30.6.2017 klo 10:38
Uutinen

Pentikäinen: Yrittäjien edustuksen pitää näkyä Ilmarinen-Eterassa

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kaipaa uudistuksia työeläkeyhtiöiden hallintoon. Yrittäjien edustus pitää näkyä ja kuulua uudessa Ilmarisen ja Eteran muodostamassa yhtiössä.

Työeläkevakuutusyhtiöt Ilmarinen ja Etera ilmoittivat torstaina aikovansa yhdistyä vuoden 2018 alusta lähtien. Uudesta yhtiöstä tulee Suomen suurin yksityisen sektorin tel-yhtiö ja se huolehtii jatkossa yhteensä yli 1,1 miljoonan suomalaisen eläketurvasta. Vakuutettujen määrä on yli 675 000 ja eläkkeensaajien määrä 460 000.

Yhdistyneen yhtiön eläkevarat ovat yli 44 miljardia euroa ja sen osuus vakuutusmaksutuloista on noin 37 prosenttia. Varman osuus on hieman alle 35 prosenttia. Kolmanneksi suurin on Eläke-Fennian ja Lähi-Tapiola Eläkeyhtiön fuusiosta syntynyt Elo, jonka osuus on 24,5 prosenttia.

– Uudella yrityksellä on yli 70000 yrittäjäasiakasta. Tämän pitää näkyä yhtiön hallinnossa. Eteran hallinnossa on ollut yrittäjiä, Ilmarinen on ollut suurten yritysten ja työmarkkinaosapuolten hallinnassa. Jatkossa Ilmarisen hallinnon pitää tältä osin uudistua, sanoo Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

– Suomen tel-yhtiöissä tarvitaan laaja hallintouudistus. Iso osa asiakkaista ei saa tällä hetkellä ääntään kuuluviin. Yrittäjät on sivuutettu monissa tel-yhtiössä, painottaa Pentikäinen.

Hän huomauttaa lisäksi, että myös liittoihin kuulumattomat työntekijät on ohitettu. Heitä on noin 40 prosenttia palkansaajista.

Tehostamisen paikka

Pentikäinen muistuttaa, että työeläkeyhtiöt ovat keskinäisiä eli asiakkaidensa yhtiöitä. Ei ole kestävää, että valta niissä on vain suurilla yhtiöillä ja työmarkkinaosapuolilla, jotka eivät edusta kaikkia asiakasryhmiä.

– Ilmarisen ja Eteran yhdistyminen on paikallaan, jos se tehostaa yhtiöiden toimintaa ja tel-järjestelmää sekä alentaa työeläkemaksuja tai lisää asiakashyvityksiä, Pentikäinen toteaa.

Suomalaisessa tel-järjestelmässä on tehostettavaa. Mitä tehokkaampia yhtiöt ovat, sen parempi niin yrityksille kuin vakuutetuille.

– Myös yhtiöiden hallitukset ovat kovin suuria ollakseen aidosti toimintakykyisiä, Mikael Pentikäinen sanoo.

Pentikäinen muistuttaa, ettei suuruus tai yhdistyminen tuo itsestään tehokkuutta. Päinvastoin usein käy niin, että suuren tehottomuus ja kankeus leviää pieneen ja ketterään.

– Samalla pitää huolehtia, että asiakkaille jää vaihtoehtoja eikä ala liikaa keskity.

– On tärkeä varmistaa, että uusi yhtiö voi sijoittaa vastakin merkittävästi Suomeen ja tuoda pääomaa Suomen talouteen. Tätä varten on luotava uusia keinoja. Tel-yhtiöiden pitää voida sijoittaa pk-kenttään aiempaa enemmän, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, sanoo.

Mikael Pentikäinen on työeläkevakuutusyhtiö Elon hallintoneuvoston jäsen.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi