuen.

Vuonna 2016 bensiinikäyttöisiä henkilöautoja ensirekisteröitiin 13 % ja dieselkäyttöisiä 2 % enemmän kuin edellisvuonna. Vaihtoehtoisilla käyttövoimilla (ladattavat hybridit, sähkö, kaasu, flexifuel ja vety) kulkevia henkilöautoja ensirekisteröitiin 1 610.

Hämeen Tehoauto on yksi Hämeenlinnan vanhimpia, vuodesta 1951 samalla paikalla toimineita autoliikkeitä, ja Nelipyöräkin on ollut Hämeenlinnassa jo vuodesta 1968. Toiminta jatkuu Nelipyörän nimen alla. Nelipyörä työllistää nyt yhteensä 36 henkilöä ja muutamia alihankkijoita. Isotalon mukaan henkilömäärä on sama kuin ennen yrityskauppaa.

– Toimenkuvia jouduttiin hiukan miettimään, jotta saadaan liikkeeseen paras mahdollinen kokoonpano. Hyvinkään ja Lahden toimipaikat antavat kuitenkin pelivaraa henkilöstön sijoittelussa, Isotalo kertoo.

Hämeen Yritysviestintä, SM
toimitus@hameenyrityssanomat.fi