7.2.2018 klo 21:29
Uutinen

Opas yrittäjille: Näin haet pääomasijoitusta

Kasvuyritykset ja startupit ovat nyt saaneet Näin haet pääomasijoitusta -oppaan. Se tarjoaa yrittäjälle tietoa eri kasvuvaiheisiin sopivista pääomasijoittamisen keinoista.

Näin haet pääomasijoitusta – opas yrittäjälle julkaistiin keskiviikkona Pääomasijoittajat-yhdistyksen uusilla kotisivuilla, jossa se on kaikkien kiinnostuneiden saatavilla.

Kotimainen pääomasijoitustoimialan edunvalvontaorganisaatio Suomen pääomasijoitusyhdistys ry edustaa jatkossa jäsenistöään nimellä Pääomasijoittajat.

Rahoituskanavien monimuotoistuminen tarkoittaa yrittäjän näkökulmasta paitsi uusia mahdollisuuksia myös kokonaiskuvan entistä vaikeampaa hallintaa. Erityisesti kasvuhaluisille pk-yrityksille tietoa saatavilla olevista rahoitusratkaisuista ei aina ole helposti saatavilla. Samanaikaisesti yrittäjän tulisi voida keskittyä itse liiketoiminnan kehittämiseen.

– Startupeille uuden rahoituskierroksen nostaminen on usein korostuneemmin elinehto kuin jo tulorahoituksella toimiville vakiintuneemmille pk-yrityksille, joilla kuitenkin voi olla valtavaa kasvupotentiaalia, kertoo Pääomasijoittajien toimitusjohtaja Pia Santavirta.

– Molempien tapauksessa tietoutta eri vaihtoehdoista voidaan kuitenkin parantaa, ja haluammekin tarjota eri kasvuvaiheen yrittäjille helpon ja nopealukuisen oppaan, josta voi tarkistaa pääomasijoittamisen peruslähtökohdat ja arvioida, voisiko pääomasijoittaminen olla omalle yritykselle sopiva vaihtoehto kasvun tukemiseksi, Santavirta sanoo.

– Pääomasijoittamista mystifioidaan turhaan. Yksi tapa alentaa kynnystä yhteistyölle on tiedon lisääminen, mikä on nyt julkaistavan oppaan keskeinen tarkoitus, kommentoi Juha Tukiainen.

Hän on Pääomasijoittajien hallituksen puheenjohtaja sekä MB Rahastojen toimitusjohtaja.

– Rohkeasti vain puhelin käteen. Sijoittajien kanssa keskusteluista saa vähintään sparrausta yrityksen kehittämiseen – myös niissä tapauksissa, joissa sijoituksesta ei päästä yhteisymmärrykseen, kannustaa Tukiainen.

Pääomasijoittajien jäsenistö on tällä hetkellä yhteensä 117 yritystä. Pääomasijoittajien omistamien yritysten liikevaihto kasvoi vuonna 2016 11,7 % ja henkilöstömäärä 13,0 %. Pääomasijoittajien omistamissa yrityksissä työskentelee 91 000 henkeä Suomessa. Rahoituksen lisäksi pääomasijoittajat tuovat kohdeyritystensä avuksi osaamisensa ja verkostonsa.

– Kukin pääomasijoitusyhtiö näkee satoja yrityksiä vuosittain ja on ollut rakentamassa kymmeniä menestystarinoita yhdessä yrittäjien kanssa. Näin kattavaa kokemusta kasvun rakentamisesta tulisi yritysten hyödyntää entistä paremmin, sanoo Pääomasijoittajien toimitusjohtaja Pia Santavirta.

toimitus(at)yrittajat.fi