23.3.2018 klo 17:08
Uutinen

Pentikäinen vastaa SDP:n Harakalle: Ottakaa mallia Ruotsista

Kannattaa ottaa mallia Ruotsista, jossa demarijohtoinen hallitus on alentamassa yritysten verotusta työllisyyden ja kasvun turvaamiseksi, Mikael Pentikäinen vastaa Timo Harakalle.

Mikael Pentikäisen torstaiset kommentit SDP:n kymmenen uudistuksen listaan ovat ilmeisesti ärsyttäneet demarijohtoa, sillä puolue vastaa Pentikäiselle tiedotteessa kansanedustaja Timo Harakan suulla.

Pentikäinen ihmetteli torstaina, että onko SDP lähtenyt ristiretkelle yrittäjiä vastaan, kun haluaa lakkauttaa yrittäjävähennyksen ja poistaa listaamattomien yritysten osinkohuojennuksen. Pentikäisen mukaan yrittäjävähennys on tärkeä pienituloisille yrittäjille. Osinkohuojennus puolestaan kannustaa yrityksiä kasvuun ja sitä kautta työllistämään.

”Erikoista selittelyä Harakalta”

”Heti vaalikauden alussa teimme yrittäjäpaketin. Siinä ehdotimme mm. ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkavähennystä sekä panostuksia uusyrityskeskuksiin ja luovien alojen yritysten kasvuun”, demareiden valtiovarainvastaava Timo Harakka luettelee tiedotteessa.

”Näiden yksinyrittäjiä ja mikroyrittäjiä hyödyttävien aloitteiden sijaan Suomen Yrittäjät lobbasi maahan ns. yrittäjävähennyksen”, Harakka jatkaa.

– Erikoista selittelyä Harakalla. Kun esittää yrittäjille lähes puolen miljardin veronkiristyksiä, ei kannata puhua yrittäjäpaketeista, Mikael Pentikäinen toteaa.

– On totta, että Yrittäjät on voimakkaasti ajanut yrittäjävähennystä, joka tasapainottaa erilaisten yhtiömuotojen verotusta ja auttaa erityisesti pienimpiä yrityksiä ja yrittäjiä, monia hyvin merkittävällä tavalla. Se käy selväksi yrittäjiä kuuntelemalla, Mikael Pentikäinen sanoo.

Suomen yrittäjistä suuri osa on yksinyrittäjiä. Heistä 45 prosenttia tienaa alle 2000 euroa kuussa.

Timo Harakan mukaan eduskunnan tietopalvelu on todistanut, että 60 prosenttia eli peräti 75 miljoonaa valuu kahden ylimmän tuloluokan taskuihin.

”Ky-muotoiset apteekkarit, asianajajat ja jopa pääomasijoittajat saavat joka vuosi tuhansien eurojen ylimääräisen verolahjan”, Harakka sanoo.

”Vaalikauden mittaan tämä työllisyyden ja kasvun kannalta täysin hyödytön tukiainen kasvaa puoleen miljardiin euroon. Ollakseen uskottava yritystukityöryhmän täytyy karsia se ensimmäisenä”, Harakka lataa.

Alviin liukuva alarajahuojennus

Harakan mukaan yhtä hyödytön, mutta kallis, on nykyhallituksen toteuttama perintö- ja lahjaveron alennus.

”Tilalle SDP on tarjonnut aidosti pienituloisia yrittäjiä auttavan toimen, jota he itse hartaimmin toivovat: että yritys maksaa arvonlisäveroa vasta 30 000 euron liikevaihdosta”, Harakka kertoo.

”Tämänkin aloitteemme Suomen yrittäjät haukkui maan rakoon vain ideologista syistä. Mutta kuinka kävikään? Yksinyrittäjien ja Naisyrittäjien painostuksesta Suomen Yrittäjät käänsi kelkkansa ja tuli SDP:n linjalle” Harakka sanoo.

– Emme ole haukkuneet maan rakoon – kuten Harakka väittää – demareiden alv-esitystä. Siinä on hyviä elementtejä. Olemme vain sanoneet, että siitä puuttuu liukuva alarajahuojennus, joka on tärkeä, jotta yrittäjille ei tule turhia kasvun esteitä, Pentikäinen selventää.

Mallia Ruotsista

Harakka toteaa, että osinkoveron huojennusten korjaus sisältyy kahteen valtiovarainministeriön asiantuntijaryhmän ohjelmaan, joista ensimmäistä johti valtiosihteeri Martti Hetemäki 2010 ja jälkimmäistä vero-osaston ylijohtaja Terhi Järvikare viime vuonna.

”SDP kuuntelee asiantuntijoita. Suosittelen samaa myös Mikael Pentikäiselle” Timo Harakka sanoo.

– Yrittäjä on paras asiantuntija siinä, mikä häntä kannustaa ottamaan riskiä ja työllistämään. Suomen Yrittäjät haluaa kuulla heitä, ja toivon, että SDP:kin kuulisi edes vähän, Mikael Pentikäinen kehottaa ja jatkaa:.

– Kannattaa myös ottaa mallia Ruotsista, jossa demarijohtoinen hallitus on alentamassa yritysten verotusta työllisyyden ja kasvun turvaamiseksi. Suomessa SDP haluaa kulkea aivan toiseen suuntaan, ja se on väärää politiikkaa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi