YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Ompelija Veera Vuorisalo tuo lapsensa usein ompelimoon. – Heistä se on maaginen paikka.

Ompeluyrittäjä ei ole koskaan pitänyt täyttä äitiyslomaa – “Esikoisen ensimmäinen sana oli langanpätkä”

Veera Vuorisalo on hoitanut kaksi lastaan työn ohessa, koska on halunnut valita sekä äitiyden että yrittäjyyden. Kolmannen kanssa hän aikoo opetella pitämään lomaa, ainakin vähän.

Yrittäjä Veera Vuorisalolla on pian kolme lasta ja oma ompelimo. Hän odottaa nuorimmaistaan, jonka laskettu aika on toukokuun puolivälissä. Vanhin lapsista on kohta kuusivuotias, keskimmäinen puolitoista vuotta.

Vuorisalo ei ole koskaan pitänyt täyttä äitiyslomaa, vaan lapsia on hoidettu töiden lomassa sekä puolison kanssa vuorotellen.

– Kun aloitin ompelijana, tein kotona töitä. Vanhimman lapsen ensimmäiset sanatkin olivat langanpätkä ja nuppineula. Lapsi oli asiakkaiden mukana katsomassa mekkoja. Monen mielestä oli kauhean miellyttävää, kun vuoden ikäinen sanoi, että ”ai kun nätti!”

Vuorisalo ryhtyi yrittäjäksi, koska hänellä oli yksinkertaisesti niin paljon töitä, että lopulta oli järkevintä perustaa yritys. 

Hän valmistui ompelijaksi tekstiili- ja vaatetusalalta vuonna 2018. Valmistumisensa jälkeen hän muutti puolisonsa kanssa Tampereelta takaisin kotipaikkakunnalleen Poriin ja teki vaatteita sivutoimisena yrittäjänä lähinnä tutuilleen. Sitten puskaradio teki tehtävänsä. Porissa hän vieraili usein ompelutarvikeliikkeessä ostamassa suuria määriä esimerkiksi vetoketjuja.

– Siellä alkoivat kysellä, miksi käyn niin paljon ostoksilla. Heidän kauttaan sana levisi Porissa. 

– Sitten kävikin niin, että ovella alkoi rampata asiakkaita, ja päätin perustaa y-tunnuksen. En ollut mitenkään suunnitellut, että minusta tulee yrittäjä, mutta niin vain kävi.

Päätoiminen yrittäjä Vuorisalosta tuli vuonna 2020, kun hän perusti omaa nimeään kantavan ompelimon.

Etäpäiviä ja uskomaton keskittymiskyky

Vuorisalo jakaa liiketilan toisen pienten lasten äidin kanssa. Samassa elämäntilanteessa olevasta työkaverista on suuri tuki. 

– Se oli todella tärkeää, kun lähdimme yhdessä tähän liiketilaan. 

Ensimmäisen ja toisen lapsen vauva-aikana Vuorisalo on käynyt töissä ja hoitanut lapset vuorotellen puolisonsa kanssa. Työajat hoitoalalla olevan puolison kanssa on ollut mahdollista järjestää niin.

– Kun keskimmäinen syntyi, en voinut pitää äitiyslomaa melkein yhtään, koska oli niin paljon töitä, joita olin luvannut tehdä. 

Veera Vuorisalon lapset ovat tottuneet ompelimoon jo pienestä pitäen.

Keskimmäinen istui sitterissä ja nukkui Vuorisalon työpöydällä omassa korissaan. Lapset ovat edelleen toisinaan Vuorisalon mukana töissä ompelimossa.

– He tykkäävät tulla tänne, tämä on heistä jotenkin maaginen paikka. 

Jos lapsia ei näy ompelimossa, asiakkailta saattaa tulla ihmettelyä.

– Välillä asiakkaat kysyvät, minne olen vauvan jättänyt. Välillä huomaan itsekin miettiväni toisten äitien kohdalla samanlaisia asioita, vaikka onhan vauvalla nyt isäkin.

Vuorisalo sanoo, että ilman puolisoa yrittäjyydestä ei olisi tullut mitään. Nyt puoliso opiskelee ammattikorkeakoulussa insinööriksi.

– Hänellä on paljon etäpäiviä ja uskomaton keskittymiskyky. Hän opiskelee kotona aika paljon iltaisin, jos itse olen päivisin töissä.

Vanhin lapsi käy osa-aikaisesti päivähoidossa, ja keskimmäinenkin voisi mennä, jos alkaisi näyttää siltä, että kuormitus käy liian suureksi.

– Me molemmat haluamme kuitenkin pitää lapset kotona vielä.

Tarkat pelisäännöt puolison kanssa

Työnjako puolison kanssa keskusteltiin selväksi ennen kuin nuorimmaista lasta alettiin edes miettiä. 

– On ollut pakko vetää tarkat pelisäännöt molemmille ja varmistaa, että molemmilla on myös vapaa-aikaa. Vieläkin siitä keskustellaan aika paljon, mutta olen onnellinen, että tämä menee puoliksi. 

– Olemme tunteneet teinistä asti ja olemme aina olleet hyvä tiimi.

Vuorisaloilla on myös laaja lähipiiri, ja isovanhemmat voivat auttaa tarvittaessa.

Yrittäjyydessä ja äitiydessä Vuorisalolla on vapaus valita omat työaikansa ja ajat lasten kanssa. 

– Ei minun tarvitse laittaa lapsia päiväkotiin kahdeksaksi tunniksi ja herättää kuudelta, vaan voin päättää, että ollaan vaikka joka maanantai kotona, tai teen lyhyempiä päiviä. Kun esikoinen aloittaa eskarin, joustan työpäivissä.

“Olen opetellut sanomaan ei”

Vuorisalo sanoo, että pian syntyvän kolmannen lapsen kohdalla hän aikoo tehdä asioita hieman eri tavalla. Hän on päättänyt, ettei ravaa koko ajan ompelimossa eikä vastaa työpuheluihin, vaikka haluaisi. 

– Tykkään jutella ihmisten kanssa ja haluan vastata, mutta minun ei kannattaisi.

Nyt Vuorisalo on tehnyt kaikki työnsä alta pois, jotta voi keskittyä syntyvään lapseen kesän ajaksi. Elokuussa hän aikoo palata hiljalleen töihin.

– Olen opetellut sanomaan ei. Työpäivinä keskityn töihin, kotona olen lasten kanssa. Sen olisin ehkä antanut itselleni neuvoksi keskimmäisen lapsen vauva-aikana.

Vuorisaloa auttaa jaksamaan ajatus siitä, että hän on itse valinnut sekä äitiyden että yrittäjyyden. 

– Monesti olen miettinyt, miksi teen tämän itselleni, koska olisihan helpompaa olla kotona. Mutta olen luonut tämän yrityksenkin. Se on tavallaan yksi lapsi, joka on kehittynyt vuosien mittaan. Haluan nähdä, minne se johtaa.

– Välillä harmittelen, ettei pysty antamaan sataa prosenttia töissä, mutta nyt on parempi näin. Tärkeintä on, että saan olla äiti.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen