21.9.2017 klo 10:11
Uutinen

Nukuitko taas huonosti? Näin univaje pilaa päiväsi

Unitutkija neuvoo, kuinka ”huijaat” työstressistä rasittuneet aivot höyhensaarille.

Väsyttääkö taas? Keskittyminen on vaikeaa, eikä edes aamukahvi piristä riittävästi työpäivän käynnistämisessä?

– Tiedämme, että pitäisi nukkua, mutta uni jää muiden asioiden jalkoihin. Meillä on usein liikaa ristiin vetäviä tarpeita. Univajeella on kuitenkin paljon vaikutusta elimistöömme ja sitä kautta myös työhyvinvointiin, Sleep Team Helsinki -unitutkimusryhmässä väitellyt Vilma Lammi sanoo.

Valtaosa tarvitsee öisin unta 7-8 tuntia. Silti monet pihistelevät unen määrässä.

Huonosti nukuttu yö syö luovuutta ja proaktiivisuutta. Lisäksi se voi nollata edellisen päivän opit.

– Kun omaksumme töissä uutta tietoa, on tärkeää, että nukumme seuraavan yön kunnolla. Syvän unen aikana aivomme prosessoivat päivällä opittua ja painavat tiedon pitkäkestoiseen muistiin. Moni varmasti tunnistaa opiskelija-ajoiltaan ilmiön, kun luetaan yötä myöten kokeeseen ja ”oksennetaan” kaikki opittu tieto seuraavana aamuna paperille. Tentti saattaa mennä hyvin, mutta harvoin tieto jää pidemmäksi ajaksi säilöön.

”Elimistö taistele tai pakene -tilassa”

Uni vaikuttaa aivojen lisäksi myös sydänterveyteen, sekä immuunijärjestelmään ja aineenvaihduntaan.

Säännöllisestä vuorokausirytmistä tulisi tutkijan mukaan pitää kiinni myös vapaapäivinä.

– Jos menemme viikonloppuna nukkumaan useita tunteja myöhemmin kuin arkisin, sekoitamme rytmin. Se on melkein kuin ottaisimme joka perjantai matkan kohteeseen, jossa on muutaman tunnin aikaero.

Monilla juuri työasiat valvottavat. Yhden yön unettomuus ei Lammin mielestä ole vaarallista.

– On hyvä tietää, että uusissa tilanteissa uneton yö on luonnollista sopeutumista, eikä sitä kannata pelästyä. Joudumme helposti huolikierteeseen, jos stressaamme työstä ja unesta samaan aikaan.

Tutkija neuvoo ”petkuttamaan” kehoa.

– Kun stressaamme, elimistömme on taistele tai pakene -tilassa, eikä siksi päästä meitä nukahtamaan. Voimme huijata aivojamme elimistön kautta ja kertoa, että nyt on aika nukahtaa. Tämä onnistuu yksinkertaisimmillaan niin, että keskitymme rauhalliseen hengittelyyn, Lammi vihjaa.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen@yrittajat.fi