28.6.2023 klo 17:23
Uutinen

Petri Ovaska: Yrittäjyyden arvostus näkyy hallitusohjelmassa

Uuden hallitusohjelman kirjaukset ovat yrittäjyyttä ymmärtäviä ja positiivisia. Hallitusohjelmaan on kirjattu paljon yritysten kilpailukykyä parantavia ja kasvua tukevia asioita. Useassa kohdassa hallitusohjelmaa on kannustavia elementtejä työn vastaanottamisen kannattavuuteen, yritysten mahdollisuuksiin työllistää sekä löytää sopivia työntekijöitä työtehtävään ja yritykseen.

Yrittäjien verotusta ei saa kiristää

Yrittäjille on tärkeää, että toimintaympäristö pysyy vakaana ja sitä tukevat toimet ovat selkeästi määritelty ja ennustettavia. Viesti siitä, että yritysverotusta ei kiristetä, on tärkeä. Hienoa on myös, että perintöverotuksen tarpeellisuutta selvitetään. Perintöveron poistaminen helpottaa yritysten omistajanvaihdoksia ja tukee myös mahdollisuuksia omistajuuden pysymiseen Suomessa.

Työvoiman saatavuus tärkeää pk-yrityksissä

Uudenmaan pk-yrityksissä on toimialakohtaista pulaa osaavasta työvoimasta. Tämä vaikuttaa yrityksissä suoraan kasvuun ja haluun investoida maakunnassa. Hallitusohjelman kirjauksissa selkeytetään mm. paikallisen sopimisen mahdollisuuksia yrityksissä ja yleinen sosiaaliturvauudistus kannustaa hakemaan ja ottamaan vastaan työtä sosiaalietuuksien sijaan. Työperäisen maahanmuuton byrokraattisen saatavuusharkinnan säilyttämisen sijaan olisi toivottu tähän yrittäjille valinnanvapautta.

Paikallinen sopiminen etenee myös järjestäytymättömissä yrityksissä

Järjestäytymättömiä työnantajia ja työntekijöitä on pitkään syrjitty työlainsäädännössä. Nyt tähän tulee Yrittäjien pitkään ajama muutos.

Vaikka työehtosopimus on mahdollistanut paikallisen sopimisen, lakiin säädetyt sopimisen kiellot ovat jättäneet tähän asti liittoon kuulumattomat yritykset näiden joustojen ulkopuolelle. Lisäksi sopimismahdollisuudet ovat usein olleet niin sanotun luottamusmieslukon takana, jolloin vain ammattiliittoon kuuluva työntekijä on voinut olla sopijaosapuolena. Hallitusohjelman mukaan työlainsäädännöstä poistetaan järjestäytymättömiä, yleissitovaa työehtosopimusta noudattavia yrityksiä koskevat paikallisen sopimisen kiellot.

Hallitusohjelmassa ”ymmärretty yritysten ja työelämän tarpeet”

Hallitusohjelmassa paikallisen sopimisen edistämisen lisäksi helpotetaan määräaikaisia sopimuksia ja henkilöperusteista irtisanomista, puututaan laittomiin lakkoihin ja uudistetaan sosiaaliturvaa. On ymmärretty yritysten ja työelämän tarpeet.

YT-lain soveltamisraja nousee

Jatkossa yt-neuvottelut tulisi käydä yrityksessä, jossa on vähintään 50 työntekijää. Raja on nyt 20 työntekijää. Muutosneuvottelujen vähimmäiskestoaikaa puolitetaan. Byrokratia vähenee, kun pienet yritykset vapautetaan yt-lain velvoitteista. Pienissä yrityksissä on tutkitusti hyvät työolot ja luottamus sekä tiedonkulku. Hyvä yhteistoiminta on erittäin tärkeää, mutta lainsäädännöllä ei pidä kahlita yhdessä tekemistä yhteen muottiin.

Vie aikansa, että päätökset muuttuvat paremmaksi työllisyydeksi. Siksi pitää saada uudistukset heti hallituskauden alussa eduskuntaan. Laajaa ja pitkäkestoista kolmikantavalmistelua ei tarvita.

Kirjoittaja on Uudenmaan Yrittäjien aluejohtaja

10.1.24: Kolumni on julkaistu Aamupostissa, Keski-Uusimaassa, Loviisan Sanomissa, Mäntsälän Sanomissa ja Uusimaassa