YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

18.5.2017 klo 00:46
Uutinen

Oppia maailman suurimmilta – Miten Mercedes-Benz ja Adidas tekevät vaikuttamismarkkinointia?

Myynnin ja markkinoinnin seminaarimme herätti monenlaisia ajatuksia. Projektipäällikkö Vesa Tiensuu kirjoitti seminaarin herättämistä ajatuksista.

Ellet päässyt paikalle, pääset seminaariin tästä: https://www.youtube.com/watch?v=Ts4G44WOUiM

Seinäjoella pidettiin markkinoinnin ja myynnin huippuseminaari, jossa oli puhumassa mm. Adidaksen ja Mercedes-Benzin edustajat. Vaikka olin pyytänyt etukäteen molempia yrityksiä puhumaan markkinoinnista oli sisältö yllätys, jonka pureksimiseen meni eilinen ilta. Ja syynä oli se, että maailmalla ei markkinointia enää tehdä totutulla tavalla. Tässä on lyhyt tulkintani eilisestä.

Olin pyytänyt Adidasta puhumaan markkinoinnista, siitä miten he käytännössä tekevät markkinointia. Mutta Adidas ei enää tee markkinointia totutulla tavalla. Heillä ei ole Suomessa lehti- tai TV-mainontaa. Sen sijaan he keskittyvät vaikuttamiseen.

Adidas satsaa urheilijoihin, mielipidevaikuttajiin (kuten bloggaajiin) ja artisteihin, ja luottavat, että he näkyvät Adidaksen logon kanssa niin perinteisessä kuin sosiaalisessakin mediassa. Se ei ole enää markkinointia perinteisessä mielessä, vaan vaikuttamismarkkinointia, jonka tavoitteena on näkyä asiakkaalle ”vahingossa”, vaikuttajien oman näkyvyyden kautta. Se suuri ero on siinä, että markkinointi on aina maksettu puheenvuoro, kun taas vaikuttajan viestittämä viesti on aina enemmän tai vähemmän ”oma kokemus”, joka on suuren yleisön näkökulmasta uskottavampi ja aidompi.

Sama viesti tuli esille myös Mercedes-Benzin puheenvuorossa, vaikka Mersu tekee myös perinteistä markkinointia. Mutta painopiste on tapahtumissa, joissa käy Mersun kohderyhmään kuuluvia ihmisiä. Mersu pyrkii vaikuttamaan ihmisiin tuomalla brändissä sinne missä tapahtuu, missä on hyvä fiilis ja missä ihmiset käyttävät aikaansa. Ja myös Mersu luottaa mielipidevaikuttajiin. Räppäreitä, urheilijoita ja julkimoita. Ja aika usein olemmekin nähneet esim. Cheekin Mersun ratissa.

Vaikuttamismarkkinointi perustuu siihen, että nykymaailma on täynnä informaatiota, brändejä ja mahdollisuuksia. Sen takia kärsimme informaatioähkystä ja valinnan vaikeudesta. Etsimme epätoivoisesti luottavaa ja vakuuttavaa tahoa, joka sanoisi, että ota tämä, se on hyvä valinta. Ja näin nämä vaikuttajat toimivat. Omalla asemallaan, osaamisellaan ja maineellaan he viestivät, että tämä on hyvä valinta, sen minäkin olen valinnut.

Entä miten tämä toimii pienempien yritysten liiketoiminnassa? Hyvänä esimerkkinä käy kotimainen M-Nutrition, joka valmistaa lisäravinteita urheilijoille ja kuntoilijoille. He vaikuttavat mm. kahden nuoren naisurheilijan kautta, joilla on yhteensä lähes 90 000 seuraajaa pelkästään Instagramissa. Ja siellä yrityksen tuotteet näkyvät melkein päivittäin, sopivassa yhteydessä, vähän kuin vahingossa, ja aina urheilijan omana valintana, suorastaan lempituotteena.

Jonkin aikaa sitten suomalainen huippukokki mainosti italialaista tai espanjalaista tomaattimurskapurkkia, maalla ei ole väliä, omassa blogissaan parhaaksi mitä kaupasta löytyy ja tuloksena oli, että niitä ei sen jälkeen enää kaupasta löytynyt, kaikki kun oli myyty.

Vaikuttamismarkkinoinnista voi todeta yhteenvetona, että sen tarkoituksena on vaikuttaa asiakkaisiin mielipidevaikuttajien kautta. Se tehdään käyttämällä näiden vaikuttajien näkyvyyttä ja ja ”luonnollista” suhdetta tuotteeseen tai palveluun. Se toimii koska tuotteet ovat osa vaikuttajan normaalia elämää, johon asiakkaat haluavat samaistua. Nämä vaikuttajat toimivat samalla ”luotettavana” tahona, jonka käyttämiä tuotteita uskaltaa ostaa.

Kysymykseni on, että mitä sinä voisit tehdä vaikuttamismarkkinoinnin osalta?