27.6.2019 klo 07:04
Uutinen

Paikallisten nuorten työllistäminen hyödyttää koko kuntaa – ”On arvokasta, että riveissämme on päteviä nuoria, jotka tuntevat sekä alueen että asiakkaat”

Lapin Yrittäjät kannustaa lappilaisia yrittäjiä oman paikkakunnan vireyden, vetovoiman ja volyymin vahvistamiseen. Yksi keino siihen on paikallisten ihmisten ja etenkin nuorten työllistäminen yrityksen leipiin. Siihen kekoon myös tervolalainen, Vaihtoykköset Oy:n yrittäjä Miika Pallari on laittanut kortensa.

Kun Lapin Yrittäjien nuori yrittäjäjäsen, tervolalainen Miika Pallari teki yrityskaupat Tervolan vanhimmasta yrityksestä, eli ”tois puol jokkee” sijaitsevasta SEO:n huoltoasemasta lokakuussa 2018, oli hänellä yksi toive ylitse muiden: että kaikki uudet työntekijät olisivat paikallisia.

– Kun yritystoiminta laajeni vaihtoautojen myynnistä ja autonkorjauksesta huoltoasemabisneksen puolelle, huomasin tarvitsevani muutaman työntekijän lisää. Lähtökohtainen ajatus oli työllistää ainoastaan paikallisia ihmisiä, Vaihtoykköset Oy:n yrittäjänä uransa aloittanut Pallari kiteyttää.

Perustelut paikallisen ulottuvuuden korostamiselle olivat yhtä paljon humaanit ja yhteistä hyvää edistävät kuin käytännölliset ja yrittäjän edun mukaiset: kolmen vuoden yrittäjäkokemuksella Pallari tietää, että jos työntekijä tulee kauempaa, kuten Rovaniemeltä tai Torniosta asti, venyvät työmatkat helposti niin pitkiksi, että hän alkaa pian etsiä uutta työpaikkaa lähempää kotia – ja irtisanoutuu sellaisen ilmaantuessa.

– On ihan luonnollista hakeutua lähemmäs töihin, jos uusi työpaikka avautuu. Mutta työnantajana halusin välttyä näiltä tilanteilta ottamalla riveihin ensisijaisesti lähellä asuvaa porukkaa. Nyt kaikki työntekijämme ovat tervolalaisia mikä on paitsi yrittäjän, myös työntekijän ja asiakkaiden etu, Pallari ynnää.


– Meillä on tällainen aito, vanhan kansan huoltoasema. Kannattaa poiketa käymään, jos haluaa verestellä muistoja ja kokea oikean huoltoaseman tuntua, Tervolan SEO:n huoltoaseman lokakuussa 2018 ostanut, Vaihtoykköset Oy: yrittäjä Miika Pallari vinkkaa.

Yrittäjien huoltsikkakahvila

Samoin kuin Lapin Yrittäjät, myös Pallari pyrkii toiminnallaan tuottamaan mahdollisimman laaja-alaista hyötyä, josta koko paikkakunta saisi osansa ja mikä vahvistaisi sekä alueellisen yrityskentän että ympäristön vetovoimaa. Hän tietää, että paitsi paikallisesti työllistyvät henkilöt perheineen, myös koko kunta hyötyy siitä, että alueen asukkaat ja etenkin nuoret jäävät paikkakunnalle pitämään huolta palveluntarjonnan monimuotoisuudesta ja sitä myötä koko alueen vireydestä ja vetovoimaisuudesta.

Hyödyt konkretisoituvat viimeistään silloin, kun katseet käännetään paikallisten työntekijöiden ja heidän vahvuuksiensa suuntaan. Kenelläpä olisi parempi paikallistuntemus kuin paikallisilla itsellään? Kukapa tuntisi paremmin paikallisten ihmisten tarpeet kuin paikallinen työntekijä itse?

– Meillä huoltoaseman puoli on lähes täysin paikallisten asiakkaiden varassa. Siksi on arvokasta, että riveissämme on päteviä nuoria, jotka tuntevat sekä alueen että asiakkaat. Toimimme todella laajalla sektorilla palvelu edellä -asenteella ja pyrimme vastaamaan paikallisten ihmisten tarpeisiin, Pallari sanoo.

Keskeisellä sijainnilla nelostien varressa ja kolmen suuren, eli Rovaniemen, Kemin ja Tornion keskiössä sijaitsevan huoltoaseman asiakaskuntaan liittyy vielä yksi erityispiirre: se koostuu paitsi paikallisista ihmisistä ja ohikulkumatkalaisista, myös lähiseudun yrittäjistä. Kyllä, totta se on: Tervolan SEO on profiloitunut yrittäjien omaksi paussinpaikaksi ja juttutuvaksi.

– Meillä käy asiakkaina kymmeniä yritysasiakkaita säännöllisesti. Se on tosi hieno juttu, sillä samalla saa vaihtaa kuulumisia muiden yrittäjien kanssa. Lapin Yrittäjät mahdollistavat vastaavan verkostoitumisen, mutta on myös ihan kiva, että kollegat tulevat kylään, Pallari naurahtaa.

Yrityskauppojen yhteydessä, yrittäjäkaverinsa kannustamana Lapin Yrittäjiin liittynyt Pallari on vielä varsin nuoren jäsenyytensä aikana ehtinyt jo käymään Tervolan Yrittäjien kokouksissa sekä Meri-Lapin Yrittäjien vuosijuhlassa. Tärkein anti on ollut sama kuin huoltoaseman kahvipöydässä:

– Kyllä se on lähinnä ollut sitä verkostoitumista. Me yrittäjät puhumme omaa kieltämme ja käymme läpi asioita, joihin esimerkiksi työntekijät eivät välttämättä voi samaistua. Yrittäjyys on ihan omanlaisensa elämäntapa ja Lapin Yrittäjät on ollut paras väylä saada tukea muilta yrittäjiltä, Pallari kiittelee.

Kahden toimialan yrittäjäksi

Puolentoista vuoden ajan Pallari pyöritti autokauppaansa sivutoimisesti ja kävi Rovaniemellä leipätyössä. Vuonna 2017 autoliike sai rinnalleen autokorjaamon, jolloin Pallari pystyi palkkaamaan myös ensimmäisen työntekijänsä. Kasvua oli siis jo oraalla, mutta todellinen ponnistus siinsi vielä edessäpäin. Se tapahtui reilu vuosi sitten, kun Tervolan SEO:n entinen omistaja nykäisi Pallaria hihasta, ja totesi:

– Sinä kun olet tuollainen touhukas nuori mies, niin kiinnostaisiko ostaa tämä huoltamo tästä pois?

Vaimon kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen ehdotus sai sinettinsä ja tarjoukselle näytettiin vihreää valoa. Autoliike sai rinnalleen huoltoaseman ja Pallari uskalsi hypätä täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Samaan aikaan hän pääsi ensikosketuksiin myös Lapin Yrittäjien kanssa joutuessaan tekemään tiedusteluja työnantajan lainmukaisiin velvollisuuksiin liittyen.

– Uudelle yrittäjälle nämä työnantajan velvoitteet voivat usein olla haasteellisia ja kinkkisiä. Yrittäjäjärjestöstä sain konkreettista apua, mikä on ollut jäsenyyden suurin käytännön hyöty, hän sanoo.

Hyödyt ovat realisoituneet liikevaihdon ja -toiminnan kiihtyvänä kasvuna, mikä alkuvuoden tuloksen perusteella tulee jatkumaan vastakin. Nyt Vaihtoykköset Oy pyörii viisihenkisen, paikallista energiaa huokuvan tiimin voimin. Kahden toimialan yrityksellä riittää kysyntää, mutta myös kilpailua.

– Tekijöitä on tällä alalla niin paljon, että jos asiakkaita ei palvella nöyrästi ja ammattitaitoisesti, saa asiakkaansa ja liikevaihtonsa hakea jostain muualta. Etenkin pienellä paikkakunnalla on tärkeää panostaa siihen, että kaikki henkilökunnan osaamisesta palveluihin ja tuotteisiin ovat kunnossa, Pallari tietää.


Tervolan SEO:lla asiakkaita palvelee pätevä, nuorekas ja 100 % paikallinen tiimi. – Halusimme rekrytoida nimenomaan paikallista, ja mieluiten suhteellisen nuorta porukkaa. Se on kaikkien etu. Vanhin työntekijämme taitaa olla 38-vuotias, Vaihtoykköset Oy:n yrittäjä Miika Pallari kertoo. Kuva: Jukka Hautamäki.

Kaikki hommat kuntoon

Lähiseudun yrittäjien ja asukkaiden suosima ”vanhan kansan huoltoasema” pyrkii vastaamaan alueellisiin tarpeisiin oman yritystoimintansa puitteissa siten, ettei palveluja ja tuotteita tarvitsisi hakea muualta. Paikalliseen henkilöstöön ja paikallisiin ihmisiin panostamalla myös verotulot jäävät paikkakunnalle.

– Palveluillamme ja tuotteillamme pyrimme paikkaamaan aukkoja, joita Tervolan palvelutarjonnassa ilmenee. Olemme esimerkiksi ainoa paikka Tervolassa, josta saa niin rautakaupan tuotteita kuin autojen varaosiakin, Pallari mainitsee.

Uuden yrittäjän suurin onni ja etu on ollut myös siinä, että vuosikymmenten saatossa huoltoasema on kasvattanut kapasiteettiaan paikallisten asiakkaiden tarpeita vastaavaksi. Vastaavasti myös paikalliset ovat jo aika päiviä sitten ottaneet huoltoaseman omakseen.

– Yritys on ollut kannattava tällä samalla konseptilla, joten mitään kovin radikaaleja muutoksia ei ole ollut järkeä lähteä tekemään. Myymäläkahvilaan teimme pientä pintaremonttia ja autokorjaamopuolta on kasvatettu entisestään. Mutta ei sen enempää. Miksipä hyvää vaihtamaan? Pallari naurahtaa.