16.11.2018 klo 11:34
Uutinen

Nuorten yrittäjien ja kasvuyrittäjien Doers-verkostolla innostunut aloitus

Uusi avaus keskisuomalaiseen yrittäjyyskenttään luo sisältöjä ja toimintaa kasvukärjellä.

Jyväskylän Yritystehtaalla vallitsee odottava puheensorina hieman ennen h-hetkeä. Pian alkava Kasvu Kickoff käynnistää jotain aivan uutta keskisuomalaiseen yrityskenttään, kun Doers-verkosto yhdistää nuorten yrittäjien ja kasvuyrittäjien toiminnan. Keski-Suomen Yrittäjien, Digijohtajaksi!-hankkeen ja Fennian yhteistyössä järjestämä Digimatchmaking-tilaisuus on koonnut tuvan täyteen nuoria ja kasvuhaluisia yrittäjiä.

Tapahtuman pääpuhujaksi on kutsuttu yrittäjäpersoona, startup-yrittäjä, sijoittaja Kim Väisänen. Mies, joka on tienannut yrityskaupoillaan 60 miljoonaan euroa, osaa puhua yrittäjyydestä yhtä aikaa raadollisesti ja innostavasti. Väisänen kutsuu itseään sarjaepäonnistujaksi.

– Tyypillistä on, että yrittäjä toistaa samoja virheitä, mutta toivoo erilaista lopputulosta. Yrittäjyydessä on oleellista ymmärtää, että asiat eivät tapahdu nopeasti ja kilpailijat tulevat tekemään kaikkensa, että yrityksesi epäonnistuu. Kasvussa tarvitaan uudenlaista ajattelua ja sinnikkyyttä, sanoo Väisänen.

Menestys ja onnistuminen menevät sekaisin

Moni nuori yrittäjä haaveilee onnistuneista ja rahakkaista yrityskauposta, exitistä. Kim Väisänen tietää, että oikotietä onneen ei ole. Hän kehottaa pohtimaan omia tavoitteitaan ja sitä, ovatko ne harmoniassa tekemisen ja kykyjen kanssa.

– ”Exit only” ajatus lähtee lopusta. Eihän kukaan ajattele elämäänsä kuoleman kautta. Jos haluat hyvän exitin, sinun on tehtävä kunnon firma. Hyvät yritykset menevät aina kaupaksi, se vaatii sen, että on iloisia ja onnellisia asiakkaita.

Monia kriisejä yrittäjyystaipaleellaan kokenut Kim Väisänen katsoo asiaa bisneksen näkökulmasta ja tiivistää, että kaikista muista kriiseistä selvitään, paitsi kassakriisistä.

– Pelaa mieluummin jonkun muun rahoilla ja mieti tarkkaan, mihin nimesi laitat. Kaikkein menestyneimmät yrittäjät perustavat firmansa keskimäärin 41,9 vuotiaana, silloin on jo substanssiosaamista ja resursseja. Mitä nuorempi yrittäjä on, sen enemmän hän on muiden rahoittajien armoilla, Väisänen sanoo.

Tee jotain toisin

Jos kaikki maailman liikkeenjohdon kirjat pitäisi tiivistää muutamaan sanaan, se olisi ”tee jotain toisin”. Jos vielä tiivistetään, riittää yksi sana ”tee”. Onnistumisistaan huolimatta Väisänen ei maalaa yrittäjyydestä ruusuista kuvaa:

– Yrittäjyys ei ole koko elämän tuomio ja aina voi muuttaa suuntaa. Yrittäminen on sitä, että ei masennu siitä, että epäonnistuu päivästä toiseen. Laita tavoitteet realistiseksi ja budjetoi rullaavasti, niin saat onnistumisia matkalla. Hyvässä markkinatilanteessa ja hyvällä tiimillä voi tapahtua ihmeellisiä asioita, Väisänen kiteyttää.

Väisäsen sarkastistisella huumorilla höystettyä puhetta kuunnellessa ei voi olla miettimättä, että miksi hän on kuitenkin yrittäjyyden kaikista huonoista puolista riippumatta ollut perustamassa 40 yritystä ja miljoonat taskussaan painaa niin paljon töitä.

– Haluan tehdä maailmasta paremman paikan, päättää Kim Väisänen.

Doers talkshow

Doers-verkoston vaikuttajahahmoiksi ovat lupautuneet keskisuomalaiset kasvun kasvot, yrittäjät Lennu Keinänen, Kati Rauhaniemi, Matti Härkönen ja Markus Mäntynen. Nelikko oli mukana Kasvu Kickoffissa talkshow’n tähtinä. Heidän kanssaan keskusteltiin siitä, mitä startup-yrittäjyys on käytännössä ja mitä kasvu vaatii.

– Suomessa on liian vähän hullunrohkeutta, aloittaa Flashnoden toimitusjohtaja Lennu Keinänen. Nyt tarvitaan liikkeelle lähtemistä, innostumista ja uskallusta siitä huolimatta, että aina ei edes tiedä, mihin lähtee.

– Startupeissä pidetään usein yllä hype-kulissia, mutta se on vaikeaa yhdistää siihen, mitä tehdään ensi viikolla. Isot visiot pitää tuoda tekemiseen, sanoo satoja startupeja valmentanut Kasvu.io Growth Venture Oy:n yrittäjä Markus Mäntynen. Startup-puhe ei saa olla pelkkää hallusinaatiota ja markkinointipuhetta. Ja nöyryyttä ei voi unohtaa.

– Bisnesvaisto kertyy ajan myötä, sanoo Dot Oy:n kautta laajasti operoiva Kati Rauhaniemi. Se on luonnekysymys, että edelleen innostun ja sytyn samalla tavalla kun 20 vuotta sitten. Tosin nyt innostumisen jälkeen ymmärtää, miten homma menee. Allekirjoitan Kimin sanoman siitä, että 41,9 vuotta on hyvä ikä menestyvän yrityksen perustamisesta. Mutta tätä osaamista ei olisi, ellei olisi jo lähtenyt todella nuorena yrittämään.

– Älkää yrittäkö yksin, sanoo Kasvun Roihu Oy:n Matti Härkönen. Sitä varten mekin täällä ollaan, että haluamme auttaa.

Tiukoista paikoista oppii eniten

– Kasvuyrittäjyyden pahimmat paikat näyttävät erilaiselta, kun niitä katsoo taaksepäin. Saattoi hieman mopo keulia, kun päätimme viedä 120 yrittäjää Tel Aviviin ja matkaa varten varasin oman lentokoneen ja lentokentän ja takasin kaikki itse. Iso floppi oli todella lähellä, sillä Israel hyökkäsi Gazaan ja reissu peruuntui. Onneksi oli luettu myös pienellä painettu präntti ja sain homman peruttua ennen katastrofia, muistelee Matti Härkönen.

– Minun on pitänyt oppia yhteisöllisyys kantapään kautta. Pitkään halusin tehdä asioita yksin, esimerkiksi kokeilin kaikki muut yhtiömuodot ennen osakeyhtiötä. Piti opetella ymmärtämään, että avun pyytäminen ei ole noloa. Ajattelin, että minun pitää osata kaikki se, mitä firmani tekee, avaa Kati Rauhaniemi. Nyt osaan palkata itseäni fiksumpia tyyppejä. Siitä tulee se juttu, kun saan ihmiset ympärilläni onnistumaan. Kun saa unelmatiimin ympärilleen, ei mikään ole sen parempaa.

– Startup- ja kasvuyrittäjyys on oppimis- ja kokeilupeli, kuvailee Mäntynen. Kokeiluiden kautta opitaan.

Minä johtajana

– Teen joka päivä töitä, että en olisi kovin isossa roolissa omassa firmassani, kuvailee Matti Härkönen.

– Koen olevani hands off -johtajatyyppi. Kun porukka tietää mitä tekee, sparraillaan siellä täällä. Kasvuyritys asiantuntija-alalla menee asiantuntijoiden ehdoilla ja johtajana mahdollistan onnistumiset, avaa Lennu Keinänen.

– Johtajuus on työnteon esteiden poistamista. Ei voi edes johtaa, vaan pitää valmentaa. Resurssit pitää saada käyttöön ja välillä mennään myös syvälle siinä, miksi ollaan olemassa ja minne ollaan menossa, avaa Markus Mäntynen filosofiaansa.

– Harrastan johtamisen tutkimista, se on supermielenkiintoista ja aina voi kehittyä paremmaksi. Olen teettänyt yrityksissäni kerran vuodessa nimettömänä kyselyn johtamisesta ja johtamistavasta. Ei ole helppoa löytää oikeaa tapaa; taustalta tukevaa ja valmentavaa roolia. Suosittelen jokaiselle Kenexa-testiä oman johtajuuden työkaluksi, kertoo Kati Rauhaniemi.

– Yrittäjän tärkein tehtävä on hankkia oikea tiimi ympärilleen. Perinteisesti katsotaan, miten osaaminen osuu firman tarpeisiin. Kulttuuri tulee kuitenkin siitä, kuinka minä ihmisenä suhtaudun muihin ympärilläni. Ei voi liikaa pohtia sitä, millainen yhteisö yrityksenä haluamme olla, kuvailee Lennu Keinänen.

Doers käytännössä

Ryhmätyöskentelyssä jokainen sai vaikuttaa siihen, millaista toimintaa tulevaisuudessa järjestetään nuorten yrittäjien ja kasvuyrittäjien toiminnan tukemiseksi Keski-Suomessa. Innostava puheensorina poiki paljon hyviä ideoita toiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen. Verkoston vetäjät Kimmo Valkeinen ja Sari Laitinen kokoavat keskusteluiden tulokset ja nyt parhaillaan rekrytoitava ydintiimi päättää lopulta, mitä ideoita lähdetään toteuttamaan ja miten uutta toimintaa luodaan.

Paikkoja Doersin ydintiimissä on tarjolla kymmenelle ja luvassa on uudenlainen näköalapaikka keskisuomalaisen yrittäjyyskentän kehittämiseen. Hae mukaan TÄSTÄ.

Teksti ja kuvat: Kerttu Pylvänäinen