Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.1.2017 klo 10:45
Uutinen

”Nykyjärjestelmässä on aito kilpailutilanne”

Kolmen Kiertokapulan alueella toimivan jätteenkuljetusyrittäjän mukaan kunnat olisivat voineet kilpailuttaa jätekuljetukset itse omalla alueellaan. Heidän mielipidekirjoituksensa julkaistiin Aamupostissa perjantaina 13. tammikuuta.

Kuljetusyrittäjien mukaan nykyisessä kiinteistökohtaisessa järjestelmässä on aito kilpailutilanne ja asiakas voi vaihtaa toimijaa, jos toiminta ei miellytä tai haluaa itse kilpailuttaa palvelun.

Kunnan järjestämässä jätteenkuljetuksessa kunta voi kilpailuttaa itse tai antaa sen jonkun muun tehtäväksi, kuten Kiertokapulalle. Kuljetusyrittäjien mielestä kuntien kannattaisi toteuttaa kilpailutus itse ja laittaa tarjouspyyntöihinsä omia reunaehtoja. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi joustavuus, paikallistuntemus ja palvelun saatavuus yllättävissä tilanteissa.

Kiertokapula on jättänyt kunnille tarjouksensa jätteenkuljetuksen kilpailuttamisesta. Tekstierojen lisäksi erityisen suuria eroja näyttäisi olevan heidän perimissään kuluissa.

Jätteenkuljetusyrittäjien mielipidekirjoitus jätteenkuljetusasiasta:

”ASIAA JÄTTEENKULJETUKSISTA

Hämeenlinnan seudulla yhteinen jätelautakunta Kolmenkierto teki päätöksen siirtymisestä kunnallisesti kilpailutettavaan jätteenkuljetukseen 10.10. 2013, vaikka kunnat olisivat halunneet nykyjärjestelmän jatkuvan.

Päätöksestähän valitettiin ja Korkein Hallinto-oikeus päätti 18.2. 2016 pitää tämän päätöksen voimassa.

Nyt kuntien pitää tehdä päätös, kilpailuttaako kunta itse vai antaako se kilpailutuksen jonkun muun toimijan tehtäväksi.

Alueen kunnat ovat kaikki antaneet kilpailutuksen Kiertokapula Oy:lle, myös Loppi, joka kuitenkin eroaa Kiertokapulasta ja jätelautakunnasta. Janakkala ei ole vielä tehnyt päätöstä. Siellä on myös harkinnassa ero Lopen lailla, myös Hausjärvellä on valtuustoaloite eroamisesta, siellähän on kunnallisesti kilpailutettu jätteenkuljetus, johon ei olla tyytyväisiä. Päijät-Hämeen puolella Sysmä harkitsee eroa paikallisesta jätelautakunnasta.

Kunnat olisivat voineet aivan hyvin kilpailuttaa itsekin kuljetukset, jolloin ne olisivat voineet laittaa omia reunaehtojaan, mitä pitävät tärkeinä. Esimerkkinä joustavuus, paikallistuntemus ja palvelun saatavuus yllättävissä tilanteissa.

Kiertokapula jätti joka kunnalle tarjouksensa kilpailuttamisesta ja tekstierojen lisäksi erityisen suuria eroja sopimuksissa on heidän perimissään kuluissa.

Nämä hinnat lisätään suoraan jäteastian jokaisen tyhjennyskerran hintaan ko. paikkakunnilla sopimuksen mukaisesti, eli kuntalaiset maksavat sen suoraan lisäkuluna.

Sopimusten mukaan kuljetusurakan alettua Kiertokapula saa jokaisen jäteastian tyhjennyksestä Lopella 0,928 €, Janakkalassa 0,843 € ja Hämeenlinnassa 0,583 €. Hinnat sis. alv:n 24%. Eli Loppilaiset maksavat 59 % enemmän kuin Hämeenlinnassa.

Eli pienten kuntien asukkailta veloitettaisiin enemmän, joka ei ole tasapuolista ja kohtuullista eri kuntien asukkaita kohtaan. Tätä tasapuolisuutta ja kohtuullisuutta on jätehuoltokoordinaattori ja jätelautakuntakin jätteenkuljetuksen kunnallispäätöksessään koko ajan korostanut.

Meiltä jätealan yrittäjiltä tätä jätehuoltokoordinaattorin arviossa kritisoitiin ja tähän pitkälti perustui jätelautakunnan kunnallistamispäätös. Kuitenkin ylikunnallinen toimija voi näin tehdä, miksi? Jälleen ollaan lain tulkinnan edessä.

Edelleen olemme sitä mieltä, että jätehuoltokoordinaattorin 2013 tekemä arvio oli erittäin puutteellisilla tiedoilla tehty ja vaikutti oleellisesti jätelautakunnan päätökseen.

Päätökseen ei vaikuttanut myöskään alueen asukkailta tulleet n. 400 nykyistä järjestelmää puoltavaa lausuntoa, koska jätelain 37 § edellytykset eivät muka täyttyneet. Eivätkö nämäkin osaltaan ole näyttö siitä, että homma on ok.

Samoin alueen kuntien mielipide, se sivuutettiin samalla tavalla, kuntia kuultiin muttei kuunneltu. Emme usko Hämeenlinnan alueen jätekuljetusten olevan huonommin järjestetty kuin muuallakin Suomessa, pikemminkin päinvastoin.

Sisä-Suomen kuljetusyrittäjät ja Hämeen Yrittäjät ovatkin jättäneet aloitteen asian uudelleen harkittavaksi. Toivomme jätelautakunnan vakavasti vielä harkitsevan päättää pitää nykyisen järjestelmän. Alkuperäisestä arviosta on jo pitkähkö aika ja moni asia on muuttunut tällä välillä. Mm. meille jätealan toimijoilla on raportointi ja yhteistyö jätelautakunnan välillä mennyt isoilla harppauksilla eteenpäin ja uskomme sen jatkossakin kehittyvän jokaisella osa-alueella jos saamme jatkossakin toimia nykyisellä järjestelmällä.

Mielestämme nykyjärjestelmässä on aito kilpailutilanne ja asiakas voi vaihtaa toimijaa, jos toiminta ei miellytä tai haluaa itse kilpailuttaa palvelun.

Esa Kauppi, yrittäjä
Lammin Jätehuolto

Hannu Riihimäki, yrittäjä
Janakkalan Jätteenkuljetus

Timo Ranta, yrittäjä
Lopen Jätehuolto”