27.2.2017 klo 07:02
Uutinen

Nyt eletään startup-kiihdyttämöjen buumia – ”Yhtenä rahoittajana ex-SRV pomo Jukka Hienonen”

Startup-kulttuurin päämajassa Maria 01:ssä kasvaa nälkäisiä yrityksiä. Myös startup-kiihdyttämöjä on syntynyt runsaasti viime vuosina. Katso myös video Maria 01:stä!

Yrityksen ovessa lukee Hematologia. Yrityksessä ei kuitenkaan tutkita veritauteja, vaan Nordsafety on kehittänyt uuden tavan, jolla työturvallisuuteen liittyvää tietoa jaetaan, kerätään ja analysoidaan mobiilisovelluksella. Fredrik Löfbergin yritys Nordsafety Oy toimii Maria 01:n startup-yhteisön päämajassa Helsingissä entisen Marian sairaalan tiloissa.

Entisessä sairaalassa toimii 76 yritystä ja sijoittajia, kokonaisuudessaan 370 henkilöä. Maria 01:n toimitusjohtaja Voitto Kangas kertoo tilankäytön tehokkuudesta.

– Jos siellä pystyy olemaan yrittäjä, menemme sinne. Käytämme pesuhuoneet, leikkaussalit, eli tämä tilkitään täyteen.

Suomessa eletään startup-kiihdyttämöbuumia. Niin myös Euroopassa. Euroopassa oli vuonna 2015 Voitto Kankaan mukaan 237 eri kiihdyttämöä. Määrä on joidenkin arvioiden mukaan pienempi riippuen siitä, miten kiihdyttämö määritellään.
– Tämä ala on räjähtänyt, vuonna 2015 Eurooppaan syntyi 26 kiihdyttämöä.

Yhtenä syynä lukuisille uusille kiihdyttämöille on Euroopan komission näille osoittama rahoitus.

Kiihdyttämöt tarjoavat resursseja, jotka madaltavat yrityksen aloittamisen kustannuksia ja varhaisen vaiheen rahoitusta ennen kuin yritys saadaan toimivaksi. Kiihdyttämössä yrittäjät voivat oppia konkareilta, löytää kokeneita mentoreita ja verkostoitua samanhenkisten ihmisten kanssa.

Startup Maria Oy on voittoa tavoittelemattoman yhtiö, jonka toimijat ovat Helsingin kaupunki, Startup-säätiö ja Helsingin Uusyrityskeskus ry.

Entisen sairaalan päärakennukseen levittäytynyt keskus on Pohjoismaiden suurin. Verrokkikohteita löytyy Euroopan isoista pääkaupungeista.

”Halusimme yrityksenä olla kiinni startup-ympäristössä”

Cherryontop kiihdyttämön kymmenen viikon ohjelma on ilmainen aikaisen vaiheen startupeille. Kiihdyttämön puuhamiehistä kolme on digitoimisto Franticin perustajia Sami Häkkinen, Toni Mielonen ja Panu Ervamaa. CherryonTopin päävetäjänä ja yhtenä perustajana toimii sarjayrittäjä Tiina Zilliacus.

Häkkinen on edelleen vahvasti kiinni 20-vuotiaan Franticin liiketoiminnassa. Mikä sai hänet ryhtymään kiihdyttämötoimintaan ja sijoittajaksi?

– Halusimme yrityksenä olla kiinni startup-ympäristössä. Näin voimme olla mukana sijoitusten muodossa tietyissä startupeissa ja jakaa keräämäämme kokemusta. Moni meistä on aiemmin tuomaroinut tai valmentanut erilaisissa startup-ohjelmissa.

Häkkisen mukaan heillä oli niistä hyviä kokemuksia.

Sami Häkkisen mukaan eniten kiihdyttämöstä hyötyy startup-yrittäjä, joka on ensimmäisen tai toisen yrityksensä kanssa liikkeellä. Ja yritys on vielä aika alkuvaiheessa.

Puolet palkasta pitsalla

Nordsafetyn yhdeltä perustajalta Fredrik Löfbergiltä ei ainakaan yrittäjäkokemusta puutu. Kyseessä on miehen viides luomus.

– Ensimmäisen yrityksen perustin kavereiden kanssa lukioaikana lukulomalla. Se oli it-firma ja teimme muun muassa Kotipizzalle sähköisen pitsapassin. He maksoivat puolet palkasta pitsalla.

Seuraava yliopistossa perustettu yritys ei saanut yhtään asiakasta.

– Ajattelimme, että pk-yritykset tarvitsisivat markkinatutkimusta. Siinä korostui myynnin tärkeys, kokeilu oli tärkeä oppi myynnin merkityksestä. Kun valmistuin, menin palkkatöihin ja vedin operatiivista bisnestä.

Löfbergillä oli ambitio siitä, että hän haluaa toimitusjohtajaksi ja sitä varten tarvitaan myyntikokemusta. Kolmas yritys syntyi työnantajan tarpeesta, kun oli kova resurssipula it-kehittäjistä. Niinpä Löfberg rekrytoi tekijöitä Lappeenrannan teknillisestä ylipistosta. Muutaman muun vaiheen kautta Löfberg, Timo Kronlöf ja Jani Virtala laittoivat pystyyn Nordsafetyn vuonna 2014.

Toimitusjohtaja Löfberg on tyytyväinen Mariaa 01:n tarjoomaan. Hän painottaa keskuksen hienoa fiilistä; sitä pöhinää, kun nälkäiset firmat tekevät uusia juttuja ja tavoittelevat kasvua.

– Täällä ei heijastu Suomen asenneilmasto, joka on paikoitellen ollut alakuloinen.

