25.4.2017 klo 11:08
Uutinen

Pelkäätkö hakkereita? Tämä on varmin tapa pysyä turvassa

IPhone on edelleen turvallisin älypuhelin, etenkin jos laitteen suojaa riittävän varmalla salasanalla.

Tietoturva on kuuma peruna kotitalouksissa, mutta ennen kaikkea yrityksissä. Haittaohjelmien lisäksi viime aikoina päänvaivaa ovat aiheuttaneet kiristysohjelmat.

Tietoturva-asiantuntijan mukaan älypuhelimissa turvallisin laite on edelleen iPhone.

– Kyllä se on myönnettävä, jos vertaa iPhonea Android-puhelimiin. Androidille on huomattavasti enemmän haittaohjelmia, F-Securen tietoturva-asiantuntija Mikael Albrecht sanoo.

Albrechtin mukaan iPhone on erityisen turvallinen laite, jos laite suojataan riittävän varmalla salasanalla. Salasanan on oltava tarpeeksi pitkä ja sen pitää sisältää erikoismerkkejä sekä isoja ja pieniä kirjaimia.

Android selvästi turvattomin

Googlen kehittämä Android-käyttöjärjestelmä on mobiilikäyttöjärjestelmistä ainoa, jolle löytyy merkittävä määrä haittaohjelmia.

Android-käyttöjärjestelmän ongelmana tietoturvan suhteen on sen selvästi avoimempi rajapinta verrattuna Applen ios-käyttöjärjestelmään.

– Ios on suljetumpi järjestelmä, jossa rikollisten on vaikeampaa tehdä temppujaan. Apple valvoo App Storea selvästi paremmin kuin Google omaa sovelluskauppaansa,

Albrecht pitää Androidin ongelmana myös sitä, että se tukee myös piraattisovelluksia, joiden mukana älypuhelimeen voi siirtyä haittaohjelmia.

– Älypuhelin on monessa mielessä kriittinen laite. Sinne kerätään sähköpostit ja tallennetaan palveluiden salasanat. Jos puhelin joutuu vääriin käsiin, saalis voi olla merkittävä.

Sormenjälkitunnistus ei välttämättä riitä

Monesta älypuhelimesta löytyvä sormenjälkitunnistin on monessa tapauksessa riittävän varma suojaustapa, mutta siihenkin liittyy riskejä.

– Salasanaa voi vaihtaa usein, mutta sama periaate ei toimi sormenjäljen kanssa. Sormenjälkiä jää lisäksi muihin esineisiin. En luottaisi pelkkään sormenjälkitunnistukseen, jos tarkoituksena on hakea maksimaalista turvallisuutta.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi