YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Paneelissa varoitettiin kuntariskistä ja kuntayhtiöistä – Sote-uudistuksenkin jälkeen yrittäjyydelle pitää olla tilaa
Sataan vuoteen isoin muutos kunnissa. Kuntaministeri Sirpa Paateron sanat johdattivat innostuneeseen keskusteluun Kunnallisjohdon seminaarin paneelissa, jossa mietittiin kunnan elinvoimaa.
− Kunnat ovat todella suuren muutoksen edessä, kun puolet toiminnoista siirtyy hyvinvointialueille. Aluevaaleissa on ison työn takana löytää uusi moodi, kuntaministeri Sirpa Paatero sanoi.
Paateron mukaan jokaisen kunnan pitää ajatella omasta näkökulmastaan, mitä elinvoimaisuus tarkoittaa.
− Suuri osa kuntiin jäävistä palveluista on lakisääteisiä, kuten sivistystoimen palvelut. Toinen puoli on kuntien itsehallintoa, johon liittyy esimerkiksi edellytysten luonti yrityksille.
Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen muistutti paneelissa kuntariskistä.
− Joissakin kunnissa ollaan koko ajan solmussa eikä osata tehdä päätöksiä. Varokaa kuntariskiä, sitä, etteivät yritykset uskalla sijoittaa kuntaan.
Karhunen sanoi miettineensä hyvinvointialueen nimeä.
− Oikeastaan hyvinvointi tehdään kunnissa. Kun voidaan pahoin, haetaan hyvinvointialueilta apua. Siinä mielessä nimi on väärä.
Kunnan omistama kukkakauppa
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo muistutti aluevaalien olevan tärkeä, koska hyvinvointialueilla päätetään 20 miljardin arvosta, mihin veronmaksajien rahoja käytetään. Orpo innosti kuntia kilpailemaan yrityksistä.
− Kunnat kilvoittelevat siitä, mihin yritykset haluavat asettua ja mihin kannattaa investoida. Näin syntyy työpaikkoja ja verotuloja, joilla ylläpidetään hyvinvointia. Kuntapäättäjät tarvitsevat yrittäjähenkeä, Orpo totesi.
Orpo korosti hankintojen tärkeyttä alueiden taloudelle.
− Hankinnat ovat miljardien potti vuodessa. Jos kunnissa katsottaisiin joka kerta, pystyttäisiinkö hankinta laittamaan pienempiin osiin, sillä olisi merkittävä työllistävä vaikutus alueella.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen korosti, että sillä, miten sote-uudistus toteutetaan, on erittäin suuri vaikutus kunnan elinvoimaan.
− Kyse on siitä, jääkö kunnassa tilaa yrittäjyydelle ja miten palveluja on saatavilla. Iso kysymys on, miten elinkeinopolitiikkaa käydään ja miten hoidetaan hankinta-asiat. Onko yksityisille toimijoille tilaa sote-palveluissa?
Pentikäinen nosti esille kunnalliset yhtiöt, joita on Suomessa noin 900, ja joiden liikevaihto on yhteensä noin 10 miljardia euroa.
− Voisi sanoa, että kuntayhtiöt ovat yksi elinvoiman syöpä. Ne vievät yrittäjyyden elintilaa kunnissa. Uusilla valtuutetuilla olisi tosi iso työ perata näitä ja samalla veronmaksajien rahankäytön tehokkuutta, Pentikäinen sanoi.
Pentikäinen nosti esimerkiksi kunnallisen keskuskeittiön, joka käytännössä esti yksityisten alan yritysten perustamisen kuntaan.
− Jossakin, en sano missä, on kunnan omistama kukkakauppa. Missä on toimiva markkina, ei pitäisi olla kunnallista yhtiötä, Orpo lisäsi.
Tiina Rantakoski
tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi
Kuvat: Mika Pollari