Yrityksen tuote on työturvallisuuden mobiilisovellus, joka helpottaa työturvallisuustiedon keräämistä ja valvontaa. Järjestelmässä seurataan interaktioita, joista käytetyimpiä on turvallisuushavainto.

Nordsafety menestyi Kasvupolku-kilpailussa vuonna 2015 ja sai palkinnoksi vuodeksi advisory boardin, eli startupia sparraavan asiantuntijaryhmän.

– Jos yritys miettii oikeasti kansainvälistymistä, niin kannattaa raapia kasaan asiantuntijaryhmä.

Myös hallituksessa on ulkopuolisia hallitusjäseniä. Yritys keräsi viime kesänä 140 000 euroa rahaa siemenkierroksessa. Rahoittajaksi lähti syndikaatti, eli yhteisö, jossa oli seitsemän yksityistä bisnesenkeliä. Mukana on Jukka Hienonen, SRV:n ja Finnairin entinen toimitusjohtaja.

Laajentuminen Benelux-maihin, Englantiin ja Saksaan on työn alla, ja sitä myötä rekrytointi on avoinna. Asiakkaita on jo Virossa, Italiassa ja Pohjoismaissa.

Sampsa Fabritius ja Fredrik Löfberg

Startupin polku: Kiihdyttämöä, Tekesiä ja Maria 01 -yhteisö

Maria 01:n aulassa vilisee nuorehkoja ja nuorenmielisiä verkostoitujia ja puheensorina täyttää tilan.

Henkilökohtaista puhemediaa kehittävän Kieku Labs Oy:n perustajayrittäjä Sampsa Fabritius nauttii kohtaamisista samanhenkisten ihmisten kanssa.

– Maria 01:n etuna on, että täällä kohtaa ihmisiä, joita ei välttämättä muuten kohtaisi: lehdistöä, potentiaalisia yhteistyökumppaneja ja sijoittajia, Fabritius hehkuttaa.

– Autamme eri puhemedian toimijoita löytämään kuulijoita jutuilleen, ja toisaalta kuulijoita löytämään uusia juttuja. Hyödynnämme tässä koneälyä. Ansaintalogiikka on ekosysteemityyppinen.

Fabritius kertoo ansaintalogiikan olevan ongelmakohta podcast-puolella. Kieku.co -palvelun saa käyttöön ilmaiseksi, mutta premium-kuukausimaksulla saa lisätoimintoja. Kiekun perustajiin kuuluvat myös Juho Pennanen ja Veli-Pekka Kestilä.

Kiekun perustajat hakivat vinkkejä ja tukea kasvuun yrityksen alkutaipaleella NewCo YritysHelsingin Kasvuvalmennusohjelmasta keväällä 2016.

– Sen jälkeen olimme muutaman kuukauden Aalto Start-Up Center -kiihdyttämössä. Erityisesti haimme sieltä yksittäisiä vinkkejä.

Sampsa Fabritius puhuu myös neuvonantajaryhmän hyödyllisyyden puolesta, kuten Nordsafetyn perustaja. Kiekulla on myös ulkopuolisia hallitusjäseniä.

Maaliskuussa 2016 perustettu yritys on kehittänyt Kieku-palvelua kutsupohjaisesti ja siirtyy seuraavaksi beta-vaiheeseen.

Kieku sai kansainvälistymiseen Tekesin Tempo-rahoituspalvelun tukea. Tempo tunnettiin aiemmin KKS-rahana. Startup toteutti loppuvuodesta 2016 ensimmäisen rahoituskierroksen.

Fabritiuksella on pitkähkö Nokia- tausta, jolloin hän toimi avoimen lähdekoodin tuotekehityksessä ja myöhemmin erikoistui käyttäjälähtöiseen tuotekehitykseen.

FINAC (Finnish Business Acceleration Network) -yhdistys kokoaa verkkosivuillaan Suomen kiihdyttämöt. Yliopistojen yhteydessä on nuorille yrittäjille suunnattuja kiihdyttämöjä.

Startupeja synnyttämässä

Maria 01 startup-keskus Helsingissä toimii entisen Marian sairaalan tiloissa. Startup Marian toimitusjohtaja Voitto Kangas kertoo keskuksen, ei niin nöyrästä, tulevaisuuden visiosta.

– Ajatuksena on, että tänne syntyisi 100 000 neliöllä uutta tilaa. Käytännössä alueesta tulisi teknologia-alan startup-keskittymä. Tällöin tänne kannakselle pystyisi sijoittumaan 200 yritystä, mikä tarkoittaisi 20 prosenttia Suomen startupeista.

Nyt alue on kaavaluonnosvaiheessa. Keskuksesta käsin toimii kaksi kiihdyttämöä: Land in Chicago ja kansainvälinen Founder Institute.

CherryonTop Acceleratorin ensimmäinen pilottiohjelma alkoi tammikuussa. Kiihdyttämö sisältää yrityskohtaista valmennusta ja yhteisiä sessioita. Kymmenen viikon jälkeen on mahdollista päästä pitchaamaan sijoituksesta tai digitoimisto Franticilta saatavasta palvelupaketista.

Kiihdyttämön yksi perustaja ja Franticin perustaja Sami Häkkinen kertoo kiihdyttämötoiminnan olevan win-win-tilanne Franticille ja valittaville yrityksille.

– Tarjoamme suunnittelupaketteja, jolloin suunnittelijamme tarjoavat apuaan startupille, esimerkiksi visuaalisen ilmeen toteutuksen. Tekijämme pääsevät kiinni startupien haasteisiin ja voidaan oppia puolin ja toisin.

TEKSTI Riikka Koskenranta KUVAT Meeri Utti

Kuvassa: Sampsa Fabrotius ja Fredrik Löfberg

* Juttu ilmestyi helmikuun Yrittäjä-lehdessä.