Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
Palvelutarpeen kasvu haastaa Keski-Uudenmaan hyvinvointialuetta – Uudenmaan Yrittäjien hyvinvointialuejohdon seminaarien sarja päätyi Keski-Uudellemaalle
Keski-Uudenmaan palvelutarpeen ennustettu kasvu haastaa hyvinvointialueen tehostamaan toimintaansa jatkuvasti. Palvelutarpeen kasvu vaikuttaa maan toiseksi suurimmalta 2030-luvulle tultaessa ja 2030-luvulla palvelutarpeen kasvu nopeutuu edelleen. Kasvusta hyvinvointialueen tulee rahoittaa itse 20 prosenttia.
Korjaavat liikkeet kannattaa tehdä itse ja ennakoiden
– Hyvinvointialueen rahoitusvaje edellyttää kustannustason laskemista. Vähimmän vahingon periaatteella se onnistuu helpoiten hankintojen kautta. Hankinnat on hyvä kilpailuttaa avoimesti ja varmistaa, että kaikki hankinnat saavat riittävän määrän tarjouksia, Uudenmaan Yrittäjien puheenjohtaja Mikko Ahtiainen sanoo.
– Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen tahtotilaa kuvaa hyvin alueen sisäinen slogan “teemme historiaa joka päivä”, jolla kuvataan organisaation nopeaa kehittymistä olemassaolonsa alkutaipaleella. Ajatusmalli ohjaa hyvin tulevaa toimintaa alueella, Ahtiainen kommentoi.
Kilpailu on keino tehostamiseen
– Kilpailun puute johtaa yleensä tehottomuuteen, jonka suuruus on noin 20 prosenttia. Siksi on tärkeää, että hyvinvointialue pyrkii lisäämään kilpailua ja edistää monituottajamallia. Tähän on Keusotella jo hyvä valmius, sillä monituottajuus näkyy alueen arvoissa, Uudenmaan Yrittäjien hankintaneuvoja Satu Grekin sanoo.
– Vielä pitää petrata ja ryhtyä seuraamaan, lisääntyykö tarjoajien määrä per tarjouspyyntö, Grekin evästi Keusoten viranhaltijoita sekä luottamusjohtoa.
Aika toimia on nyt
– Hyvinvointialueen strategia on tekeillä ja se hyväksytään kesäkuun valtuuston kokouksessa. Myös hankintastrategia on työn alla, joten nyt on aika vaikuttaa siihen, Uudenmaan Yrittäjien varapuheenjohtaja Anne Rantalainen sanoo.
– Lain mukaan Hyvinvointialueen omaa toimintaa on oltava 25 prosenttia, muuhun voidaan käyttää ostopalveluja. Ostopalvelut ovat lisääntyneet 15 prosentilla, huomauttaa Rantalainen.
Uudenmaan Yrittäjät järjesti kevään aikana neljälle alueellaan toimivalle hyvinvointialueelle iltapäivän mittaisen hyvinvointialuejohdon seminaarin. Tilaisuuksien tavoitteena on pohjustaa hyvää yhteistyötä yrittäjäjärjestön ja hyvinvointialueiden välillä. Seminaareihin keskustelemaan kutsuttiin hyvinvointialuejohtajat, hankintajohtajat, aluehallituksen ja -valtuuston puheenjohtajat sekä paikallisyhdistystemme luottamushenkilöt. Uudenmaan Yrittäjien toimialueen neljä hyvinvointialuetta ovat Itä-Uudenmaan hyvinvointialue, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialue.