13.9.2017 klo 11:12
Uutinen

Nuoret luovat työtä itselleen yrittäjinä

Uusyrityskeskusten yritysneuvonnan kautta perustettiin tämän vuoden tammi-kesäkuussa kuusi prosenttia enemmän yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavalla ajanjaksolla. Eniten yrityksiä perustivat 26­−30-vuotiaat.

Vuoden 2017 alkupuoliskolla perustettiin uusyrityskeskusten kautta yhteensä 3933 yritystä. Tämä on kuusi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten (3705). Uusia asiakkaita oli tarkastelujaksolla yhteensä 8132, mikä on puolestaan viisi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2016.

Hämeenlinnan Uusyrityskeskuksen kautta perustettiin 293 uutta yritystä, mikä oli 42 enemmän kuin viime vuonna. Prosenteisssa lisäys on 17. Uusia asiakkaita Hämeen Uusyrityskeskuksella oli 545. Asiakkaiden määrässä oli muusta maasta poiketen hienoista nousua, kahdeksan asiakkaan verran.

− Tämä kehitys on ollut nähtävissä jo jonkin aikaa. Kun yleinen taloustilanne kohenee, asiakkaita on vähemmän ja perustettuja yrityksiä enemmän. Näyttää siis yhä vahvemmin siltä, että epätoivo työmarkkinoilla on väistymässä ja neuvontaan tullaan entistä parempien yritysideoiden ja yrittäjävalmiuksien kanssa, iloitsee Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Jari Jokilampi.

Nuoret ovat edelleen vahvasti edustettuina uusyrityskeskusten asiakaskunnassa. Alle 36-vuotiaiden osuus kaikista uusyrityskeskusten asiakkaista oli tammi-kesäkuussa 51 %. Eniten yrityksiä (18 %) perustivat 26−30 -vuotiaat.

− On todella hienoa, että nuoret luovat itselleen työtä yrittäjyyden kautta aivan erilaisella innolla kuin ennen! Yrittäjyydestä on tullut viime vuosina entistä trendikkäämpää ja Suomessa on monia hienoja yrityksiä, jotka toimivat varmasti esikuvina nuorille, Jokilampi toteaa.

Nuorille tulisi olla tarjolla yritysneuvontaa vielä pitkään aloitusvaiheen jälkeenkin, jotta yritysten mahdollinen kasvupotentiaali ei jäisi hyödyntämättä.

− Perustamisvaiheen jälkeen yrittäjällä on monia karikkoja väisteltävänään ja toisaalta myös kasvumahdollisuuksia. Uusyrityskeskukset tahtoisivat kulkea tiiviimmin tuoreen yrittäjän rinnalla ensimmäisten vuosien ajan, mutta tällä hetkellä toiminnan resurssit eivät valitettavasti riitä siihen, Jokilampi harmittelee.

toimitus@hameenyrityssanomat.fi