15.2.2018 klo 13:02
Uutinen

Perhevapaan todellisuus: Palkattoman työnteon ja lapsen hoidon yhdistelyä

Hoiva-alan yrittäjää harmittaa perhevapaauudistuksen kaatuminen. Uudistuksessa tärkeää olisi, että kotonaoloaika jakaantuisi tasaisemmin äidin ja isän välille.

– Ja meille yrittäjille pitäisi löytyä joustavampia malleja perhevapaisiin niin, että yrittäjyys ja perhe voidaan yhdistää paremmin, Hoitokoti Päiväkumpu Oy:n yrittäjä-toimitusjohtaja Anne Kangas sanoo.

Vaikka uudistus nyt kaatui, niin yrittäjäjärjestö kuin työmarkkinajärjestöt pitävät perhevapaauudistusta välttämättömänä. Se on yksi keino työllisyyden lisäämisessä.

Vain 54 prosenttia yrittäjistä on pystynyt pitämään lapsensa syntymän yhteydessä perhevapaata. Asia käy ilmi Suomen Yrittäjien tekemästä kyselystä.

– Itsekään en yrittäjänä voinut jäädä pitämään osittaista hoitovapaata niin kuin olin ajatellut, vaan palasin juhannuksena töihin. Kyllähän noin vuoden ikäinen on aika pieni vietäväksi päiväkotiin.

Kankaan lapset ovat 4- ja 1-vuotiaita.

Osin töissä ja osin kotona hoitamassa lasta

SY on vaatinut, että tarvitaan nykyistä joustavampi mahdollisuus yhdistää yrittäjyys ja lapsen hoitaminen vanhempainpäivärahalla.

Perhevapaauudistuksen työryhmältä ei saatu lopullista esitystä yrittäjille kaavailluista joustoista perhevapaan pitämiseen. Viime viikolla perhevapaauudistus kariutui ja siirtyi mahdollisesti seuraaviin hallitusneuvotteluihin.

Helsinkiläinen 160 henkeä työllistävä Kangas uskoo, että sovitellun hoitorahan käytön joustavoittaminen yrittäjille voisi pienentää kokonaiskuvassa äitiyskorvauksiin menevää euromäärää. Näin siksi, että yrittäjävanhemmat tekisivät vähän töitä ja nostaisivat siitä palkkaa sekä osan ajasta hoitaisivat lasta.

– Näkemykseni mukaan äitiyslomallakin pitäisi tietyllä tavalla voida tehdä töitä. Ei yrittäjät voi jättää omaa yritystä yhtäkkiä vuodeksi lepäämään. Yrittäjävanhemman pitäisi voida saada soviteltua hoitorahaa. Tuki mahdollistaisi sen, että voisi palkata lisähoitoapua.

Kahdeksan päivän ikäinen vauva kokouksissa mukana

Anne Kangas meni ensimmäinen lapsen kohdalla ”virallisesti” töihin, kun tyttö oli kahdeksan kuukautta.

– Mutta Laura taisi olla kahdeksan päivän ikäinen, kun hän oli mukana ensimmäisessä hallituksen kokouksessa. Kyllä yrittäjät tekevät myös hoitovapaalla töitä, se on todellinen tilanne.

Perheen kuopus oli puoli vuotta, kun äiti palasi töihin ja mies jäi kotiin vielä puoleksi vuodeksi.

– Joustoja todella tarvittaisiin, niin kuin yrittäjäjärjestö on peräänkuuluttanut. Ja äitiysloman ja hoitamisen yhdistäminen olisi mahdollista toteuttaa. Se helpottaisi naisten vetämiä yrityksiä.

– Jos olisi ollut mahdollista, niin olisin hyödyntänyt. Molempien lasten äitiysloman aikana tein töitä, mutta en nostanut siitä palkkaa, Kangas kertoo karun totuuden.

Yrittäjän on paljon vaikeampi olla töistä poissa kuin palkkatyötä tekevän vanhemman.

Kulut yhteiskunnan kontolle – Hoitokodissa kulut 70 000 euroa

Hoitokotiyrittäjää sapettaa myös vanhemmuuden kustannusten kasaantuminen naisvaltaisten työnantajien harteille.

– Se on väärin, että yritykset joutuvat maksamaan vanhemmuudesta tulevia kuluja. Ne pitäisi tasaisesti jakaa yhteiskunnan, veronmaksajien maksettavaksi. Työntekijöiden lapsista johtuvat kulut ovat meille iso erä vuosittain. Yrityksessämme on keskimäärin seitsemän äitiyslomaa per vuosi ja tänä vuonna tiedämme jo, että niitä tulee enemmän.

Keskimäärin vanhemmuudesta johtuvat kulut ovat Hoitokoti Päiväkummussa olleet 70 000 euroa vuodessa. Vanhemmuuden kulujen per lapsi on laskettu olevan noin 10 000 euroa. Viime vuoden huhtikuusta työnantaja on voinut hakea 2500 euron kertakorvauksen vanhemmuuden kustannuksista, mutta valtaosa kuluista jää yrittäjän kannettavaksi.

– Nyt jo perheet pystyvät aika joustavasti valitsemaan sen, kumpi käyttää perhevapaan yhteisen osuuden, mutta tilastosta näkyy, että äidit sen pääasiassa käyttävät. Ehkä isäkiintiötä pitäisi kasvattaa tulevassa uudistuksessa.

Anne Kankaan yrityksessä on ollut vanhemmuudesta johtuvia kriittisiä tilanteita.

– Yhdessä ryhmäkodissamme puolet tiimistä jäi yhden vuoden aikana äitiyslomalle, se tapahtui onneksi silloin, kun firma oli jo isompi. Eli kahdeksasta henkilöstä neljä jäi äitiyslomalle.

Hoitokoti Päiväkumpu Oy:llä on Helsingissä 11 ryhmäkotia, jotka on tarkoitettu muun muassa vanhuksille ja muistisairaille. Sen lisäksi yrityksellä on kehitysvammaisten palvelutalo ja se tarjoaa myös kotihoitoa ja -siivousta. Työntekijöistä miehiä on alle 10 prosenttia.

Työnantajalle maksettava 2500 euron kertakorvaus äidin perhevapaasta tuli voimaan viime huhtikuussa. Hakuaikaa on kuusi kuukautta vanhempainpäivärahakauden jälkeen.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi