YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

25.9.2017 klo 11:02
Uutinen

Omistajanvaihdoksessa on tärkeää osata huomioida myös henkinen puoli

Omistajanvaihdokseen liittyvät asiat puhuttivat Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien ja Seinäjoen Ammattikorkeakoulun Pienten maaseutuyritysten omistajanvaihdoksilla kasvua ja hyvinvointia hankkeen omistajanvaihdostapahtumassa.

Antoisissa ryhmäkeskusteluissa asiantuntijoiden johdolla keskusteltiin omistajanvaihdokseen liittyvistä henkisen puolen näkökulmista, kuten luopujan omasta valmistautumisesta omistajanvaihdokseen, muutoksesta ja luopumisesta, kasvusta ja uudistumisesta yrittäjänä sekä ostettavan yrityksen henkilöstön huomioimisesta omistajanvaihdoksessa

Osallistujat olivat kiinnostuneita myös ryhmistä, joissa keskusteltiin osakassopimuksesta, yrityskaupan verotuksesta ja rahoituksesta sekä kauppakirjoista, avainhenkilöiden sitouttamisesta, yrityksen arvonmäärityksestä ja arvon kehittämisestä , yrityskauppoja hyödyntävästä strategiasta, haltuunoton johtamisesta.

Anna sattumalle mahdollisuus

Tilaisuudessa muutoksesta ja uuden edessä olemisesta puhui näyttelijä Laura Jurkka. – Muutos tulee usein tsunamina niskaan. Teidät valtaa halu tehdä kaikkea sitä, mitä ette ole ehtineet tekemään työvuosina. Almanakka täyttyy kuten työelämässä, muutoksen jälkeen myyt aikasi harrastuksille, opinnoille, lapsille ja lapsenlapsille.

Jurkka kehotti kuuntelemaan rohkeasti omaa sisäistä ääntä eikä toimimaan ympäristön odotuksten mukaan. – Tee päätös nopeasti. Sisäinen ääni on meidän oma äänemme ja sen kanssa kannattaa opetella keskustelemaan jo nyt.

– Hyväksy luopuminen tosiasiana, se mahdolistaa sen, että tilalle voi tulla jotain muuta. Kun et suunnittele elämääsi liian pitkälle, et törmää siihen, että olet luvannut itsellesi liikoja ja petyt. Luppoaika on se aika kun näennäisesti ei tapahdu mitään mutta ajatuksen tasolla tapahtuu paljonkin. – Törmätkää ja kompastukaa, katsokaa miten selviätte. Eläkää nyt ja tänään ja nauttikaa siitä, mitä olette saavuttaneet, Jurkka päätti puheenvuoronsa.

Matti Vanhanen kävi puheenvuorossaan läpi maailmantalouden viimeaikaisia vaiheita ja Suomen pärjäämistä muutoksessa. – Olemme nyt tilanteessa, jossa kansainvälinenv kasvu on ollut ennätyspitkä, koko vuosikymmenen mittainen. Suomi on päässyt mukaan kasvuun viimeiden vuoden aikana. On varmaa, että jossain vaiheessa tulee laskukausi. Tällä hetkellä iso kysymys on se, kuinka kauan hyvä suuntaus maailmalla jatkuu ja me pääsemme mukaan kilpailukykyyn. Laskukaudestakin selviämme, jos oma kilpailukykymme on kunnossa. Syksyn palkkakierroksella ei pitäisi jakaa sitä, mikä on vuoden aikana tienattu, Vanhanen kertoi.

Ulkopuoliset hallituksen jäsenet ryhdittävät toimintaa

Vanhanen totesi, että yrittäjyyttä kohtaan suhtaudutaan nyt myönteisemmin kuin muutama vuosikymmen sitten, pulma on se että yrittäjyys ja yrittäminen hyväksyttään, mutta vaurastumista siedetään yleisessä ilmapiirissä selvästi huonommin. – Huomioimatta jätetään kokoonaan se, mikä yhteys omalla päomalla on riskinottoon ja investointien rahoittamiseen. Riskin kääntöpuolella pitäisi olla palkinto riskinottajalle.

Omistajanvaihdosten osalta Vanhasen kokeukset perustuivat aikaan, jolloin hän toimi Perehyritysten liittossa. – Totesin monissa keskusteluissa, että suurin ongelma on puhuminen. Uskalletaanko omistajanvaihdos ottaa ylipäätään puheeksi ja missä vaiheessa se aloitetaan.

Vanhanen kehotti yrittäjiä ottamaan ajoissa ulkopuolisia ihmisiä hallitukseen. – On selvää, että yrityksen perustaja tuntee yrityksensä jokaisen yksityiskohdan omassa pääkopassaan. Mutta kun yrityksen oikein muodostettu hallitus kokoontuu pöydän ääreen, johon tuodaan asianmukaiset raportit, ryhdistää se toimintaa. Samalla hallituksen jäsenet ottavat myös suuren vastuun päätöksistä. Hallitustyö tuo ylätason toimintaan järjestelmäsllisyyttä jos joskus haetaan ostajaa ulkopuolelta, Vanhanen muistutti.

Digitalisaation ja globalisaation ostalta Vanhasen mukaan tapahtuvat sellaisella vauhdilla, jossa ei kaikkien ole tarvekaan pysyä kyydissä. – Palkatkaakaa yritykseen sellaisia ihmisiä, jotka ovat siitä aidosti kiinnostuneita siitä, mitä on tulossa.

Vanhanen muistutti myös, että sukupolvenvaihdosta ei kannata siirtää yli 65-vuotiaaksi. Jos yritys pysähtyy paikalleen, siitä usein alkaa hiipuva kehitys.

Vanhasen tärkein vinkki yrityksensä myyntiä suunnitteleville: Jos käytettävissä on kymmenen vuotta aloita nyt, aloita ajoissa. Yrityksen arvo pitää olla mitattavaissa ulkopuolisen silmin.

Vanhasen tärkein vinkki yrityksen ostoa suunnitteleville: Onnea, kuulutte siihen yksinumeroiseen prosenttilukuun, jolla on asenne toimimaan yrittäjänä. Yrittäjyysasenteessa me suomalaiset olemme maailmalla viimeisten joukossa.