YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Näin varmistat, että ostat kotimaisen joulukuusen
Ulkomailta tuotu kuusi on saatettu välivarastoida, jolloin se on ollut välillä lämpimässä ja välillä kylmässä. Tämä lyhentää puun käyttöikää. Kuva: Getty Images

Ostitko vahingossa ulkomaisen joulukuusen? Seuraus voi olla ikävä – Kauppias neuvoo, miten kuusikaupoilla kannattaa toimia

Joulukuusia kasvattava yrittäjä neuvoo, miten kuusi säilyy kotona mahdollisimman pitkään. Avainasemassa on kotimaisuus.

Tiedätkö, onko ostamasi joulukuusi kotimainen?

Yrittajat.fin haastattelema kuusikauppias tunnustaa, että ongelma on ajankohtainen vuodesta toiseen etenkin isommissa kaupungeissa.

– Joka vuosi tietoomme tulee tapauksia, joissa isot toimijat sekoittavat suomalaisten puiden sekaan ulkomaisia. Nimiä en voi kertoa, Kuuselan tilan omistajayrittäjä Juha Ruuska kertoo.

– Tiedämme varmuudella, että tällaista tapahtuu.

Ilmiön syynä Ruuska pitää osaltaan joulukuusikaupan volyymin kasvua. Ulkomaiset kuuset ovat kotimaisia edullisempia. Isot ketjut saattavat pyrkiä säästämään kustannuksissa.

– Tanskasta ja Virosta tulee kakkoslaatuisia kuusia, joita ei saada myytyä Keski-Euroopan markkinoille. Puut myydään mieluummin jonnekin todella edulliseen hintaan, jos vaihtoehtona on niiden päätyminen hakkeeksi tai poltettavaksi.

“Joka vuosi tietoomme tulee tapauksia, joissa isot toimijat sekoittavat suomalaisten puiden sekaan ulkomaisia.”

Juha Ruuska, yrittäjä

Alkuperälipuke kertoo kotimaisuudesta

Ulkomaisen puun erottaminen voi olla kuluttajalle vaikea tehtävä.

– Takavuosina tanskalaisessa kuusessa oli iso tyvi, mutta nykyisin niiden kasvatustiheys on suurempi, jolloin tyviosa ei kasva niin suureksi. En osaa itsekään varmuudella tunnistaa, mikä on ulkomainen ja mikä kotimainen joulukuusi.

Ruuska toimii päätyönsä ohella Joulupuuseuran puheenjohtajana. Seura on ohjeistanut jäseniään merkitsemään myymänsä joulukuuset alkuperälipukkeella.

– Toivomme, että se saa kuluttajat kiinnostumaan kuusen alkuperästä. Näin pyrimme tuomaan esille kuusien kotimaisuutta. Olemme myös huomanneet, että alkuperämerkintä on joissain tapauksissa vähentänyt ulkomaisten puiden myymistä.

Ruuska kehottaa kuluttajia kysymään myyjältä puiden alkuperästä. Aina myyjä ei välttämättä edes tiedä, mistä puut ovat tulleet. Joulupuuseuran verkkosivuilla on lista myyntipaikoista, jotka myyvät vain kotimaisia joulukuusia.

– Pieniä yrittäjiä kannattaa suosia. Silloin voi olla melko varma siitä, että saa kotimaisen joulukuusen. Toisaalta voi olla niinkin, että kotimainenkin tila ostaa osan myytävistä kuusista ulkomailta. Eri maista hankittuja kuusia voidaan myydä samalla tuotenimellä.

Kotimainen kuusi kestää pidempään

Kuusikasvattajan mukaan kotimaisuudella on iso merkitys siinä, miten pitkään kuusi kestää kotona ostohetken jälkeen.

– Jos kuusi on tuotu pidemmän matkan takaa, se on saatettu kaataa jo marraskuun alkupuolella. Kotimaiset puut on kaadettu yleensä joulukuun alkupuolella.

Ulkomailta tuotu kuusi on saatettu välivarastoida, jolloin se on ollut välillä lämpimässä ja välillä kylmässä. Tämä lyhentää puun käyttöikää joulukuusena: neulaset saattavat varista lattialle jo joulun pyhinä.

Kotimaisuudella on muitakin etuja. Suomalainen joulukuusi ei yleensä aiheuta juurikaan allergisia reaktioita, koska kasvatuksessa ei yleensä käytetä kasvinsuojeluaineita. Homeenestoaineita ei myöskään tarvita, koska kuljetusmatka on lyhyt.

– Hiilijalanjälkikin on pienempi, Ruuska huomauttaa.

Näin hoidat joulukuusta oikein

Juha Ruuskan neuvot joulukuusen hoitoon

  1. Älä vie jäistä joulukuusta heti lämpimiin sisätiloihin. Jos mahdollista, sulattele puuta vuorokauden ajan viileässä autotallissa tai varastossa.
  2. Jos tällaista tilaa ei ole käytettävissä, aseta puu saaviin ja vie kylpyhuoneeseen. Jos puu on jäinen, suihkuttele sitä kylmällä vedellä. Anna puun sulaa kylpyhuoneessa yön yli ennen jalkaan laittamista.
  3. Sahaa kuusen tyvestä 3–4 senttimetriä pois. Imupinta mahdollistaa sen, että puu imee vettä paremmin.
  4. Älä päästä kuusta kuivahtamaan. Älä aseta kuusta lämpimän patterin tai uunin viereen, koska lämpö pahentaa kuivumista.
  5. Kastele kuusen jalkaa säännöllisesti.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen