11.7.2018 klo 14:07
Uutinen

Panimoyrittäjä käärmeissään verottajalle: ”Täysin mielivaltainen tulkinta”

Pienpanimoyrittäjä Pekka Kääriäinen tyrmää verottajan toimet ja arvostelee niitä muun muassa hyvän hallintotavan vastaisina.

Suomen tunnetuimpiin kuuluva pienpanimoyrittäjä Pekka Kääriäinen on tuohtunut verottajan toiminnasta. Syynä on yrittäjän saama verotuspäätös, jonka mukaan Kääriäisen osittain omistama panimoravintola Bryggeri Helsinki (Rakuuna Olut Oy) on menettämässä sille kuuluvat pienpanimoiden verohuojennukset. Lain mukaan enintään 500 000 litraa olutta valmistava panimo saa valmisteveroista 50 prosentin alennuksen.

Verotuspäätöksen perusteella jo alle 10 prosentin omistus toisesta yrityksestä luo oikeudellisen ja taloudellisen riippuvuussuhteen. Yrittäjä vetoaa EU-yritystukien ohjeistukseen, jossa riippuvuuden rajaksi on määritelty yli 25 prosentin osuus. Nyt panimoyritykselle lankeavat maksettaviksi yli 100 000 euron vuotuiset ylimääräiset verot.

Verottajan päätös koskee myös Lammin Sahtia, jolle veropäätös merkitsee kymmenien tuhansien lisäveroja vuodessa.

Taustalla on Kääriäisen keväällä Verohallinnolta pyytämä ennakkopäätös Lammin Sahdin ja Bryggeri Helsingin keskinäisistä riippuvuussuhteista. Kääriäisen perustama ja aiemmin omistama Lammin Sahti Oy omistaa vajaat 10 prosenttia Rakuuna Olut Oy:stä, joka pyörittää Bryggeri Helsingin toimintaa.

– Pidän verottajan tulkintaa täysin mielivaltaisena. EU:n määrittelemää osakkeiden enintään 25 prosentin riippumattomuusrajaa noudattavat omissa tukipäätöksissään mm. Finnvera, Tekes ja Business Finland. Verottaja vetää päätöksellään omavaltaisesti mutkat suoriksi tulkitsemalla, että jo alle 10 prosentin osuus luo yrityksille riippuvuussuhteen, Kääriäinen jyrähtää.

”Ei todellakaan hyvää hallintotapaa”

Verohallinto toteaa päätöksessään, että Lammin Sahdin tulee luopua täysin Rakuuna Olut Oy:n omistuksesta, jotta oikeudellinen ja taloudellinen riippumattomuus toteutuisi.

Kääriäisen mukaan hän on luopunut osakkuudesta jo keväällä. Yrittäjän mukaan ennakkoratkaisun hakeminen kestää kuukausia ja on johtanut hänen kohdallaan aina uusiin hakemuksiin ja valituksiin hallinto-oikeuteen. Toiveista huolimatta verottaja ei ole antanut ohjetta, miten yrittäjän pitäisi toimia.

– Tämä ei todellakaan ole hyvää hallintotapaa. Ei näin ennakoimattomassa ympäristössä ole mahdollista harjoittaa yritystoimintaa.

Etelä-Suomen Aluehallintovirasto on aikaisemmin tulkinnut, että Lammin Sahdilla ja Bryggeri Helsingillä ei ole riippuvuussuhdetta, joten Bryggeri voi tällä hetkellä myydä valmistamiaan vahvoja oluita suoraan asiakkaille. Verottajan mukaan sitä eivät sido muiden viranomaisten tulkinnat ja näkemykset.

– Ihmettelen, kuinka verottaja voi päätöksillään asettua eduskunnan säätämien lakien, lain hengen ja sen tarkoituksen yläpuolelle. Verohallinto kävelee päätöksenteossaan kylmästi alkoholilakia valvovien lupaviranomaisten Valviran tai AVI:n yli. Myöskään EU:n linjauksilla ei ole mitään merkitystä silloin kun kyse on valmisteveroista ja verottajan edusta, Kääriäinen pahoittelee.

Kuva: iStockPhoto

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi