YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

23.9.2021 klo 13:40
Uutinen

Päijät-Hämeen Valofestivaalissa jokainen voi loistaa tavallaan

Päijät-Hämeen Yrittäjien Valofestivaalia vietetään jälleen syksyn pimetessä, 1.–7.11. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2020. Mukana oli yli 50 teosta ja kohdetta rakennuksista maatiloihin ja metsistä näyteikkunoihin. Kokonaisuus sai paljon myönteistä huomiota ja hyvää palautetta.

Tapahtuma käynnistyi alun perin yrittäjä Jani Unkurin visiosta.

– Olin ollut aiemmin mukana tekemässä Hyvinkään Halo -valotapahtumaa ja mietin, että Lahdessa ei ole mitään vastaavaa. Toin idean esille Yrittäjien kokouksessa ja siitä innostuttiin. Meillähän tilanne on ihan poikkeuksellinen muihin valotapahtumiin verrattuna, koska jokainen kohde vastaa tuotannostaan itse. Muualla takana on aina yksi taho ja isompi rahoittaja tai rahoitus, jonka avulla palkataan suunnittelija ja luodaan isoja toteutuksia. Päijät-Hämeen Valofestivaalin mahdollistavat taloudellisesti Päijät-Hämeen Yrittäjät sekä Lahden Yrittäjät. Meillä silti keskiössä on yhteisöllisyys, jokainen tekee omansa ja mukaan voivat tulla pienetkin yritykset ja yhteisöt, Melupalvelua luotsaava Unkuri kertoo.

Lisää vetoapua

Unkurin Melupalvelu on tapahtumatuotantoyritys, joka tarjoaa myös DJ- ja juontopalveluita sekä ääni- ja valotekniikkaa. Tänä vuonna Päijät-Hämeen Valofestivaalia on koordinoimassa Unkurin parina toinenkin yrittäjä, Ruusantain Ruusa Aalto. Aalto on viestinnän ammattilainen, jolta löytyy kokemusta myös lukuisista tapahtumatuotannoista Lahden alueelta. Kaksikon pääasiallinen tehtävä on koota ohjelmat yhteen ja auttaa sekä osallistujia onnistumaan oman valaistuksensa tuottamisessa että yleisöä niiden löytämisessä.

– Jokainen osallistuja päättää itse, millaisen valaistuksen tekee, millä budjetilla ja kuka sen toteuttaa. Jotta mukaan lähteminen olisi mahdollisimman helppoa, kyselimme valmiiksi yhteystietoja ja esimerkkitarjouksia paikallisilta toimijoilta. Osallistujat voivat sitten käyttää listaamiamme tahoja, muita toimijoita, tai toteuttaa valaistuksen vaikka itse. Me tietenkin suosittelemme käyttämään paikallisten yritysten palveluita mahdollisuuksien mukaan, Aalto kertoo.

– Tärkeää on ymmärtää se, ettei osallistuminen vaadi välttämättä tuhansien eurojen budjetteja. Esimerkiksi keskustojen liiketiloja olisi hauska nähdä yhtenäisessä valaistuksessa naapureiden kesken suunniteltuna, mutta toki marraskuun pimeydessä myös massiiviset ulkovalototeutukset saavat kiinnostuneet liikkeelle, Unkuri jatkaa.

Uusia kohteita ja vanhoja tuttuja

Ilmoittautuneita on tällä hetkellä laidasta laitaan – yksi pitää yhden illan mittaisen valotapahtuman kiinteistönsä pihalla, toinen valaisee koko viikon oman organisaationsa tunnetuinta rakennusta, ja osa on jotain siltä väliltä. Orimattilassa samaan aikaan järjestettävä ITE-valotaidefestari täydentää eteläistä aluetta ja uusia kohteita on tulossa lisäksi mm. Lahteen ja Heinolaan. Lahden kaupunkikin osallistuu tänä vuonna omalla toteutuksellaan.

Lista täydentyy jatkuvasti. Virallisilla sivuilla on voinut tähän saakka ihailla viime vuoden kohteita, mutta päivitys tapahtuu piakkoin.

Miksi yrityksen siis kannattaisi lähteä mukaan?

– Yhteisöllisyys on iso voima, ja yritykset ja yrittäjät jos ketkä tämän tietävät. Valofestivaali on hieno mahdollisuus yritykselle nostaa itsensä esille ja tuoda samalla iloa ympäristölleen, kannustavat Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo ja Lahden Yrittäjien puheenjohtaja, Päijät-Hämeen Yrittäjien varapuheenjohtaja Tiina Rantala. – Nostetaan yritykset valokeilaan!

Ilmoittautuminen on auki edelleen, liity mukaan tuomaan valoa pimeään!

Valofestivaali -tunnelmissa Jani Unkuri ja Ruusa Aalto