YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pauli Aalto-Setälä pitää yllä lihaskuntoa Rymättylän asuntonsa pihapiirissä. Kuva: Vesa-Matti Väärä
29.3.2022 klo 08:58
Uutinen

Pauli Aalto-Setälä löysi hyvinvoinnin saaristosta – ”Täällä tunnen, miten veri alkaa kohista suonissa”

Pauli Aalto-Setälä saa virtaa työhön luonnon keskeltä ja sallii nykyisin itselleen myös lorvailun. Työrintamalla kevät on tuonut uusia tuulia ja yrittäjyyttä.

Rymättylän perukoille johtaa kapea tie. Sen päässä tuttu hahmo heiluttaa kättä ja toivottaa kävijän tervetulleeksi.

Pauli Aalto-Setälä myi Helsingin keskusta-asuntonsa kuusi vuotta sitten ja toteutti pitkäaikaisen haaveensa muutosta luonnon keskelle. Nyt hän ihailee saaristomerta päivittäin olohuoneensa ikkunasta, mutta ennen kaikkea pihakalliolta ja läheisestä metsästä käsin. Silloin mukana on useimmiten järjestelmäkamera, jolla mies kuvaa muun muassa lintuja. Parhaat otokset päätyvät Instagram-tilille.

Luonto merkitsee Aalto-Setälälle ennen kaikkea henkistä hyvinvointia.

– Mentaalinen puoli oli yksi syy siihen, miksi muutin pois sivistyksestä. Täällä tunnen, miten veri alkaa kohista suonissa. Kun menen luontoon, asettaudun tavallaan laturiin.

Kyse on ennen kaikkea palautumisesta, johon Aalto-Setälä on perehtynyt viime vuosina. Hän teki äskettäin Firstbeat-hyvinvointianalyysin, joka paljasti taukojen merkityksen työpäivän aikana. Jos taukoja ei ollut, mittarit olivat punaisella.

Viime vuoden marraskuusta lähtien Aalto-Setälä on ollut päätoiminen yrittäjä, ensimmäistä kertaa elämässään. Helmikuun alussa hänet valittiin viestintätoimisto Kaiku Helsinki & Cocommsin hallituksen puheenjohtajaksi. Samalla hänestä tuli konsernin osakas.

Viestintätoimiston hallitustyön lisäksi aikaa kuluu opetustyössä Turun Kauppakorkeakoulussa, jossa Aalto-Setälä on työelämäprofessorina. Yrittäjänä hän tarjoaa viestintä- ja strategiakonsultointipalveluita.

”Olen nähnyt ihmisiä karrelle palaneina”

Luonnossa liikkuessaan Aalto-Setälä ei soita eikä twiittaa. Omaa jaksamistaan hän tarkkailee huolellisesti.

– Pyrin tietoisesti säätelemään omaa jaksamistani, armollisella tavalla. Sallin itselleni taukoja ja lorvailua. Joskus nautin ison sikarin.

Vastuun ottaminen omasta jaksamisesta on ollut tarpeen Aalto-Setälän viimeisimmissä työtehtävissä. Kesällä hän ilmoitti lähtevänsä japanilaisen markkinointiviestintäyhtiö Dentsun Suomen yhtiön palveluksesta.

“Pyrin tietoisesti säätelemään omaa jaksamistani, armollisella tavalla. Sallin itselleni taukoja ja lorvailua.”

Pauli Aalto-Setälä

– Etenkin kansainvälisen yhtiön palveluksessa yhteydenotot eivät lopu koskaan, niitä tulee koko ajan. Jos ei itse osaa sulkea laitteita tai olla tavoittamattomissa, palaa loppuun. Olen valitettavasti nähnyt ikäisiäni miehiä ja naisia karrelle palaneina. Heille ominaista on ollut voimakas kilpailuvietti. Sellainen on minullakin, mutta en voi tehdä asioita täysillä koko ajan.

Aalto-Setälä tuntee läheisesti lukuisia huippujohtajia ja tietää, mitä kovat vaatimukset johtajia kohtaan voivat saada aikaan.

– Melko monella yritysjohtajalla on huippu-urheilutausta. He tekevät hullun lailla työtään, haluavat olla parhaita kuten urheilussakin. Oman jaksamisen rajaa on silloin vaikea nähdä.

Henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin balanssi

Suurin osa Aalto-Setälän liikuntaharrastuksista keskittyy Rymättylään ja ulkoilmaan. Asunnon piharakennuksesta löytyy muun muassa kahvakuulia, levytanko ja nyrkkeilysäkki. Viikossa treenikertoja kertyy neljästä viiteen, vaihdellen matala- ja korkeasykkeisen välillä.

– Olen ollut niin monessa työyhteisössä pomona, että olen aikaa sitten huomannut ja ymmärtänyt, ettei tavoitteisiin pääse ilman että ottaa vastuuta työyhteisön hyvinvoinnista. Kaikissa johtamissani organisaatioissa tärkeässä roolissa on ollut sekä henkinen että fyysinen hyvinvointi.

Pitkän kokemuksen aikana hyvinvoinnin merkityksen kasvu on näkynyt esimerkiksi työhaastatteluissa.

– Millenniaalit ja heitä seuraava porukka kysyvät palkkaneuvotteluissa, saavatko he treenata työajalla, mitä hyvinvointipalveluita talo tarjoaa ja onko liikuntaseteleitä. Nämä ovat mielestäni pelkästään hyviä kysymyksiä, joihin työnantajan pitää pystyä vastaamaan.

Artikkeli on julkaistu Yrittäjä Plus -lehden numerossa 2/2022. Tilaa lehti täältä!

Pauli Reinikainen