18.9.2018 klo 23:08
Uutinen

Nimikkoyrittäjien ääni kuuluu ja kansanedustajat kuuntelevat

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat kertoivat Yrittäjän ääni -tapahtumassa saavansa hyvin terveisiä, tietoa ja palautetta omilta nimikkoyrittäjiltään. – Olen kuunnellut suurella ja herkällä korvalla, sanoo kansanedustaja Antti Kaikkonen.

Jokaisella kansanedustajalla on oma nimikkoyrittäjä. Siihen liittyen järjestettiin kolmas Yrittäjän ääni -tapahtuma Finlandia-talolla tiistaina. Tilaisuudessa oli iltapäivällä yrittäjäjoukon lisäksi kymmeniä kansanedustajia, vaikka eduskunnassa oli paraikaa käynnissä budjetin lähetekeskustelu.

Paikalle olivat saapuneet paneelikeskusteluun eduskuntaryhmien puheenjohtajat suurista puolueista eli keskustan Antti Kaikkonen, kokoomuksen Kalle Jokinen, demareista ryhmän varapuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä ja vihreistä Krista Mikkonen.

Paneelikeskustelun otsikkona oli Seuraava hallitus ja 2020-luvulle siirtyminen. Keskustelussa käytiin läpi niin työmarkkinauudistuksia kuin digitalisaatiota.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kävi omassa puheenvuorossaan läpi toimenpiteitä yrittäjyyden edistämiseksi, muun muassa yrittäjyysstrategiaa Yrittäjien entisen toimitusjohtajan Jussi Järventauksen kanssa. Lintilä oli huolestunut myös yrittäjien jaksamisesta.

Mutkatonta yhteydenpitoa

Paikalla olleiden kansanedustajien mukaan yhteydenpito heidän ja yrittäjien välillä on sujunut hyvin ja mutkattomasti.

– Minä kävin nimikkoyrittäjäni kasvihuoneilla päivän ajan renkinä, kertoo vihreiden Krista Mikkonen.

– Ollaan nähty Antin (Kaikkonen) kanssa meidän työpaikalla ja olen käynyt eduskunnassa ja kadullakin on nähty. Olemme keskustelleet monista asioista, muun muassa koeajan pituudesta, työkokeiluista ja koulutuksesta, kertoo järvenpääläinen tietokonealan yrittäjä Sauli Kauppinen.

– Johannalle (Ojala-Niemelä) olen kommentoinut demarien ohjelmaa ja kannanottoja näin yrittäjän näkökulmasta, sanoo muun muassa rakennusalan töitä tekevä ranualainen Jari Kelahaara.

– Monista asioista on oltu yhteyksissä, niin yrityksiin kuin maakunnan asioihin liittyen ja olenhan minä hiihtänytkin melkein sinun takapihallasi, naurahtaa kansanedustaja Markus Lohi (kesk) nimikkoyrittäjälleen Heidi Alariestolle.

Tietoa suoraan kansanedustajille

Yrittäjäjärjestö pitää tärkeänä tiedon jakamista suoraan kansanedustajille. Siksi jokaiselle kansanedustajalle on valittu omasta vaalipiiristä nimikkoyrittäjä, joka auttaa, kun kansanedustaja tarvitsee tietoa yrittäjyydestä. Toisaalta yrittäjä puolestaan kertoo arjestaan ja tärkeistä asioista kansanedustajalleen.

Näin rakennetaan verkostoa, jolla välitetään konkreettista tietoa yrittäjän arjesta eteenpäin. Ensimmäisen kerran kansanedustajat ja yrittäjät kohtasivat toukokuussa 2015 Helsingissä.

Irtiisanomiset puhuttivat

Yrittäjän ääni -tapahtuman avauspuheenvuorossa Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen muistutti, että työpaikat ovat viime vuosina syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Hän esitti Suomen Yrittäjien haasteen kaikille poliittisille ryhmille:

–Tehdään 2020-luvun kasvun vuosikymmen. Meidän kattoteemamme tulevissa vaaleissa on yksinkertainen: Kasva Suomi, Mäkynen kertoi.

Mäkynen otti voimakkaasti kantaa henkilöperusteisiin irtisanomisiin:

– Pienten yritysten henkilöperusteisen irtisanomisen kriteerejä pitää keventää työllisyyden vuoksi. Pienillä yrittäjillä on nyt kohtuuttoman korkea kynnys palkata työntekijöitä virherekrytointien, irtisanomisten ja oikeusjuttujen pelossa. Yrittäjät mieluummin venyttävät omaa päiväänsä, Mäkynen sanoo.

– Poliittiset työtaistelutoimet, joilla ammattiliitot painostavat hallitusta, ovat vastuuttomia, puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.

Hän painottaa, että asialliset perusteet pitää olla jatkossakin, eikä kyse ole mielivallasta.

– Eikä kukaan palkkaa irtisanoakseen, se on kova paikka myös yrittäjälle itselleen, Mäkynen sanoo.

TEKSTI JA KUVAT

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi